swix rullahiihto550 90

Marcialonga täyttää pyöreitä vuosia

Marcialonga hiihdetään huomenna. Kuva: Hemmerscabach/NordicFocus

Marcialonga hiihdetään huomenna. Kuva: Hemmerscabach/NordicFocus

Italian suurin hiihtokilpailu järjestetään 40. kertaa.

Suomessa katseet ovat käännettyinä Jämin SM-hiihtoihin, mutta myös reilun kuukauden päästä hiihdon MM-kisoja isännöivässä Val di Fiemmen laaksossa tapahtuu. Yli 7500 hiihdon ystävää ovat kokoontuneet Pohjois-Italiaan lähelle Itävallan rajaa 70 kilometrin Marcialongaan.

Marcialonga on samalla Swix Ski Classicsin toinen osakilpailu ja FIS Marathon Cupin osakilpailu. Kuusiosainen maratonhiihtosarja käynnistyi Tsekissä kaksi viikkoa sitten. Sarja päättyy maaliskuun lopussa Ruotsin Årefjällsloppettiin.

Marcialongan miesten kilpailun ylivoimainen voittajasuosikki on Norjan Jørgen Aukland, joka on voittanut Italiassa yhteensä kolme kertaa, viimeksi viime vuonna. Jopa Auklandin pahimmat kilpakumppanit arvuuttelivat norjalaisen olevan kilpailun voittajasuosikki. Joka tapauksessa Jørgen Auklandille kampoihin laittaa varmasti velipoika Anders, joka taipui viime vuonna Jørgenille vasta aivan viime metreillä. Onkin mielenkiintoista nähdä pystyvätkö veljekset uusimaan kaksoisvoittonsa sunnuntaina.

Auklandin veljekset tulevat saamaan vastusta myös ruotsalaishiihtäjiltä. Jerry Ahrlin, Oskar Svärd, Jörgen Brink sekä Jimmie Johnsson ovat tulleet Italiaan voittamaan. Myös tsekki Stanislav Rezac pyrkinee parantamaan viimevuotista kolmossijaansa. Marcialonga on erityisen tärkeä kilpailu italialaisille, joten on myös mielenkiintoista nähdä mihin italialaiset yltävät kotimaassaan. Viime vuonna Nicola Morandini oli paras saapasmaan edustaja seitsemännellä sijallaan.

Naisten puolella voittajakandidaatteja on huomattavasti vähemmän, mutta muutamien suosikkien kesken voittajan veikkaaminen lienee vaikeampaa kuin miehissä. Ski Classicsin ensimmäisen osakilpailun Jizerska Padesatkan voittaja Valentina Shevchenco ei asetu viivalle Italiassa, mutta viime vuoden kärkinimet Jenny Hansson ja Susanne Nyström taistelevat tänäkin vuonna voitosta. Viime vuonna Nyström oli vahvempi. Myös Sveitsin Seraina Bonerilla on varmasti sanansa sanottavana kilpailussa.

Eilispäivän lehdistötilaisuudessa Jenny Hansson ilmoitti hiihtävänsä mahdollisesti ilman pitoa tasatyönnöllä. Profiililtaan suhteellisen tasaisessa Marcialongassa tasatyöntö on suosittu tekniikka varsinkin miesten keskuudessa, mutta naisten kilpailua kukaan ei ole vielä voittanut ilman pitoa.

Marcialonga starttaa huomenna sunnuntaina kello 9.15 Suomen aikaa. Miesten kilpailun voittaja on selvillä noin kolme tuntia myöhemmin. Naisilla matkaan menee aikaa noin puoli tuntia enemmän.

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit