KU Swix Pro 550x90px

Marcialonga – Maaginen hiihtotapahtuma Italiassa

Britta Johansson-Norgren Marcialongan reitin kapeilla kujilla. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Britta Johansson-Norgren Marcialongan reitin kapeilla kujilla. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Marcialonga Italiassa on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista hiihtotapahtumista maailmalla. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1971 kun ryhmä kekseliäitä italialaisia lajin harrastajia halusivat luoda paikallisen Vasaloppetinsa omalle maaperälleen.

Tapahtuman taianomainen ilmapiiri, soluvasti sujuvat järjestelyt ja silmiä hivelevät maisemat houkuttelevat tuhansia hiihtäjiä vuosittain hiihtämään 70 kilometrin matkaa Moenasta Cavaleseen. Järjestät ovat luoneet toimivat lumetussysteemin, joka takaa sen, että tapahtuma pystytään järjestämään keinolumella sääolosuhteista huolimatta. Tapahtuma on erittäin suosittu monien ulkomaalaisten hiihtokohteena ja etenkin norjalaisia osallistujia on vuosittain yli 2000.

Hiihto alkaa Moenasta, Val di Fassan laaksosta, ja päättyy Cavalesen pääkadulle, Val di Fiemmen laaksoon. Reitti kulkee 13 eri paikallisen kylän läpi ja tuhannet katsojat hurraavat hiihtäjille matkan varrella. Hiihto ohittaa myös kuuluisat hyppyrimäet Predazzossa ja hiihtäjät pääsevät myös suksimaan MM-kisoista (1991, 2003 & 2013) ja Tour de Skistä tutun Teseron stadionin läpi. Hiihto päättyy 2,5 km Cascata Hill-ylämäkeen, joka johtaa hiihtäjät alhaalta laaksosta ylös Cavalesen keskustaan.

marcialonga maisema moMarcialonga kulkee Val di Fiemmen upeassa laaksossa. Kuva: Magnus Östh / Wsportsmedia

Viisi vierailukohdetta:

1) Pastificio Felicetti – tunnettu pastatehdas Dolomiittien keskellä. Tehdas aloitti vuonna 1908 kun isoisä Valentino Felicetti keksi käyttää puhdasta lähdevettä taikinantekoon ja raikasta vuoristoilmaa pastan kuivattamiseen.

2) Enrosadira – auringonlaskun ja -nousun aikana nämä Unescon maailmanperimäkohteiden dolomiitit piirtävät värimaailman kirjon kellertävästä hehkuvaan punaiseen ja lopulta saavuttaen hienostuneen purppuran värinsä.

3) Sellaronda – maailman suurin hiihtoalue, jossa on 12 hiihtokeskusta, 1200 km nykyajan tekniikalla ajettuja rinteitä, lukuisia eri hissejä ja lumiparkkeja.

4) QC Terme – kuuluisa kylpylä, jonka historia vie aina antiikinajoille asti. Kohde on tunnettu terapeuttisista ja parantavista vaikutuksistaan jo 1400-luvulta saakka. Kylpylän vedet pulppuavat Allochin luonnonlähteestä.

5) Muse – museo, joka on omistettu tieteelle ja teknologialle vahvistaen ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Kohteen on suunnitellut Renzo Piano ja sen moderni struktuuri kunnioittaa luontoa.

Kilpailujohtajan kommentti:

“Marcialonga on ehkä tärkein talvitapahtuma Italiassa. Se on tunnettu maailmalla, kiitos maisemien, jotka ympäröivät hiihtäjät, Dolomiittien Unescon maailmanperintökohteen, kapeiden ja tunnelmaa sykkivien kylien läpihiihdon, 65 000 katsojien luoman huuman ja italialaisen vieraanvaraisuuden sekä maineen, joka huokuttelee yli 200 Visma Ski Classics Pro Team-urheilijaa.”

Katso viime talven ennakkovideo:

Marcialonga pähkinänkuoressa:

Paikka: Trentino, Italia
Päivä: Sunnuntai, 31.1.2021
Aika: Naiset 07:45 CET ja miehet 08:00 CET, perinteinen tekniikka
Matka: 70 km
Aktiivivuodet: 48
Visma Ski Classics sprintit: Canazei 18 km ja Predazzo 46 km
Visma Ski Classics mäkikilpailupisteet: L’Infinita 3 km
Huoltoasemat: 13
www.marcialonga.it

Teksti: Teemu Virtanen

Julkaistu alunperin 15.12.2020

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit