swix rullahiihto550 90

Maastohiihtokausi päättyi punaisten juhlaan

Kerttu Niskanen nousi lopputalvesta Suomen ykkösnaiseksi. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kerttu Niskanen nousi lopputalvesta Suomen ykkösnaiseksi. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Niskanen pinnisti takaa-ajossa viidenneksi.

Punainen oli valttia maastohiihdon maailmancupin finaalissa sunnuntaina Falunissa. Miesten takaa-ajossa norjalaiset nappasivat Petter Northugin johdolla kolmoisvoiton ja naisten takaa-ajossa Marit Björgen ja Therese Johaug saapuivat maaliin kärjessä.

Niskanen oli naisten vapaan tavan takaa-ajon kympillä viides, Anne Kyllönen kahdeksas ja Krista Lähteenmäki yhdeksäs. Lisäksi Kyllönen nousi palkintopallille noutamaan pitkien matkojen maailmancupin viidennestä sijasta palkinnon, kokonaismaailmancupissa hän oli seitsemäs. Justyna Kowalczyk voitti cupin, mutta ei hiihtänyt sunnuntaina kilpaa uupumuksen takia.

Niskanen kamppaili maalisuoralla neljännestä sijasta Heidi Wengin kanssa, mutta lannistui 0,4 sekunnilla.

– Takaa-ajossa täytyy muistaa, että kärkihiihtäjät lähtevät ladulle yksin, mutta takaa tulee kovia ryhmiä, jotka saavat toisistaan etua. Lähdin tekemään omaa rentoa suoritusta ja onnistuin siinä. Tiesin, että Heidi tulee takaa kiinni ja ohi. Tarrauduin siihen kantaan ja hiihdettiin loppuun asti yhdessä. Eikä tehnyt niin tiukkaa edes roikkua siinä, Niskanen iloitsi tiedotteessa.

Anne Kyllönen ei pystynyt vastaamaan takaa ohittaneen Wengin vauhtiin ja hiihti suuren osaa matkasta yksin. Kyllönen oli kisan jälkeen yhtä hymyä. Reipas kohennus maailmancupissa 21. sijalta seitsemänneksi riemastutti häntä.

– Tämä on jokaisen hiihtäjätytön unelma. Pääsen palkintojen jakoon pokkaamaan kristallia viidennestä sijasta.

Kova nousu naishiihtäjien kärkikastiin antaa uskoa tekemiseen.

– Se on varmaa, että tämä oli urani suurin harppaus ja tästä eteenpäin etenemme varmasti pienemmillä askelilla, Kyllönen sanoi.

Kautta Kyllönen kuvaili mahtavaksi.

– Minulla on ollut mahtava maajoukkue tukemassa, ja leireillä tyttöjen kanssa on ollut aivan huippua, Kyllönen kehui.

Heikkinen suunnittelee tason nostoa

Miesten 15 kilometrin takaa-ajossa Matti Heikkinen hiihti kahdeksanneksitoista. Hän hävisi Northugille yli kaksi ja puoli minuuttia.

– Tästä päivästä voi sanoa, että edessä oleva juna lähti liian kovaa liian aikaisin, enkä ihan ehtinyt siihen mukaan. Takaa tuli sitten seuraava juna, jonka mukana hiihdin tämän päivän kisa, Heikkinen sanoi.

– Kausi oli kokonaisuutena tasainen ja ihan ok, podiumpaikka oli monta kertaa lähellä, mutta siihen ei nyt tällä kertaa kyetty. Ensi kaudeksi pitää tasoa nostaa, Heikkinen sanoi.

Björgenille 59:s voitto cupissa - Northug voitti kristallipallon toisen kerran

Norjalainen suurhiihtäjä Marit Björgen päätti kauden iloisesti Falunissa.

– Talvi oli minulle upea. Parhaat muistot sain MM-kisoissa, Björgen sanoi finaalissa.

Björgen voitti Ruotsin minikiertueen ja kasvatti maailmancupin osakilpailujen voittojensa määrän 59:ään. Björgenin taustalla Charlotte Kalla sijoittui takaa-ajossa kolmanneksi eli nousi ensimmäisen kerran tällä kaudella palkintopallille.

Kikkan Randall teki pienimuotoista historiaa, sillä hän sijoittui ensimmäisenä yhdysvaltalaisena naisena kolmen joukkoon maailmancupin loppupisteissä. Randall oli kolmas Justyna Kowalczykin ja Therese Johaugin jälkeen.

Miehissä Petter Northug voitti minikiertueen ja varmisti kokonaiscupin voiton ennen Aleksandr Legkovia ja Dario Colognaa. Northug oli voittanut cupin myös 2009–2010.

– Kausi oli uskomaton. Maailmancupia on vaikea voittaa. Upean talven jälkeen on lyhyen levon aika. Kotona juhlin voittoa, Northug sanoi.

(STT)

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit