swix rullahiihto550 90

Luusua survoi itsensä viimeisillä kilometreillä keulaan - ”Siellä on harvemmin käsirysyjä ja kolarointia”

Emil Persson kiri sunnuntainakin voittoon. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Emil Persson kiri sunnuntainakin voittoon. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Vltava Fund Ski Teamin Ari Luusua hiihti uransa kolmanneksi parhaan sijan Visma Ski Classics -sarjassa sunnuntaina.

Suomalainen oli Emil Perssonin voittamassa kilpailussa kuudes. Maaliskuun alun Vasaloppetissa Luusua oli viides. Kaksi vuotta sitten Jizerskassa hän saavutti tähän mennessä ainoan palkintosijansa hiihtämällä kolmanneksi. Sunnuntaina palkintopalli Tåssåsen Criteriumissa jäi 2,4 sekunnin päähän.

– Ei ollut mitään ongelmia ja se tarkoittaa yleensä näissä kisoissa hyvää sijoitusta, Luusua tiivisti onnistuneen kilpailun reseptin.

Yleensä menestyjien kalusto on kunnossa ja tämän Luusuakin pani merkille.

– Huolto painoi hommia aamukolmesta aamukahdeksaan molempina päivinä. Suksi toimi loistavasti, oman huoltoryhmänsä Ruotsiin tuonut Luusua kiitteli.

Kilpailun alkumatka taivallettiin sangen sopuisasti lähes 50 miehen ryhmässä. Viimeiset kymmenen kilometriä mentiin kovempaa. Maalia kohti vauhti kiihtyi, sillä kapealla ladulla jokainen halusi olla mahdollisimman hyvällä sijalla hyvissä ajoin ennen stadionia.

Lauantaina suomalaisella ei ollut asiaa terävimpään kärkeen, kun edellä mennyt hiihtäjä kaatui ja hidasti takana tulevien vauhtia. Vuorokautta myöhemmin tilanne oli toisin.

– Tänään oltiin geimeissä mukana loppuun asti. Eilen yritin samaa taktiikkaa, mutta silloin tila loppui kesken. Se on sellaista kun muutkin haluavat kärkeen. Nyt pääsin nousemaan keulaan ja siellä on harvemmin käsirysyjä ja kolarointia, Luusua kertoi aktiivisesta hiihdostaan.

Perssonilta jälleen sähäkkä kiri

Loppukirissä Luusuan veto riitti kuudenteen sijaan. Lager 157 -tallin Emil Persson uusi lauantain voittonsa sähäkällä kirillään. Team Nordic Athlete -tallin kaksikko Morten Eide Pedersen ja Johan Hoel pääsivät lähimmäksi voittajaa. 

Luusuan mukaan omasta suorituksesta jää aina jotain hampaankoloon, mutta kaiken kaikkiaan suoritus oli hyvä ja edelle ehtineet viisi miestä yksinkertaisesti kovempia.

Lauantain kilpailu tuntui varmasti jokaisen hiihtäjän kropassa, eikä Luusua ollut siinä suhteessa poikkeus.

– Kuten eilen sanoin, niin aika paljon tuli poltettua tunturissa. Se kyllä näkyi ja tuntui vielä tänäänkin alkumatkasta. Kroppa ja mieli heräsivät sitten kun maali lähestyi. Mitään ongelmaa palautumisen kanssa ei sinänsä ollut, sillä sain eilen hyvin energiaa sisään ja nukuin yön hyvin.

Viikon päästä odottaa finaaliosakilpailu Årefjällsloppet. Matkana on 100 kilometriä ja reitillä on hurjat 2500 nousumetriä. Luusua tietää, että se kilpailu tulee olemaan kova.

– Siinä punnitaan oikeasti, kuka on huonoin väsymään, Luusua tiivisti.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit