swix rullahiihto550 90

Mestaruustahtia jatkanut Niskanen: Matti asetti meille tekemisen standardin

Kuva: Touho Häkkinen

Kuva: Touho Häkkinen

Suomen hiihdon viime vuosien ykköstähti Iivo Niskanen kiitteli uransa sunnuntaina päättänyttä Matti Heikkistä omista kehitysaskelistaan. Maajoukkueuransa alussa Niskanen joutui taipumaan Heikkisen harjoitustahdissa, mutta vähitellen puntit tasoittuivat, ja lopulta Niskanen meni kokeneemmasta Heikkisestä ohi.

– Matti asetti meille tekemisen standardin. Että mitä se vaatii, jos haluaa pärjätä, Niskanen sanoi voitettuaan Ylitorniolla 50 kilometrin Suomen mestaruuden.

Ykkössija oli Niskasen ensimmäinen kuninkuusmatkalla vapaalla hiihtotavalla. Se jatkoi hänen Äänekoskella alkanutta SM-kultatahtiaan.

HeikkinenMattiSMTouhoMatti Heikkinen. Kuva: Touho Häkkinen

Heikkinen: "Raakaa kilpahiihtoa"

Heikkisen ura päättyi nelossijaan ja totaaliseen väsähtämiseen ladulla. Niskanen tuumasikin, että harvalla hiihtäjällä on niin kova irtiottokyky kuin "Happo" Heikkisellä.

– Viimeinen kymppi oli raaka, ja takki oli tyhjä. Kyllä se oli raakaa kilpahiihtoa, Heikkinen sanoi.

Hän luonnehti kilpailua itselleen tyypilliseksi viidenkympin kisaksi.

– Energiat loppuivat, ja oli erittäin vaikea viimeinen kahdeksan kilometriä. Ei tässä mitään sen kummempaa dramatiikkaa ollut. Kävelin koppiin, kävin suihkussa ja otin energiaa, Heikkinen sanoi.

Heikkinen kertoi olevansa henkisesti sinut hiihtouransa päättymisen kanssa. Hän jätti päätöskisassa kaikki voimanrippeensä ladulle.

– Hiihtämällä ei itseään paljoa tätä pehmeämmäksi saa. Mukava tämä oli kerran vielä kokea.

Sunnuntaina hopealle hiihti tasaisesti vauhtinsa jakanut Juho Mikkonen ja pronssille lopussa simahtanut Joni Mäki, joka johti yli 30 kilometriin.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit