KU Swix Pro 550x90px

Ari Luusua onnistui parinkymmenen asteen pakkasessa – ”Rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei pidetty”

Ari Luusua hiihti Andreas Nygaardin perässä lauantain La Diagonelassa. Kuva: Reichert/NordicFocus

Ari Luusua hiihti Andreas Nygaardin perässä lauantain La Diagonelassa. Kuva: Reichert/NordicFocus

Ari Luusua hiihti kauden ensimmäisessä henkilökohtaisessa startissaan kymmenenneksi, kun Visma Ski Classics -sarja pyörähti käyntiin Sveitsissä.

Pituudeltaan 60 kilometrin kilpailusta päällimmäisenä suomalaisen mieleen jäi kylmyys.

– Kylmä oli. Lähdössä oli 22 - 26 astetta pakkasta ja maalissakin 17. Siihen päälle vielä korkeus niin oli rajua leikkiä, vaikka vauhtia ei tänään pidetty, Luusua kertasi kisaansa.

Miesten kisan voitto ratkesi jo varhaisessa vaiheessa, kun Team Ragde Eiendomin Oskar Kardin irtosi muulta pääjoukolta. Luusua oli hiihtämässä seuraavista sijoista aina viimeisille kilometreille saakka.

Marcialongaa odotellessa

Radan loppupuolella olevassa nousussa Luusua hiihti vielä Gjerdalenin, Eliassenin ja Nygaardin kanssa kakkossijasta, kun pääjoukon muut miehet olivat jo jääneet.

Aivan lopussa suomalainen kuitenkin kangistui ja joutui päästämään viisi miestä ohitse. Maalissa hän oli puoli minuuttia toiseksi hiihtäneen Nygaardin jälkeen.
Lopun kangistumisesta huolimatta suomalainen on tyytyväinen kuntoonsa.

– Mäki näyttää kulkevan. Jos joku vahvuus on olemassa, niin on mukava huomata, että se on edelleen tallessa. Marcialongaa odotellessa. Toivottavasti siellä napsahtaisi, Luusua viittasi italialaisen klassikkokilpailun hurjaan loppunousuun.

Team Ragde Eiendom oli lauantain onnistuja, sillä tallilla oli neljä miestä kuuden joukossa. Vahvalla joukkuepanoksella talli pystyi lähettämään hiihtäjiä irtiottoihin, jonka ansiosta Kardin voitti ylivoimaisesti.
Luusualla ei apumiehiä kärkiryhmässä ollut. Joka tapauksessa hän luottaa siihen, että Ski Classicsissa on mahdollista pärjätä ilman suuren tiimin tukea.

– Pakkohan se on luottaa. Ei tässä muuten kannattaisi kilpailla. Joka kisassa lähdetään haastamaan isoja talleja, Luusua tiivisti ja muistutti, että kärkiryhmässä hiihti muitakin pienempien tallien yksinäisiä hiihtäjiä.

Treenikisoista kilpailutuntumaa

La Diagonela oli Luusuan kauden toinen kilpailu. Lokakuun lopussa hän hiihti Vuokatin Suomen Cupin viestissä. Alkutalven kilpailemattomuus ei suuremmin ole häirinnyt, vaikka yksi pidempi hiihtokisa kotimaassa olisi maistunut ennen Ski Classics -kauden avausta.

– Olisihan Suomessa tarjolla kisoja, mutta ne ovat lyhyitä, enkä ole nähnyt tarvetta osallistua, kun tavoite on tässä sarjassa.

– Kotona Rovaniemellä on ollut hyviä treenikisoja, jotka ovat antaneet tuntumaa kilpailuvauhdista, Luusua sanoi.

Ensi viikolla Luusuan kilpailut jatkuvat Cortina-Toblachin merkeissä. Hän kävi koronatestissä Suomessa ennen La Diagonelaa. Uusi testi on edessä ennen viikonlopun starttia. Välipäivät menevät tiiviisti oman tallin mukana ja neljän seinän sisällä.

– Olisihan se kurjaa, jos tänne matkustaisi, eikä sitten pääsisi sairastumisen takia kilpailemaan. Se on aika lailla itsestä kiinni, missä pyörii. Pitää vaan olla omassa porukassa ja omassa hotellihuoneessa, suomalainen päätti.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit