KU Swix Pro 550x90px

Luusuan vauhti ei riittänyt loppunousussa - "Oma taso on tuossa. Sukset pelasivat ja huolto pelasi"

Ari Luusua sunnuntain Marcialongassa. Kuva: NordicFocus

Ari Luusua sunnuntain Marcialongassa. Kuva: NordicFocus

Heli Heiskasen Marcialonga oli "via dolorosa". 

 

Suomalaiset jäivät vuoden 2021 Marcialongassa terävimmän kärjen taakse, kun sekä Ari Luusua että Heli Heiskanen hiihtivät legendaarisella hiihtomaratonilla sijoille 20.

Luusua ei onnistunut sunnuntaina kisan ratkaisseessa loppunousussa. Hän tuli maaliin reilut puolitoista minuuttia voittajan perässä. Vielä nousun juurella suomalainen tasatyönsi viidennellä sijalla vain muutaman sekunnin päässä kärjestä. Se ei Luusuaa lohduttanut.

– Ei sillä ole väliä (millä sijalla kisan aikana on). Sijat ratkaistaan maalissa ja siellä pitää olla sillä sijalla, missä haluaa, Luusua kommentoi.

– Alkumatkasta mentiin ihan lenkkivauhtia. Sen tiesi etukäteen, että vauhtia ei pidetä lumentulon takia. Mutta kun nousu alkoi, peli oli minun osaltani selvä, hän jatkoi.

Yön lumisateen jäljiltä kilpailussa ei tosiaan vauhtia pidetty. Voittoaika 3.11 on yli 20 minuuttia hitaampi kuin Ilja Tshernousovin kolmen vuoden takainen kellotus. Tosin reitti on niistä ajoista hieman muuttunut.

Suomalaisen tähtäimessä oli varmasti parempi sija italialaisessa klassikkohiihdossa, mutta hänen mukaansa La Diagonelan paleltumat eivät vaikuttaneet sunnuntain suoritukseen.

– Ei vaikuttanut. Oma taso on tuossa. Sukset pelasivat ja huolto pelasi. Ei niillä voi valkoista mustaksi muuttaa.

Luusua matkaa takaisin Suomeen jo sunnuntaina. Seuraava suurempi tavoite on maaliskuun Vasaloppet. Sitä ennen ohjelmassa olisi Jizerska Padesatka Tsekissä.

– Täytyy katsoa, mitä Jizerskan kanssa tehdään eli kannattaako sinne lähteä, Luusua mietti.

Team Nordic Athleten Viktor ja Hannes Mäenpää hiihtivät sijoille 38 ja 39. Luusuan tallitoveri Isac Holmström oli sijalla 42.

PerssonEmilMarcialongaMOsthEmil Persson maalissa. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Persson ja Korsgren vahvoilla kireillä voittoon

Miesten kilpailun voitosta kirivät Emil Persson (lager 157) ja kolminkertainen Marcialongan voittaja Tord Asle Gjerdalen (XPND Fuel of Norway). Kaksikko oli jättänyt Ermil Vokujevin, Oskar Kardinin ja Petter Eliassenin taakseen hieman aiemmin.

Lopulta Persson oli selvästi vahvempi.

– Taktiikkanani oli vain säästää voimia loppunousuun, mutta kerätä vähän sprinttipisteitä välikireissä. Viimeisellä kilometrillä pistin kaiken peliin, voittaja kertoi Visma Ski Classicsin tiedotteessa.

Naisten kilpailu oli niin ikään kaksinkamppailu. Kisaa johtanut Ida Dahl ei pysynyt takaa tulleiden Lina Korsgrenin (Team Ramudden) ja Emilie Fletenin (Team Koteng) ukana Cavalesen hurjassa nousussa.

Kilpa voitosta näytti pitkään jännittävältä, mutta lopulta Korsgren oli kirissä täysin ylivoimainen, eikä Fletenillä ollut mitään mahdollisuuksia voittaa.

– Olin ennen kilpailua ja alkumatkasta todella hermostunut. Hiihto oli vaikeaa uudella lumella. Halusin voittaa tänään todella paljon ja pidin sen ajatuksen mielessä koko kisan ajan, Korsgren kertoi tiedotteessa.

KorsgrenMarcialongaSkiClassicsLina Korsgren. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Heiskasella via dolorosa

Heli Heiskasen (Slavia Pojistovna Sport Team) alku oli hyvä, mutta kokonaisuutena hän kuvailee omaa suoritustaan lopulta ”via dolorosaksi”. Maalissa hän oli sijalla 20 lähes 17 minuuttia Korsgrenin jälkeen.

Heiskanen arvelee, että kilpailu saattoi olla jopa hänen uransa huonoin Visma Ski Classicsissa.

– Tiimin voitelu naisten osalta epäonnistui tänään kovasta työstä huolimatta, mutta sellaista hiihtourheilu joskus on. Se taitaa olla tämän lajin sokeri ja valitettavasti joskus suolakin, Heiskanen kommentoi.

Noora Kivikko (Vltava Fund Ski Team) oli Marcialongan 22:s. 

Visma Ski Classics jatkuu Tsekin Jizerska 50:n merkeissä 14. helmikuuta.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit