swix rullahiihto550 90

Maastohiihto palaamassa Hiihtoliiton suojiin?

Kuvituskuva. Laiho / NordicFocus

Kuvituskuva. Laiho / NordicFocus

Suomen Maastohiihto ry käsittelee ensiviikonlopun hiihtopiirikokouksessaan paluuta Suomen Hiihtoliiton alaisuuteen.

Maastohiihto irtaantui Hiihtoliitosta, kun Suomen Maastohiihto ry perustettiin 12 hiihtopiirin aloitteesta vuonna 2009. Ratkaisua perusteltiin tuolloin oman lajiryhmän taloudellisten ja toiminnallisten edellytysten turvaamisella.

Paluuhalut ovat heränneet maastohiihdon ongelmien myötä ja asiaa käsitellään tulevan viikonlopun hiihtopiirikokouksessa.

Hevoskuuri.fi lähestyi 19 hiihtopiiriedustajaa sähköpostikyselyllä, joka tehtiin anonyymisti ja luottamuksellisesti. Kysely sisälsi kaksi kysymystä:

1) Pitäisikö Suomen Maastohiihto ry:n lopettaa toimintansa ja palata Suomen Hiihtoliiton alaisuuteen?
2) Perustele lyhyesti päätöksesi.

Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 10 edustajaa, joista yhdeksän ilmoitti kannattavansa paluuta Hiihtoliiton suojiin. Paluu Hiihtoliittoon tapahtuu hiihtopiirikokouksen enemmistöpäätöksellä, joten näyttää ilmeiseltä, että paluu on edessä. Käytännössä paluu tapahtunee ensi viikonloppuna valittavan Suomen Maastohiihto ry:n uuden hallituksen johdolla talven 2014 aikana.

Paluuhaluja perusteltiin seuraavasti:

  • Lahden MM kisat ovat jo 2017 ja yhteistyön pitää olla saumatonta.
  • SMH:n kehittymisen, niin lajin kuin muunkin osaamisen kannalta, on tärkeää pysyä omana yksikkönä. Toki SHL voi olla katto-organisaationa kansainvälisten tapahtumien sekä kv-edustuksellisuuden vuoksi. Vastuu omasta tekemisestä tuo mukanaan laadukkaan osaamisen sekä tekemisen meiningin. Mikäli "suojaudumme" SHL:n alaisuuteen , jatkuu holtiton meno yhä edelleen.
  • Nykyisellä toimintamallilla ei ole saavutettu toivottua tulosta, maastohiihdolla ei ole taloudellisia toimintaedellytyksiä
  • Kyllä ja ei. Kyllä siksi että olisi hyvä saada lumilajit saman liiton alle, yhdistää osaaminen ja tietotaito. Yhdessä olisimme vahvempia ja saisimme äänen kuulumaan. Ei, jos maastohiihto halutaan paikkaamaan finnjumpingin tappiot. Toki omat haasteensa maastohiihdollakin talouden kanssa on, kenellä ei olisi, mutta en näe tilannetta toivottomana. Luulen yhditymisen kuitenkin tapahtuvan ennen Lahden MM-kisoja
  • Hallittu sulautuminen on ydintoimintojen turvaamisen kannalta kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto.
  • Saisimme synergiaetuja resurssien yhteiskäytöstä. Isommat hartiat vastuunkantoon. Jokaisella lajiryhmällä pitäisi silti olla taloudellinen vastuu toiminnasta!
  • Ensi vuoden aikana hallittu siirtyminen. Resurssit eivät riitä ammattimaiseen toimintaan, joka näkyy toiminnassa.
  • Tehokkuus. Toimisto ja hallinto.
  • Nykyisen hallituksen taloudenpito on johtanut kurimukseen ja säästämiseen säästämisen perään - nyt on jo ns. perustoiminta erittäin ohuella langalla. Uudistumista kaivataan.
  • Ei tämä nurkkakuntoisuus toimi näin. Kun köyhät jakaantuu pienempiin köyhiin, köyhyys lisääntyy.

Hevoskuuri.fin tietojen mukaan Reijo Alakosken jättämälle Maastohiihto ry:n hallituksen puheenjohtajan paikalla pyrkivät ainakin Asko Uurasjärvi ja Nordean entinen varatoimitusjohtaja Markku Haapasalmi.

Se ratkaiseeko mahdollinen paluu Hiihtoliittoon itsessään mitään maastohiihdon ongelmista, kuten johtajuus- ja imago-ongelmia, huonoa taloustilannetta, laskevia harrastajamääriä tai huonosti toimivaa valmennusjärjestelmää, on Hevoskuurille epäselvää. Toivomme lukijoilta kommentteja ja kehitysehdotuksia asiaan liittyen. Kommentoi alle.

-Petri Ikävalko

 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit