swix rullahiihto550 90

Matti Heikkinen oli ylitse muiden

Matti_haastattelu010311Tämän päivän miesten 15 kilometrin hiihto osoitti jälleen kerran sen, miksi väliaikalähtö on todella ansainnut paikkansa arvokisoissa. Valitettavan vähään ne vaan enää jäävät. Kisa oli parasta viihdettä alusta loppuun.

Matti_haastattelu010311Tyytyväinen Matti Heikkinen haastateltavana. Kuva: Hevoskuuri.fiTämän päivän miesten 15 kilometrin hiihto osoitti jälleen kerran sen, miksi väliaikalähtö on todella ansainnut paikkansa arvokisoissa. Valitettavan vähään ne vaan enää jäävät. Kisa oli parasta viihdettä alusta loppuun. Aika pian selvisi, että kilpailu tulisi olemaan suomalaisten ja norjalaisten välinen kilpailu. Ruotsalaiset olivat jälleen kerran ulkona huonojen suksien takia, samoin Dario Cologna, Maxim Vylegzhanin ja Alexander Legkov. Eikä Lukas Bauerkaan näyttänyt pystyvän suomalaisten vauhtiin. Suomalaisten huolto sen sijaan onnistui eilisen tapaan mainiosti, mikä omalta osaltaan oli mahdollistamassa näin hienon suomalaispäivän. Ja peruspurkeilla ja lumikelin suksilla tänäänkin mentiin. Mitä lie ruotsalaiset yrittäneet?

Suomalaisista kovinta vauhtia aloitti Ville Nousiainen, joka lähti todella nälkäisenä liikkeelle, kuten oli luvannutkin. Se oli myös tietoinen valinta, sillä hän joutui lähtemään ennen kuuminta ryhmää, eikä näin ollen pystynyt seuraamaan kuuman ryhmän hiihtäjien vauhtia. Villen harmiksi hänen suksissaan ei kuitenkaan ollut aivan paras luisto ja niinpä hän radan laskuosuuksilla hävisi sen verran paljon, ettei kahdeksatta sijaa parempaan ollut tänään mahdollisuutta. Maalissa Ville olikin hiukan pettyneen oloinen, sen verran hyvin viimeistely oli sujunut, että mitalista lähdettiin tosissaan taistelemaan.

Sami Jauhojärvi hiihti toisin kuin Ville, varsin nousujohteisen kilpailun parantaen koko ajan sijoitustaan kilpailun aikana. Kahdessa kilometrissä Sami oli 12, kymmenen kilometrin kohdalla kahdeksas ja maalissa hienosti viides, 12 sekuntia mitalista ja 44 sekuntia Heikkiselle hävinneenä. Maalissa Musti oli kuitenkin pettyneen oloinen, kun mitalia ei tullutkaan. Musti jatkoi kuitenkin, että päivän hiihto oli juuri sitä mihin rahkeet tällä kertaa riittävät. Kauden parasta hiihtoa hänelläkin ja myös hän oli tosi tyytyväinen suksiinsa ja lähetteli huollolle kiitoksia. Kärjen takana myös Tero Similä onnistui jälleen hienosti ollen 16. Myös Similä oli löytänyt kauden parhaan vireen juuri oikealla hetkellä.

Maalialueella näki todella hyvin, kuinka koville päivän kilpailu oli voittajalle ottanut. Matti sai todella kaiken irti tänään kehostaan. Maaliin tultuaan mies makasi täysin uupuneena useita minuutteja ja taisi siinä norjalainen lumikin hiukan värjääntyä pitkästä syljestä. Siitä hänet sitten talutettiin kahden miehen voimin huoltoteltalle hetkeksi toipumaan. Matin toivuttua alkoikin sitten pyöritys. Miestä vietiin vähän joka paikkaan, tuli kukitustilaisuus, yleisön ottaminen, käynti kuninkaan vastaanotolla, kymmeniin haastatteluihin vastaaminen sekä päälle vielä kansainvälinen ja suomalainen lehdistötilaisuus. Ja nyt ollaan valmistautumassa palkintojenjakoon parhaillaan.

Muutaman kommentin ehti Hevoskuurikin kuulla päivän sankarin suusta.

-Tänään oli täydellinen päivä minulle ja myös koko suomalaiselle hiihdolle. Tämä kaikki tuli niin äkkiä ja minulla kestää vielä hetki ennen kuin tajuan kaiken tämän.

- Viimeiset kaksi–kolme viikkoa kunto ja viretila on mennyt koko ajan ylöspäin ja tänään tuli sitten se pöljäpäivä. Yksi elämäni parhaimmista hiihdoista ilman muuta. Valmentaja Toni Roposen kanssa olimme tehneet viime viikkojen ajan vähän, mutta sitäkin tärkeämpiä asioita ja tässä on nyt tulos. Kiitokset Tonille, aivan uskomattomalle valmentajalle!

- Väliaikalähdöllä on tärkeää tasainen hiihto, on tiedettävä rajansa, ja hiihdettävä lähellä sitä. Mutta yli rajan ei saa mennä, ainakaan alussa. Kaikkien osa-alueiden on oltava kunnossa, jotta huippuhiihto on mahdollista ja tänään ne olivat. Päivän rata oli tosi kova, varsinkin ensimmäiset 4 kilometriä, eikä siinä saanut hiihtää itseään pihalle. Minulla on yleensä 15 km:n kisassa kilsat 7–10 välillä olleet vaikeita. Niistä kun pääsee ylitse niin sitten taas helpottaa. Tänään loppu meni hurmiossa. (Sekä Eldar Rönning että Martin Johnsrud Sundby totesivat molemmat, ettei heillä ollut lopussa mitään mahdollisuutta Matin kyytiin ja he yrittivätkin vain pitää asemansa.)

Nyt Hevoskuurikin kiiruhtaa palkintojenjakoa seuraamaan.

ps! Matti Heikkinen otti suomalaisessa lehdistötilaisuudessa kantaa Suomen nykyhiihdon tilaan ja sen ongelmiin ja parannuskeinoihin. Todella kypsä puheenvuoro päivän mestarilta, joka oli miettinyt pitkään, että jos menestystä tulee, niin hän ottaa asian puheeksi. Kannanotto tulossa myöhemmin.

- Tero Viljanen, Hollmenkollen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit