KU Swix Pro 550x90px

Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä

Kuvituskuva Vantaan Suomen Cupista. Kuva: Touho Häkkinen

Kuvituskuva Vantaan Suomen Cupista. Kuva: Touho Häkkinen

Maastohiihtovalmentaja Ville Maunukselan avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, sekä kuntapäättäjille.

Hyvät päätöksentekijät,

Esitän teille huoleni koronaviruksen leviämisen rajoittamiseen tähtäävien toimien haitallisista vaikutuksista lasten- ja nuorten urheiluun ja harrastustoimintaan. Lisäksi nostan esille muutaman epäkohdan, jotka rajoituksista nousevat esille.

Heti aluksi tehtäköön selväksi, että esittämäni asiat ovat omia näkemyksiäni. En edusta tässä työnantajaani, lajiliittoa tai muutakaan järjestöä. Koronaviruksen rajoitukset ja suositukset päivittyvät nopeaa tahtia ja niissä on myös suuria eroja sairaanhoitopiirien välillä. Näin ollen kaikkia esittämiäni ehdotuksia ei voida välttämättä soveltaa kaikissa sairaanhoitopiireissä. Lähestyn korona-rajoituksien epäkohtia maastohiihdon näkökulmasta, jonka parissa työskentelen ja jonka kilpailutoiminnasta minulla on paras käsitys. Uskon kuitenkin, että esittämäni huomiot ovat sovellettavissa moneen muuhunkin urheilulajiin.

Kuten varmasti kaikki tiedämme urheilulla ja liikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia kansanterveyteen. Nuorena omaksutut liikuntatottumukset kantavat läpi elämän ja ehkäisevät näin monia sydän- ja verisuonisairauksia, tuki- ja liikuntaelin vammoja, sekä mielenterveyttä. Suurimmalla osalla urheilevista lapsista ja nuorista kilpaileminen on se motivaation lähde urheilemiseen, oli kyseessä sitten maastohiihto tai pesäpallo. Ilman kilpailuja monella lapsella ja nuorella motivaatio harrastustoimintaan laskee ja urheilu saattaa loppua kokonaan. Meille aikuisille vuosi on lyhyt aika olla sivussa kilpailutoiminnasta, mutta lapselle vuosi tuntuu suhteessa paljon pidemmältä ajalta. Aikuisurheilijoilla tavoitteet voivat olla olympiadin mittaisia, jolloin yhdellä kisakaudella ei ole niin suurta merkitystä. Lapsilla puolestaan tavoite on seuraavassa kilpailussa tai pelissä suoriutumisessa. Kilpailujen puute vaikuttaa näin ollen suoraan motivaatioon harjoitella.

Tällä hetkellä maastohiihtokilpailujen osalta tilanne on se, että joulu-tammikuulta on kaikki kilpailut peruttu, pois lukien tammikuun alun kansalliset kilpailut Hollolassa ja Kuopiossa (kisajärjestäjille iso kiitos näistä kilpailuista), sekä Suomen cupin kilpailut Vantaalla. En ole ymmärtänyt missään vaiheessa tätä ulkoilmassa tapahtuvien kilpailujen demonisointia. Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi nuorten Vuokatin SM-kisojen perumisella on pyritty suojelemaan paikallisväestöä, mutta niin kauan, kuin Suomessa ihmisten vapaa-ajan matkustamista ei rajoiteta, on tällaisten urheilukisojen peruminen pelkästään päättäjien kasvojen pesua.

Jatketaan Vuokattia esimerkkikohteena. Joulun ja uuden vuoden välillä Vuokatissa oli matkailijoita lähes kymmenkertainen määrä verrattuna SM-kisojen osallistujamäärään. Koska Vuokatti on matkailu- ja turismialuetta, tulee Vuokattiin viikoittain uudet lomailijat. Tällaisella normaalilla talviviikolla (loma-aikojen ulkopuolella) Vuokatin alueelle tulee muutama tuhat lomalaista. Nyt päätetyllä kisojen perumisella viikon 2 aikana alueella lomailijat vähenivät 2500:sta 1500:aan, mutta seuraavalla viikolla tulee taas uudet 2500 lomailijaa ja sitä seuraavalla taas uudet. Isossa kuvassa en ymmärrä, mitä tällä kisojen perumisella kuviteltiin saavutettavan?

Jos ihmisten vapaa-ajan matkustamista päätettäisiin rajoittaa, niin silloin ymmärtäisin urheilukilpailujenkin perumisen. Nyt tehtyjen päätösten (kilpailujen peruminen) valossa voisi ajatella, että päätösten tekijät ilmeisesti ajattelevat, koronaviruksen tarttuvan herkemmin ulkopaikkakuntalaisesta paikallisiin, jos lomailija on menossa hiihtämään kilpaa, mutta jos hän hiihtelee omaksi ilokseen ja istuu sen jälkeen illan after skissä ei tätä riskiä ole olemassa, koska tuohan after ski lomalainen enemmän tuloja paikkakunnan yrityksille. Mainittakoon, että urheilijat eivät ole matkustamassa kilpailutapahtumiin sairaana tai ”puolikuntoisena”. Urheilijat huolehtivat lisäksi terveydestään ja esim. käsihygieniasta keskimääräistä kansalaista tarkemmin.

Kilpailutapahtumassa ihmisten liikkumista pystytään kisa-alueella kontrolloimaan ja rajoittamaan. Lisäksi tapahtuma pystytään aikatauluttamaan siten, että kerrallaan kilpailusuoritusta on tekemässä vain hyvin pieni osa urheilijoista. Tämä koetaan kuitenkin suureksi riskiksi, koska kyseessähän on KILPAILU, mutta samalla urheilualueella kuntoilijat voivat harrastaa LIIKUNTAA täysin kontrolloimattomasti ja ilman riskiä. Esimerkkinä tästä voisi olla vaikka jääpallo-ottelu. Jääpallopelissä 20 henkilöä KILPAILEE paremmuudestaan ulkojäällä. Tämä ei tietenkään käy päinsä, mutta kisatapahtuman sijaan voi samalla ulkojäällä luistella 500 henkeä yhtä aikaa yleisövuorolla täysin turvallisesti.

Toivoisin, että päätöksenteossa kilpailutapahtumien mustamaalaaminen lopetettaisiin ja seuraavia päätöksiä tehdessä mietittäisiin, onko kilpailutapahtumassa ihan oikeasti suurempi riski, kuin muussakaan vapaa-ajan matkailussa tai paikkakunnalla tapahtuvassa vapaa-ajan liikunnassa. Tähän saakka tehtyjen päätösten perusteella oletukseni on, että kilpailujen perumisesta päättävät tahot eivät tiedä, mitä kilpailutapahtumassa oikeasti tapahtuu ja kuinka turvallisesti tapahtumat pystytään järjestämään.

Urheiluseurat tai kilpailuja järjestävät tahot toimivat varmasti todella vastuullisesti, samoin kisatapahtumiin saapuvat urheilijat. Kuopion kisoissa käyneenä voin todeta, että ainakin maallikon silmin tapahtuman terveysturvallisuus oli aivan huippuluokkaa! Toivon, että annatte urheiluseuroille mahdollisuuden järjestää kilpailutapahtumia tämän kevään aikana, niin huomaatte, että seurat ovat luottamuksenne arvoisia!

Ville Maunuksela
Maastohiihtovalmentaja


 Kestavyysurheilu.fi julkaisee mielellään lukijoiden perusteltuja mielipidekirjoituksia

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit