swix rullahiihto550 90

Mäkäräinen jätti takaportin auki MM-hiihdoille

Mäkäräinen jätti takaportin auki MM-hiihdoille. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Mäkäräinen jätti takaportin auki MM-hiihdoille. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kilpaileeko Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdon maailmanmestaruuskisojen lisäksi helmikuussa myös maastohiihdon MM-kisoissa Val di Fiemmessä?

Kysymys jäi roikkumaan ilmaan lauantaina Jämin SM-latujen äärellä, kun Mäkäräinen voitti naisten 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla. Mäkäräinen itse halusi lopettaa spekulaatiot lyhyeen.

–Val di Fiemmessä ovat maastohiihtäjien MM-kisat. Minulla on niitä ennen omat MM-kisat Nove Mestossa, Mäkäräinen sanoi Jämin mitalihaastattelussa.

Hän myönsi kuitenkin lopulta, että maailmancupin kokonaistilanne ratkaisee hänen kiinnostuksensa MM-hiihtoja kohtaan.

Mäkäräinen on oman lajinsa maailmancupissa viidentenä ennen MM-kisoja. Cupia lähes 200 pisteellä johtava Norjan Tora Berger on häneltä todennäköisesti karannut, mutta kakkossijaan eroa on 57 pistettä.

Maastohiihdosta poiketen MM-kisat kuuluvat ampumahiihdossa maailmancupiin. Neljä henkilökohtaista matkaa sisältävät MM-mittelöt alkavat Tshekissä runsaan puolentoista viikon kuluttua ja päättyvät yhteislähtöihin 17. helmikuuta.

Näpäytys vähättelijöille

Uran ensimmäinen aikuisten Suomen mestaruus maastohiihdossa oli Mäkäräiseltä kelpo näyttö hiihtovauhdista, vaikka maailmancupin tasoisilla laduilla ei kisattukaan.

Hän piti voittoaan oivallisena ampumahiihdolle.

–Suomessa ampumahiihtäjien hiihtovauhtia vähätellään. Usein sanotaan, että jos et pärjää hiihdossa, vaihda ampumahiihtoon, ja jos et pärjää siinäkään, vaihda hiihtosuunnistukseen, Mäkäräinen luonnehti.

Lajinsa nopeimpiin hiihtäjiin kuuluva Mäkäräinen ei olisi lajinsa ainoa edustaja, joka kilpailisi MM-hiihdoissa. Esimerkiksi Saksa on valitsemassa kaksi hiihtoviestin arvomitalia voittaneen Miriam Gössnerin.

–En ole yllättänyt siitä, että Kaisa voitti. Monet ampumahiihtäjät pystyisivät hiihdon maailmancupissa kymmenen parhaan joukkoon, sanoi Italiasta puhelimitse tavoitettu päävalmentaja Magnar Dalen.

Kymppi ja viesti mahdollisia

Dalen julkistaa Val di Fiemmen MM-joukkueen maanantaina, ja sitä ennen päävalmentajalta on turha udella nimistä.

Jossitellaan silti.

Aikataulullisesti Mäkäräiselle luontuisi 26. helmikuuta Val di Fiemmessä hiihdettävä vapaan kymppi. Hän ehtisi siitä Osloon maaliskuun ensimmäisenä päivänä kisattavaan ampumahiihdon maailmancupin sprinttiin.

Vapaalla hiihtotavalla Suomen iskukyky ei ole yhtä vahva kuin perinteisellä. Teoriassa Mäkäräinen voisi hiihtää Val di Fiemmessä 28. helmikuuta jopa 4x5 kilometrin viestissä, jossa ennakkoon ajatellen vapaan osuudet ovat menossa lauantain SM-kakkoselle Riitta-Liisa Roposelle ja Jämiltä sairastelun takia puuttuneelle Krista Lähteenmäelle.

–Tietääkseni viestipaikat ratkaistaan vapaan kympin jälkeen, Roponen sanoi.

Jämillä hän johti Mäkäräistä 15 sekunnilla viiden kilometrin, siis viestiosuuden lopun, kohdalla. Valmentaja Toni Roposen mukaan Riitta-Liisan sukset eivät toimineet SM-kisan lopussa, jossa Mäkäräinen teki eron. Maalissa sitä oli 7,8 sekuntia.

Toisena vertailukohtana maajoukkuekaveri Riikka Sarasoja-Lilja jäi Roposelle noin minuutin ja 15 sekuntia ja oli kolmas.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit