swix rullahiihto550 90

Luusuan piiitkäperjantai – 275 kilometriä!

Ari Luusua viihtyi ladulla pitkäperjantaina auringon noususta auringon laskuun. Kuva ei ole Rovaniemeltä.

Ari Luusua viihtyi ladulla pitkäperjantaina auringon noususta auringon laskuun. Kuva ei ole Rovaniemeltä.

Ari Luusua löi pitkäperjantaina pöytään tiettävästi kauden kotimaisen kärkituloksen jos mittarina on hiihtolenkin pituus. Luusua hiihti 17 tunnin aikana 275 kilometriä. Luusua teki suorituksensa Rovaniemen laduilla edeten koko matkan tasatyöntöllä.

Luusua aloitti urakkansa neljän jälkeen aamuyöllä ja päätti sen illan pimetessä kello 22:n jälkeen.

– Oli se ihan hauskaa, mutta ei kai siinä mitään järkeä ollut, kommentoi Luusua tuoreeltaan.

Mikä sai miehen kähtemään moiseen urakkaan?

– Kai sitä on vähän yllätyshullu. Ajatus oli hiihtää pimeästä pimeään. Joulukuussa se tarkoittaa 5-6 tunnin lenkkiä, mutta nyt pohjoisen päivä on jo aika pitkä, nauraa Luusua.

Luusuan matka alkoi yksin, mutta päivän aikana letkassa vieraili tukena useita kavereita ja entisiä hiihtomiehiä. Myös maajoukkuehiihtäjät Lauri Lepistö ja Lauri Vuorinen.

– Kyllä tässä huomasi, että pitkänmatkan hiihtoon liittyy paljon henkisen puolen juttuja. Kavereiden seura piristää. Ja jos pystyy fyyisesti hiihtämään 200 kilometriä, pystyy hiihtämään myös 300 kilometriä. Se on vain päästä kiinni, sanoo Luusua.

luusua kelloAri Luusuan lähettämää todistusaineistoa.

Luusuan päivän energiankulutus oli Polarin kellon mukaan 15 600 kilokaloria. Lämmintä ruokaa hän ei päivän aikana syönyt

– Kyllä tämän jälkeen kärsii muutaman patukan nauttia. Eväänä oli leipää ja pullaa sekä urheilujuomaa. Geelejä ei ollut, sillä niitä on tullut nautittua kauden aikana kisoissa noin 200 kappaletta.

Luusualla oli allaan edeltävän kahden puolen viikon aikana tehdyt neljä yli 100 kilometrin lenkkiä. Päivän lenkin aikana Luusua kiersi Rovaniemen kaikki mahdolliset ladut pistoineen. Luusua arvioi Rovaniemen tämän hetken latuverkoston noin 200 kilometrin pituiseksi. Sukset hän vaihtoi kolme kertaa.

Hiihtokelejä Roveniemellä vielä riittää, eikä Luusua aio lyödä suksiaan vielä naulaan. Ehkä suurimmat hulluttelut on kuitenkin tehty.

– Kyllä tässä kaipaa jo normaalia harjoituskauden harjoittelua.

-Petri Ikävalko

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit