swix rullahiihto550 90

Magnar Dalenin päävalmentajakauden kova leiritys sopi Roposelle, Heikkinen joutui valesairastamaan

Magnar Dalen jakoi eritysesti päävalmentajkautensa lopussa mielipiteitä. Kuva: NordicFocus

Magnar Dalen jakoi eritysesti päävalmentajkautensa lopussa mielipiteitä. Kuva: NordicFocus

Suomen hiihtomaajoukkueen edellinen päävalmentaja Magnar Dalen jakoi mielipiteitä.

Dalenilla ei ollut kovinkaan vahvaa käsitystä valmennuksen lainalaisuuksista tai fysiologiasta, arvioivat Riitta-Liisa ja Toni Roponen lokakuussa ilmestyvässä teoksessa Äitinä huipulla. Riitta-Liisa Roposen tarina.

‒ Hänen näkemyksensä pohjautuivat omakohtaisiin kokemuksiin ja näkemykseen siitä, miten entiset ja maailman sen hetken parhaat urheilijat harjoittelevat ja kuinka vahvasti he ovat sitoutuneet harjoitteluun, kirjassa kuvataan.

Dalen järjesti maajoukkueelle hurjan kovia leiriviikkoja, joissa jokaiseen harjoitukseen oli osallistuttava. Purnaaville tai väsymystä valittaville saatettiin antaa lähtökäsky kotiin. Huippu-urheilijoiden kesken kovat harjoitukset yltyvät usein kilpailuiksi ja niinpä leireistä tuli osalle urheilijoista liian kovia.

Hyvä esimerkki kahdesta täysin erilaisesta reaktiosta leirien vaikutukseen ovat Toni Roposen valmennettavat Matti Heikkinen ja Riitta-Liisa Roponen. Roponen näkee leirien olleen tärkeä askel kohti kovempaa tulostasoa.

‒ Tykkäsin tehoharjoituksista, joissa kokeiltiin vauhtia nainen naista vastaan. Uskon, että juuri näiden leirien takia ja ansiosta suorituskykyni nousi uudelle tasolle, kertoo Riitta-Liisa Roponen, joka nautti leireistä.

Heikkinen ”sairasteli”

Heikkinen sen sijaan ajautui leirien seurauksena ylikuntoon. Toni Roponen ei saanut pidettyä valmennettavaansa kurissa:

‒ Vaikka tunsin Matin rajallisen harjoitustaustan, oli häntä äärimmäisen hankala pitää kurissa, koska hänen näyttöhalunsa olivat todella suuret. Magnar nautti Matin kilpailuhenkisestä asenteesta ja yllytti häntä kovaan harjoitteluun, kertoo Toni Roponen.

Tilanne kärjistyi talvella 2006‒2007, kun Roposen valmennettavat Riitta-Liisa ja Matti hiihtivät SM-kilpailuissa vapaata suunnilleen samaa vauhtia. Sen jälkeen leirimeno oli saatava kuriin, mutta Dalenille oli mahdotonta selittää, ettei samanlainen harjoittelu sopinut kaikille. Leiriohjelma oli ehdoton.

‒ Välillä Matin oli vain parempi ”sairastua” eli ilmoittaa, ettei sairauden takia voi tehdä jotakin treeniä tai leiriä. Se ei missään nimessä kuulosta järkevältä toimintatavalta, mutta koska Ritu oli täysin Manen luottopakki ja minäkin tuin 100-prosenttisesti häntä, oli minun helppo poiketa linjasta Matin kohdalla. Magnar ei missään nimessä aavistanut mitään, myöntää Toni Roponen.

Reijo Jylhän kaudella leiritystä on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä henkilökohtaisten valmentajien kanssa ja soveltaminen on tullut sallituksi.

Lue lisää Roposen urasta pian ilmestystä kirjasta Äitinä huipulla - Riitta-Liisa Roposen tarina. Tilaa kirja tästä.

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit