swix rullahiihto550 90

Loppunousu arveluttaa jo ennen avausetappia

Alpe Cermisin loppunousu arveluttaa myös kilpailun ennakkosuosikkeja. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Alpe Cermisin loppunousu arveluttaa myös kilpailun ennakkosuosikkeja. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Johaug tsemppaa Björgeninkin puolesta Tour de Skillä.

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen loppunousu Italian Val di Fiemmessä arveluttaa kiertueen kärkinimiäkin, vaikka seitsenosuuksinen urakka on vasta alkamassa. Kiertue alkaa lauantaina lyhyillä prologeilla.

– Isoin ongelma loppunousussa on painoni, 185-senttinen Petter Northug virnisti perjantaina Oberhofissa.

Northug hiihti viime vuoden kiertueen tasaisesti ilman huonoja päiviä, mutta Alpe Cermisin rinteen Val di Fiemmessä kipuaminen oli hänelle silti liikaa. Northug jäi kolmanneksi Dario Colognan ja Marcus Hellnerin jälkeen.

Norjalaistähden mielestä tänä vuonna menestyksen avain on se, kuinka hyvin hän pystyy säästämään voimiaan loppiaisena hiihdettävään Tourin päätöskisaan. Se osuu Northugin 27-vuotissyntymäpäivään.

Hellner hioi ennen joulua leirillä luistelutekniikkaansa ja etenkin ylämäkiluistelua. Hän toivoo pääsevänsä loppunousuun kärkisijalta.

– Ratkaiseva etappi voi olla viimeistä edellinen, sillä perinteisellä minulla on ongelmia, Hellner ennakoi.

Kowalczyk kaipasi lunta

Naisten kiertuevoittoa puolustava Justyna Kowalczyk epäröi Tourin aattona virettään, koska vietti Kanadan maailmancupien jälkeen kymmenen lumetonta päivää kotona.

– Perinteinen kulkee, mutta luisteluhiihdosta en ole varma, Kowalczyk arveli.

Myös Norjan Therese Johaugille kisakunto on arvoitus, sillä edellisestä kilpastartista on nelisen viikkoa. Johaug kilpaili viimeksi Rukalla ja leireili sen jälkeen korkealla Italian Seiser Almissa.

– Loppunousuun minun pitää päästä niin, että en ole enempää kuin minuutin kärkeä perässä, Alpe Cermisin kuningattareksi ristitty Johaug laskeskeli.

Hän lupasi hiihtää ja tsempata Tourilla myös Marit Björgenin puolesta. Björgen vetäytyi kiertueelta sydänvaivojen takia, mutta pääsee tammikuussa taas kilpaladuille.

Maailmancupissa kakkosena oleva Yhdysvaltain Kikkan Randall tavoittelee kiertueella pääsyä viiden parhaan joukkoon. Viime kerralla hän oli kymmenes, ensimmäisellä yrittämällä 21:s. Kiertue sopii Randallille vuosi vuodelta paremmin, sillä hän on nostanut tasoaan normaalimatkoilla.

– Loppunousun suhteen en ole varma, onko hyvä, että sen on hiihtänyt ennenkin. Nyt toki tietää, mitä on tulossa, mutta samalla tietää, kuinka kaamea se nousu on, Randall ennakoi.

- STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit