swix rullahiihto550 90

Mielipide: Neljä klassikkokisaa kirkastaisi hiihdon maailmancupia

Holmenkollenin 30 ja 50 kilometriä ovat maailmancupin arvostetuimmat kilpailut. Kuva: NordicFocus

Holmenkollenin 30 ja 50 kilometriä ovat maailmancupin arvostetuimmat kilpailut. Kuva: NordicFocus

FIS:n tulisi kirkastaa maailmancupia kolmella väliaikalähtönä hiihdettävällä 30 kilometrin klassikkokilpailulla. Neljäs klassikko olisi itseoikeutetusti Holmenkollenin viikonloppu.

FIS päättää ja julkistaa tulevan kauden maailmancup-kalenterin toukokuun aikana. Suunnitelma ajankohdista ja paikkakunnista on julkaistu täällä. Oletettavaa on, että kilpailumatkat eivät juuri poikkea aiemmasta.

Ainakin allekirjoittanut penkkiurheilija kaipaisi hiihdolta jonkinlaista paluuta juurilleen. Nykyinen kalenteri tuntuu mitäänsanomattomalta. Kalenterissa on liikaa 10/15 kilometrin kilpailuja. Usein niitä hiihdetään takaa-ajona ja välillä jopa yhteislähtönä. Kilpailut ovat kokeneet inflaation.

Holmenkollenin 30/50 kilometrin, nykyisin yhteislähdöllä hiihdettävän klassikon lisäksi maailmancupin ohjelmarunko tulisi rakentaa kolmen suurklassikon ympärille, jotka hiihdettäisiin paikkakunnilla, joiden historia ja perinteet kantavat jo valmiiksi vuosikymmenien taakse. Kilpailumatkana 30 kilometriä väliaikalähtönä. Miehille ja naisille sama matka. Klassikot tuli valaa kalenteriin kiinteästi hamaan tulevaisuuteen.

Tuntuu käsittämättömältä, että tämä perinteinen, arvostettu ja jännittävä kisamuoto on jäänyt kokonaan pois kalenterista. 30 kilometriä on riittävän pitkä matka, jotta TV-lähetykseen saadaan draaman kaarta, jos ohjaus on kunnossa. Kuka jakaa vauhtinsa oikein, kenen vauhti kestää loppuun asti. Kyse on todellisesta raa'asta kestävyysurheilusta parhaimmillaan, missä ladulle puristetaan kaikki, ilman ylimääräisiä sirkushuveja.

Nykyinen ja alati kehittyvä TV-tekniikka langattomine tiedonsiirtoineen takaa sen, että klassikilpailuissa voidaan palata perinteisille laduille ja latuprofiileille. Ainakaan TV-tekniikan takia ei tarvita lyhyttä, kompromissejä sisältävää latua kilpailukeskuksen läheisyydessä.

Maailmancupin klassikkokilpailut hiihdettäisiin Holmenkollen lisäksi Lahdessa ja Falunissa. Neljäs kilpailu olisi Keski-Euroopassa, esimerkiksi Ramsaussa, Seefeldissä tai Davosissa, jossa on viime vuosina hiihdetty säännöllisesti.

Tenniksen Grand Glam -turnausten ja golfin Major-kiertueiden tapaan näissä klassikkostarteissa olisi jaossa merkittävästi suuremmat palkintorahat. Voittajat muistettaisiin.

Pitempien väliaikalähtöjen poisjäämistä kalenterista on perusteltu niukalla TV-ajalla, minkä takia kisamuodot on typistetty mahdollisimman lyhyiksi. Erikoista sinänsä, kun miettii kuinka paljon pyöräilyn, golfin ja tenniksen monen tunnin lähetykset kiinnostavat TV-katsojia. 

Kysymys kuuluu, ovatko maailmancupin nykyiset kilpailumuodot lisänneet TV-katsojien kiinnostusta tai parantaneet hiihdon asemaa missään maassa? Viimeisen parinkymmen vuoden aikana tapahtuneita muutoksia on perusteltu ainakin Keski-Euroopan TV-katsojien mieltymyksillä.

Sanotaan, että maailman kehityksessä on muututtava pysyäkseen edes paikallaan. Kaikki muutos ei ole kuitenkaan kehitystä. Millä lajilla on varaa unohtaa kokonaan kaikkein mielenkiintoisimmat ja arvotetuimmat kilpailumuotonsa?

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit