swix rullahiihto550 90

Luusua Vasaloppetissa ”kaukopartiokunnossa”

Ari Luusua teki Vasaloppetissa upean hiihdon. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Ari Luusua teki Vasaloppetissa upean hiihdon. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Ari Luusuan Vasaloppet sujui sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti myötätuulessa. Tuloksena oli komea viides sija, joka on paras suomalaissijoitus pitkien hiihtojen kuninkuusmatkalla vuosikausiin tai jopa vuosikymmeniin.

Luusualla oli Vasaloppetissa mukana omaa huoltoporukkaa, joka sai Luusualta suitsutusta kilpailun jälkeen.

– Nyt oli semmoinen huolto ja suksi, että olisi voinut vaikka voittaa. Siitä ei jäänyt kiinni. Suksi oli huippu loppuun asti.

Luusualla oli pieni epäilys eilisessä ennakkohaastattelussa siitä, miten hän palautunut riskirajoilla tehdystä valmistautumistajaksosta, jossa hän ei lenkkien pituudessa tai vauhdeissa pihistellyt. Superkompensaatio oli kuitenkin tapahtunut.

– Ei ollut heikkoja hetkiä. Ekalla puoliskolla oli miekkailua ja perushässäkkää, mitä alkumatkalla lähes aina on.

Neljän hengen karkuporukka (Gjerdalen, Karlssoon, Vokuev, Thyli) irtosi pääryhmästä varkain kisan puolimatkassa sijaitsevan Evertsbergin jälkeisissä vauhdikkaissa alamäissä.

– Tuli pitkät laskut ja neljä hiihtäjää pääsi vahingossa 10 sekunnin karkumatkalle. Laskin sen varaan, ettei tällä lentokelillä kukaan karkaa, mutta niin vain karattiin. Isoimpien tallien huoltomiehet huusivat eroja ja yhtäkkiä rakoa oli 50 sekuntia, kertoo Luusua.

Luusualla oli voimia, mutta ei nähnyt järkeväksi lähteä itse vetohommiin.

– Meidän ryhmästämme tippui yksitellen miehiä. Jossain vaiheessa siinä oli enää parikymmentä hiihtäjää ja sekin vielä puolittui. Sitten alettiin odottamaan kirihommia.

Luusua on aiempina vuosina taipunut Vasaloppetin loppukilometreillä, mutta nyt asiaan tuli muutos.

– Voin vilpittömästi sanoa, että en ole ollut aiemmin lopussa sellaisessa voimissa, että pystyisi kiriä irrottamaan. Oli ehyin Vasaloppet mitä olen hiihtänyt ja kaikki toimi. Juomahuolto ja suksihuolto, eikä ollut mitään muitakaan ongelmia.

Vasaloppet on poikkeuksellisen pitkä kilpailu ja Luusua kokee nyt, että se vaatii poikkeuksellisen pitkiä treenejä. Uskoa toi viimekeväinen ”hulluttelu”, joka huipentui Luusuan hiihtämään 275 kilometrin lenkkiin.

– Silloin tajusin millaisella harjoittelulla Vasaloppetiin pitää tulla. Vasaloppet on kuitenkin äärimmäisen kova kestävyyskisa. Kevään lenkit todistivat, että ollaan kaukopartiokunnossa, kuten valmentajani Pekka Vähäsöyrinki asian ilmaisi.

Jatkosodassa päämajan legendaariset kaukopartiomiehet etenivät vihollisen selustassa satoja kilometrejä. Useat heistä kuuluivat maan parhaisiin hiihtäjiin.

– Olin aika vakuuttunut, että tuollaisella valmistautumisella pitää lähteä kokeilemaan.

Olet nyt siinä kunnossa, että voitto jossakin loppukauden kisassa on mahdollinen?

– Toivottavasti. Kaiken tarvitsee kuitenkin onnistua. Väline on tässä lajissa uskomattoman tärkeässä roolissa. Huipputallien hiihtäjillä on aina vähintään hyvä tai jopa erinomainen suksi.

Luusua antaa vielä erikseen kiitokset mukana olleelle huoltojoukolle sekä valmentajalleen.

– Ne ketkä täällä olivat mukana tietävät, että homma ei olisi onnistunut ilman heitä.

– Kyllä se vielä hommansa osaa, toteaa Luusua valmentajastaan.

luusua vasaloppetMaalissa saa ottaa hetken helppoa. Kuva: Magnus Östh, Wsportsmedia

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit