KU Swix Pro 550x90px

Mielipide: FIS:n kannettava vastuunsa – väkivalta ei kuulu maastohiihtoon

Onko Alexander Bolshunovista suurhiihtäjäksi? Kuva: NordicFocus

Onko Alexander Bolshunovista suurhiihtäjäksi? Kuva: NordicFocus

Tappion kokeneen Alexander Bolshunovin raukkamainen käytös Salpausselän kisoissa on tänään puhuttanut ja puhuttaa varmasti vielä jatkossakin. Venäjän joukkueen suoritus hylättiin, mutta asia ei voi jäädä tähän. FIS:n on annettava kunnon rangaistuksella viesti kaikille lajia seuraaville, että väkivalta ei kuulu lajiin.

Rangaistuksia käsitellään FIS:n lajisääntöjen luvuissa 223, 224 ja 225. Kohdassa 223.1.1 mainitaan rankaiseminen epäurheilijamaisesta käytöksestä ja kohdan 223.1.1 mukaan rangaistus kovimmillaan kilpailukielto tai enimmillään 100 000 Sveitsin frangin sakko. Sääntöasiantuntijoita ei tavoitettu kommentoimaan kuinka, missä aikarajoissa ja minkä päätöselimen toimesta rankaisu voi tapahtua kilpailun jälkeen.

Venäläiset tuskin mahdollisesta rangaistuksesta oppivat. Bolshunovin isä ehti jo luonnehtia Joni Mäen käytöstä eläimelliseksi ja Jelenä Välbe sikamaiseksi. Nöyryys ja omien virheiden myöntäminen ei taida on olla venäläisten kansallinen erityispiirre. Tämän vahvistaa myös olympiavoittaja Alexander Legkov, joka kommentoi tapausta: ”Me venäläiset olemme sellaisia.” 

Säpinän, kuumien tunteiden ja jälkispekulaatioiden voidaan ajatella nostavan lajin kiinnostusta, mutta näin lyhytnäköiseen ajatteluun ei pidä syyllistyä ja painaa asiaa villaisella. Rangaistuksella on merkitystä niille pienille hiihtäjille, jotka seuraavat idoliensa tekemisiä. Mitä vanhemmat voivat sanoa selitykseksi lapselleen jos FIS päästää Bolshunovin tapauksesta kuin vesikauhuisen koiran veräjästä? Tällaiset tilanteet kuuluvat maastohiihtoon?

Bolshunov on armottoman kova hiihtäjä, mutta onko hänestä suurhiihtäjäksi? Siihen kuuluu vakaa ja arvokas käytös myös tappion hetkellä. Voitteko kuvitella esimerkiksi nelinkertaisen olympiavoittajan ja latujen herrasmiehen Dario Colognan syyllistyvän samanlaiseen käytökseen? Tai kenenkään takavuosien laji-ikonin? Joku on voinut nousta jopa voittajia suuremmaksi tyylikkäällä tappiolla. Katsokaa vaikka Juha Mietoa.

Yhdysvaltain valmentaja Matt Whitcomb kommentoi tapausta Twitterissä: Jos Yhdysvaltain hiihtäjä tekisi tämän, hänet lähetettäisiin kotiin ja erotettaisiin joukkueesta. Hylkäys olisi vasta ongelmien alkua.

Tilanteeseen sopii myös lainata vapaasti mukaillen Jessie Digginsiä: Mitä väliä on menestyksellä, jos olet joukkueen muiden jäsenten mielestä kusipää? Ajatuksen voi laajentaa käsittämään oman joukkueen lisäksi koko hiihtoperhettä.

-Petri Ikävalko

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit