swix rullahiihto550 90

Mitali oli ajatuksissa

Mitalistit. Kuva: NordicFocus

Mitalistit. Kuva: NordicFocus

Sami Jauhojärven valmentajanReijo Jylhä ja Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen kommentoivat päivän kilpailua.

Valmentaja Jylhä: Jauhojärvi nauttii mies miestä vastaan -taistelusta

Sami Jauhojärven valmentaja Reijo Jylhä eli keskiviikkona Krasnaja Poljanan hiihtostadionilla tunteikkaita hetkiä. Jylhä herkistyi, kun Jauhojärvi ylsi viimeisellä mahdollisella hetkellä olympiakultaan.

– Niitä tunteikkaita hetkiä tulee aina, kun kohtaa niitä ihmisiä, jotka ovat olleet matkalla mukana, Jylhä kertoi rauhoituttuaan isommasta tunnekuohusta.

Olympialaisissa Ylen radiokommentaattorina toimiva Jylhä on maajoukkueen entinen päävalmentaja, joka valmentaa nykyisistä maajoukkuenimistä Jauhojärven lisäksi Aino-Kaisa Saarista. Hänen suojateillaan oli keskiviikkona kahden mitalin päivä.

Saarisen taso on Sotshin kisoissa jo kovaksi havaittu, mutta Jauhojärvi toipui alkukisojen kylmä rinki hanurissa -kommenteista mitalikuntoon.

Jylhä kuvasi Jauhojärveä hyväksi mies miestä vastaan -hiihtäjäksi. Vieruskaverin kanssa taistelu sytyttää Jauhojärven kovempaan taisteluun kuin hiihto kelloa vastaan, vaikka hän on siinäkin hyvä.

– Täällä vaikein hetki oli perinteisen 15 kilometrin kisa, jossa Sami koki, ettei ole hyvässä kunnossa. Minä koen, että pääsin osallistumaan siihen pinnalle kaivamiseen, kun vielä puolenyön aikaan sen kisan jälkeen juteltiin.

– Kunto oli ok. Kysymys oli siitä, että piti saada kaikki muut asiat kuntoon. 15 kilometrille ei löytynyt siihen keliin suksia, mutta viestissä oli jo ok, Jylhä valotti.

Jylhä arveli, ettei Jauhojärvi ole hapenotoltaan maailman lahjakkain, mutta suorituskykyä riittää, jos nousujen pituudet eivät ole useita minuutteja.

Valmentaja Ohtonen: Iivolla huima kehityskaari

Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen seurasi televisiosta miesten pariviestiä mitalinkiilto silmissään. Kultaodotukset tuntuivat liian rohkeilta, joten Niskasen ja Sami Jauhojärven olympiavoitto tuli yllätyksenä.

– Mitali oli ajatuksissa, sillä molemmat ovat todella hyvässä pertsan kunnossa. Lisäksi Sotshin sprinttirata suosii mielestäni tällaisia normaalin matkan hiihtäjiä, Ohtonen kertoi.

– Voitto oli sitten ihan uskomatonta, todella hieno suoritus molemmilta.

Ohtosen odotukset nousivat viestin viidennellä osuudella, kun Niskanen pysyi irtiotossa mukana.

– Toinen ratkaisukohta oli viimeinen nousu, jossa Jauhojärvi veti vahvasti.

Nuorten maailmanmestariksi tammikuussa hiihtäneen Niskasen kausi on ollut alkukauden sairastelun jälkeen täysosuma. Kunto viimeisteltiin SM-kisojen kolmessa startissa ja sen jälkeisellä viikon palautusjaksolla. Lopullinen vire terävöityi kilpailemalla.

– Nuorten mestaruushiihto oli Iivolta loistava kilpailu. Toblachin maailmancup todisti, että hänen vauhtinsa riittää kympin sakkiin. Se taas kertoi, että hän voi kamppailla aikuistenkin mitalisijoista, kun kaikki osuu kohdalleen, Ohtonen kertaa Niskasen kehitystä.

– Pakko todeta, että 2–3 viikon edistys on ollut aivan huima kehityskaari.

Jatkossa sairasteluherkkä Niskanen tarvitsee ehjiä harjoituskausia. Fyysinen ja taidollinen potentiaali riittää mihin tahansa muuhun haasteeseen.

Kojonkoski toivoi kansalta ajatusmallin muutosta

Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Kojonkoski nautti keskiviikkona maastohiihdon kahden mitalin päivästä. Juhlatunnelman keskellä Kojonkoski muistutti, että huippu-urheilussa mitalit tai mitalittomuus ovat usein pienestä kiinni.

– Jos voisimme kääntää tätä ajattelua siihen suuntaan, ettei suomalaisella urheilijalla olisi koko kansakunnan paineita harteillaan, vaan olisimme onnellisia siitä, että meillä on kapasiteetti taistella. Jos me onnistumme, se on plussaa.

– Silloin meillä olisi myös menestystä jatkossa, Kojonkoski sanoi.

Kojonkoski on Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja.

Kolme mitalia jo saavuttaneelle maastohiihdolle hän antoi kiitosta siitä, että he ovat tehneet hienosti töitä. Menestys antaa Kojonkosken mukaan uskoa siihen, että huippu-urheilun muutos etenee.

– Me tarvitsemme rajua työtä monella tasolla, jotta voimme ottaa sen eron kiinni, mikä meillä on moneen maahan. Ehkä tämä antaa uskoa.

Keskiviikko nosti Suomen Sotshin-mitalisaaliin kerralla neljään, ja samana päivänä varmistui, että Leijonat pelaa loppuviikolla mitaleista. Kojonkoski ei myöntänyt, että mitalit helpottaisivat häntä henkilökohtaisesti.

– Ei tässä ole minusta kysymys. Tässä on kysymys huippu-urheilun hengestä.

Olympiakulta teki pariviestistä myös miesten menestyslajin

– Pariviesti on ollut arvokisoissa suomalaisnaisten mitalisampo, mutta Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven kultamitali nosti lajin otsikoihin myös miesten mitalilajina.

– Ennen kultamitalia Suomen miehet olivat voittaneet pariviestissä vain yhden MM-pronssin. Vuonna 2009 sitä olivat hankkimassa Ville Nousiainen ja Jauhojärvi.

– Suomen naishiihtäjät ovat hiihtäneet pariviestissä mitalin yhtä lukuun ottamatta kaikissa arvokisoissa siitä lähtien, kun laji tuli arvokisaohjelmaan vuonna 2005.

– Ainoa mitaliton kisa osui Vancouverin olympialaisiin neljä vuotta sitten.

– Kultaa naiset hiihtivät Sapporon MM-laduilla 2007 joukkueella Riitta-Liisa Roponen–Virpi Kuitunen sekä kaksi vuotta myöhemmin Liberecin MM-kisoissa joukkueella Aino-Kaisa Saarinen– Kuitunen.

– MM-kisoista Suomella on lajista myös hopeaa vuodelta 2005 ja 2011 sekä pronssia viime talvelta.

– Olympialaisissa pariviestin mitali kirkastui Sotshissa hopeiseksi Saarisen ja Kerttu Niskasen voimin. Torinossa 2006 Saarinen sai Kuitusen kanssa pronssia.

He voittivat olympiakultaa pariviestissä

Iivo Niskanen

Ikä: 22, syntymäaika 12. tammikuuta 1992
Pituus/paino: 187 cm/80 kg
Syntymäpaikka: Oulu
Asuinpaikka: Kuopio
Seura: Vuokatti Ski Team Kainuu
Valmentaja: Olli Ohtonen
Ensimmäiset olympialaiset.
Parhaat saavutukset: pariviestin (p) olympiakultaa Sami Jauhojärven kanssa 2014, nuorten MM-kultaa 15 km (p) 2014, olympialaisten 4:s 15 km (p) 2014, maailmancupin 8:s 15 km (p) 2014, nuorten MM-kisojen 4x5 km pronssia 2011, nuorten MM-kisojen 4:s 10 km (p) 2012.

Sami Jauhojärvi

Ikä: 32, syntymäaika 5. toukokuuta 1981
Pituus/paino: 174 cm/69 kg
Syntymäpaikka: Ylitornio
Asuinpaikka: Rovaniemi
Seura: Vuokatti Ski Team Kainuu
Valmentaja: Reijo Jylhä
Kolmannet olympialaiset.
Parhaat saavutukset: pariviestin (p) olympiakultaa Iivo Niskasen kanssa, pariviestin MM-pronssia Ville Nousiaisen kanssa (p) 2009, viestin MM-pronssia 2009, MM-5:s 15 km (p) 2011, nuorten MM-kultaa 30 km (v, yhteislähtö) 2001, nuorten MM-pronssia 10 km (p) 2001, nuorten MM-hopeaa viesti 2001, olympialaisten 9:s 15 km (p) 2006, maailmancupissa yksi osakilpailuvoitto 2009.

(STT)

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit