swix rullahiihto550 90

Maastohiihto on välinevalmistajien ja huoltoryhmän kamppailua

Maastohiihto on välinevalmistajien ja huoltoryhmän kamppailua. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Maastohiihto on välinevalmistajien ja huoltoryhmän kamppailua. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Maastohiihto maailman huipputasolla on paitsi urheilijoiden kilpailemista keskenään, myös välinevalmistajien ja eri maiden huoltojoukkojen kamppailua paremmuudesta. Hiihtäjän onnistumisen edellytys on se, että sukset sopivat kisamaastoon, keliin ja hiihtäjän tekniikalle.

Olennaisinta ei enää ole se, mikä huoltojoukko osaa voidella sukset parhaiten. Tärkeämpää on löytää kisakeliin sopiva suksen profiili ja hioa suksen pohjat mahdollisimman kilpailukykyisiksi.

– Hyvällä voitelulla ei saa huonoista suksista hyviä, mutta hyvää suksea ei pysty pilaamaan voitelulla, kuvaa Suomen hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkö Timo Suntela.

Sukset hiotaan yleensä kotimaassa ennen kisareissua, sillä hiomakone painaa Suntelan mukaan nelisensataa kiloa ja on hankalasti liikuteltavissa kisoista toiseen.

Suksien pohjassa on hiottavaa materiaalia millimetristä 1,2 milliin. Yksi kunnollinen hionta vie pohjasta noin kymmenesosan.

Hionnan lisäksi suksien pohjaa muokataan käsikuviontikoneilla, joilla painetaan kelin vaatima kuvio suksen pohjaan. Käsikuviointi ei pysy pohjassa kauan, vaan pari voitelukertaa lämmittää suksen pohjaa sen verran, että painettu kuvio nousee pois.

Valinta hiihtäjän vastuulla

Hiihtäjät sanovat joskus epäonnistuneen kisan jälkeen, että valitsivat väärät sukset. Kyse on nimenomaan siitä, että kisakeliin ei ole löytynyt optimaalista suksiparia tai hiihtäjä arvioi väärin sen, mikä suksipari toimisi parhaiten.

Suksien valinta on aina hiihtäjän vastuulla, mutta hiihtäjän tukena valinnassa on hänen henkilökohtainen huoltajansa ja muu huoltoporukka.

Hiihtäjien hiihtotekniikat vaihtelevat, mikä vaikuttaa suksien valintaan. Toinen kaipaa esimerkiksi perinteisellä hiihtotavalla löysempää suksea saadakseen parhaan mahdollisen pidon, kun taas toisen potkutekniikka vaatii jäykemmät välineet.

– Kun oikein huippusuksi löytyy, siitä kannattaa pitää huolta. Jos suksi on pari prosenttia parempi kuin toinen, niitä suksia käytetään säästeliäästi, sanoo Kitee Ski Oy:n tehtaanjohtaja ja tuotepäällikkö Harri Kirvesniemi.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit