KU Swix Pro 22 550x90px

Loppunousu lupaa kunnon suomalaistaistelua

The final climb ready for tomorrow's race - see you on Alpe Cermis! Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

The final climb ready for tomorrow's race - see you on Alpe Cermis! Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Johaug ja Sundby suosikkeina päätösetapille. Kyllönen, Niskanen ja Lähteenmäki starttaavat puolen minuutin sisällä.

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen loppunoususta Alpe Cermisin laskettelurinteeseen on haluttu luoda kisamuoto, joka liimaa katsojat tv-ruutujensa ääreen. Sunnuntaina viimeinen etappi on suomalaisittain ainakin niin jännittävä, että hiihtokansaa luulisi kiinnostavan.

Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen ja Krista Lähteenmäki starttaavat yhdeksän kilometrin päätösosuudelle runsaan puolen minuutin sisällä toisistaan. Panoksena on ainakin kolmossija.

– Toivottavasti pystytään porukassa tekemään töitä, ja saataisiin kunnon taistelu aikaan, kolmatta kertaa Alpe Cermisiä kipuava Kyllönen sanoi.

Hän hiihti kiertueella toisena päivänä peräkkäin kolmanneksi. Edes vesisade ja upottava latu-ura eivät hyydyttäneet kajaanilaista, joka tuntuu selvästi nauttivan onnistumisistaan.

– Tosi hyvä olo, kun on näin vaikeat olosuhteet, ja pystyy selviytymään hyvin, Kyllönen hymyili sateen vihmoessa pimentyneellä Val di Fiemmen hiihtostadionilla.

Niskanen ei luovuta

Taistelijaksi itseään kuvaava Niskanenkaan ei luovuta helpolla. Hänellä on 21 sekunnin takamatka Kyllöseen.

– Tour on viimeistä vaille valmis, mutta viimeinen on kova. Kokemusta minulla on, mutta ei niitä mutkia muista millään, lauantaina Kyllöselle vain puoli sekuntia hävinnyt Niskanen tuumasi.

Kaikilla loppunousuun lähtevillä hiihtäjillä on takana jo kuusi etappia, ja kintereissä painaa varmasti. Fyysisen uupumuksen lisäksi he kamppailevat henkistä väsymystä vastaan.

– Joka kerta on ollut todella väsynyt ja miettinyt aamulla, ettei jaksa lähteä hiihtämään. En tiedä yhtään, mitä huomenna on tulossa, Lähteenmäki ennakoi.

Hän on ollut kiertueen lopputuloksissa kahdesti peräkkäin neljäs, ja kokemuksensa loppunoususta ovat olleet lupaavia. Mielenkiintoa lisää joukkueen sisäinen matsi parhaan suomalaisen asemasta.

– Siinä katsotaan, kuka jaksaa ja kuka on kovin.

Odottelemaan ei voi jäädä

Lähteenmäki kuitenkin muistutti, ettei kamppailua kolmossijasta käydä vain suomalaisten kesken. Norjan Heidi Weng pääsee matkaan heti Lähteenmäen perään, ja puoli minuuttia taaempaa starttaa Tshekin Eva Vrabcova-Nyvltova.

– Hän tulee nousemaan, koska eilen (perjantaina) oli niin vahvaa vapaan hiihtoa. Hirveästi ei parane jäädä odottelemaan, Lähteenmäki kertoi.

Lauantaina Lähteenmäen vastuksena oli rippeitä selkäkivusta, joka äityi Sveitsin sprintissä. Valmentaja Matti Haavisto oli kehottanut häntä hiihtämään "niin p-leesti", vaikka selkään sattuisikin. Lähteenmäki noudatti ohjetta, ja oli viides.

Aino-Kaisa Saarinen pääsee nousuun kahdeksantena, mutta päätösetappia tärkeämpi kisa Saariselle oli lauantain vitonen. Hän oli pettynyt, kun ei pystynyt kiilaamaan kolmen parhaan sakkiin.

– Kyllä tässä vielä tekemistä on, mutta kyllä tämäkin kuntoa nostatti, Saarinen tuumasi hävittyään kolmossijan Kyllöselle 4,1 sekunnilla.

Riitta-Liisa Roponen kuvasi tämän vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertuetta uransa hankalimmaksi. Loppunousuun Roponen lähtee 17. sijalta neljän minuutin päässä kärjestä.

Johaug ja Sundby suosikkeina päätösetapille

Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby ovat vahvimmat ehdokkaat maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen voittajiksi sunnuntaina. Kiertueen seitsemäs etappi huipentuu nousuun Alpe Cermis -laskettelurinteessä.

Johaug on kokonaistilanteessa 23,8 sekunnin päässä johtavasta Astrid Uhrenholdt Jacobsenista. Johaug hiihti lauantaina yllättävän kovaa ja voitti perinteisen hiihtotavan vitosen. Kun hän on vielä porukan parhaita nousun kipuajia, muut joutunevat taistelemaan muista sijoista kuin voitosta.

Perinteisen taitajasta monipuoliseksi yleishiihtäjäksi kehittynyt Norjan Martin Johnsrud Sundby lähtee miesten yhdeksän kilometrin päätösetapille 48 sekuntia ennen maanmiestään Petter Northugia. Lauantaina kauden ensimmäiseen maailmancup-voittoonsa venynyt Northug arvioi häviävänsä parhaille kipuajille sekunteja. Raskastekoisena hän ei ole parhaimmillaan loppunousussa.

Northug johti norjalaiset neloisvoittoon 10 kilometrillä, ja kokonaiskisassakin Norjalla on kolmoisjohto.

Sundby valmistautui kestämään sunnuntaina kipua. Hän kertoi yrittävänsä motivoida itsensä hyvään hiihtoon, vaikka tunsi itsensä väsyneeksi.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit