swix rullahiihto550 90

Maajoukkueista yksityistalleihin – ajatus puhuttaa Norjassa ja Ruotsissa

Uno-X sponsoroi pyöräilytallia ja Johannes Höstflot Kläboa. Kuva: Uno-X

Uno-X sponsoroi pyöräilytallia ja Johannes Höstflot Kläboa. Kuva: Uno-X

Yli 300 kylmähuoltoasemaa Norjassa ja Tanskassa omistavan Uno-X:n johtaja Vegar Kulset on esittänyt norjalaisessa Adressavisenissä ajatuksen, että lajin pelastamiseksi maastohiihdon tulisi siirtyä pyöräilyn tapaan maajoukkueista yksityistalleihin.

Ajatus on saanut runsaasti palstatilaa Norjan suurimassa iltapäivälehdessä VG:ssä. Myös Ruotsin suurin iltapäivälehti Expressen on tarttunut aiheeseen. Kulsetin johtama Uno-X on Johannes Hösflot Kläbon suurin yhteistyökumppani. Lisäksi Uno-X sponsoroi nimeään kantavaa toiseksi korkeimman kategorian pyöräilytallia.

Kulset ehdottaa mielipidekirjoituksessaan, että maailmancupin kansalliset kiintiöt tulisi korvata yksityistalleilla ja vaatimuksena voisi olla, että tallissa olisi oltava vähintään kahden eri maan urheilijoita.

– Lahjakas urheilija pienestä hiihtomaasta saisi paljon nykyistä paremmat olosuhteet kehitykselle ja kotimaassa syntyisi suurempi kiinnostus, perustelee Kulset ja viittaa norjalaispyöräilijän Thor Hushovdin nousuun maailman huipulle ja sen synnyttämään pyöräilyinnostustukseen Norjassa.

Kulset näkee myös, että Tour de Ski on syntynyt pyöräilyn inspiroimana ja että maastohiihdon tulisi ottaa lajista muutenkin oppia.

VG:n on esittänyt Kulsetille kysymyksen, että eikö kansallistunne katoaisi lajista uudistuksen myötä.

– Kyllä, osa hiihdon viehätyksestä liittyy epäilemättä kansallistunteeseen, mutta norjalaiset ovat erittäin valistuneita lajin seuraajia ja ovat kiinnostuneita itse urheilusta. Arvostamme suuria hiihtäjiä kansallisuudesta riippumatta, Kulset vastaa ja jatkaa:

– Kun olin nuori ja lupaava 80-luvulla, Gunde Svan oli meille esikuva Oddvar Brån lopettua. Puhumattakaan Vladimir Smirnovin suosiosta Lillehammerissa 1994 ja Mika Myllylän suosiosta Trondheimissa 1997. Rakastamme Charlotte Kallaa, ja vaikka meillä on nyt oma supertähtemme Klæbo, mielestämme on hienoa nähdä Alekandr Bolshunov hiihtämässä.

Johannes Hösflot Kläbo on myötäillyt VG:lle sponsorinsa ajatuksia.

– Mielestäni Vegarin ajatukset ovat mielenkiintoisia. On tärkeää, että keskustelemme erilaisista ratkaisuista ja innovaatioista. Maastohiihtoa on uudistettava, ja meidän on aina oltava avoimia uusille ideoille. Ajatus yksityistalleista pyöräilyn tapaan on jännittävä, mutta en välttämättä kopioisi kaikkea sellaisenaan, Kläbo sanoo.

Norjan TV2:n asiantuntijakommentaattori Petter Soleng Skinstad on idean suhteen skeptinen. Hänen mukaansa puolella sadasta parhaasta hiihtäjästä on Norjan tai Venäjän passi, eikä yksityistallit muuttaisi tilannetta oleellisesti.

Expressenin haastattelema takavuosien tähti Mathias Fredriksson kommentoi ajatuksen olevan mielenkiintoinen, mutta pelkää, että lyhyellä aikavälillä muutos johtaisi Norjan entistä suurempaan dominointiin ja muistuttaa ruohonjuuritason työn merkitystä.

– On erittäin tärkeää, että emme unohda lajiliittojen suurta roolia uusien hiihtäjien valmentamisessa, valmentajien kouluttamisessa ja niin edelleen. Jonkun on jatkettava lasten ja nuorten innostamista, jotta meillä olisi hiihtäjiä myös 20 vuoden kuluttua, kommentoi Fredriksson.

Kommentti:

Visma Ski Classics -sarjassa on urheiltu kymmenen vuoden ajan tallien voimin. Vaikuttaisi siltä, että niihinkin suurin sponsoriraha löytyy Norjasta ja Ruotsista. Toistaiseksi suurimmat sponsorit ovat olleet melko paikallisia ja tämän takia, sekä osin käytännön syistä tallien urheilijat ovat olleet maantieteellisesti samalta alueelta. Keski-Euroopasta kärkitalleja ei ole tullut ja toisaalta jopa Suomesta on ollut vaikea päästä pohjoismaisiin ykköstalleihin. Tässä valossa Kulsetin ajatus tuntuu radikaalilta ja uhkarohkealta.

Pyöräily painii lajina näkyvyydeltään ja markkina-arvoltaan täysin eri sarjassa kuin maastohiihto.

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit