swix rullahiihto550 90

Mysteeri nimeltä Magnar Dalen

Magnar Dalen. Kuva: Hevoskuuri.fi

Magnar Dalen. Kuva: Hevoskuuri.fi

Suomalaishiihtäjien päävalmentaja Magnar Dalen on työnsä takia talviaikaan jatkuvasti julkisuudessa, mutta ulkopuolisille hän ei juuri paljasta sisimpiä tuntojaan.

Norjalaisen Dalenin persoonaa onkin tulkittava pienistä asioista ja lauseenpätkistä.

Ainakin hän on tarkka periaatteistaan.

Suomalaistoimittajat ovat Dalenin lähes seitsemän päävalmentajavuoden aikana saaneet tottua siihen, ettei Dalen kommentoi muiden ihmisten sanomisia, ei vaikka kuinka tinkaisi. Jos hiihtäjä sanoo toimittajille jotain, Dalen ei ikinä laita lusikkaansa samaan soppaan.

Eikä hän koskaan kerro etukäteen tietoa, jonka on luvannut julkistaa vasta seuraavana päivänä.
Mutta asiallisen haastattelun lomaan hän saattaa heittää pienen jäynän, aivan kuin tarkistaakseen, onko juttukaveri hereillä.

Vanhat kaverit tärkeitä

Östersundissa asuva Dalen myös viihtyy tien päällä. Joulun jälkeen hän on käynyt kotona vain kerran, puolitoista viikkoa sitten palattuaan Sotshin maailmancupista. Kuulemma avovaimo ja tytär vastaavat silti yhä puhelimeen Dalenin soittaessa.

Jämin SM-viikonlopun aikana Dalen piti luvan kanssa lomaa, mutta meni kodin sijasta ruotsalaishiihtäjien kanssa Marcialongaan. Val di Fiemmessä pitkän matkan kisan hiihti muun muassa Per Elofsson, Dalenin valmennusaikojen tähti.

Vanhat kaverit ovatkin Dalenille tärkeitä. Tourin aikaan Toblachissa hän löi ylävitosia ruotsalaisvalmentaja Rikard Gripin kanssa. Grip oli Dalenin oppipoika Järpen-hiihtolukiossa ja nousi nuorena Ruotsin maajoukkuekuvioihin.

Valmentaja vai joukkueenjohtaja

Dalenin rooli suomalaishiihdossa herättää tunteita, vaikka viime kaudella velloneen kritiikin kärki on hiottu tylpemmäksi ja ongelmat on lakaistu ainakin toistaiseksi maton alle.

Tuttu norjalaistoimittajakin kysyy joka vuosi Tour de Skillä tavattaessa, vieläkö Dalen on Suomessa päävalmentajana, vaikka toki tietää vastauksen etukäteen. Norjalaisten on vaikea ymmärtää, miten huoltopäällikön taustalla pääsee päävalmentajaksi.

Yhtä vaikea norjalaisten on käsittää Suomen systeemiä, jossa päävalmentajan sijasta valmennusvastuu on henkilökohtaisilla valmentajilla. Se ei tulisi Norjassa kuuloonkaan.

Joukkueenjohtaja voisi olla Dalenille parempi titteli, vaikka hän käyttääkin päävalmentajan valtaa muun muassa urheilijavalinnoissa. Ja niitä riittää. Esimerkiksi kesken Tour de Skin piti nimetä urheilijat seuraaviin maailmancupeihin, varata heille lennot, miettiä millä kokoonpanolla hiihdetään, jotta mahdollisimman moni urheilija saisi maailmancupin pisteitä, ja sitä kautta Suomen urheilijakiintiöt pysyisivät cupissa ennallaan.

Joukkueen tausta-asioiden junailussa Dalen on omimmillaan. Esimerkiksi Aino-Kaisa Saarinen olisi hiihtänyt tammikuussa 50 kilometrin yhteislähtökisan Tshekissä juomavyö lanteillaan, ellei Dalen olisi hankkinut hänelle paikkaa täyden huollon taanneessa norjalaisryhmässä.

Dalen tuli päävalmentajaksi Torinon olympialaisten jälkeen

Norjassa syntynyt Magnar Dalen tuli Suomen maastohiihtäjien päävalmentajaksi keväällä 2006, Torinon olympialaisten jälkeen.

Kesäkuussa 50 vuotta täyttävän Dalenin sopimus kattaa vielä Sotshin olympialaiset ensi talvena.

Dalenin tausta on suksihuollossa. Hän oli 1988–95 Ruotsin maajoukkueen huoltopäällikkö ja 1995–98 Norjan maajoukkueen huoltopäällikkö.

Valmennukseen hän siirtyi 1998 tultuaan valituksi Ruotsin maajoukkueen päävalmentajaksi. Pesti kesti neljä vuotta, jonka jälkeen 2002–2006 hän toimi Järpen-hiihtolukion valmentajana ja Östersund Skidklubbin urheilupäällikkönä.

Dalen asuu Östersundissa. Perheeseen kuuluu avovaimo ja teini-ikäinen tytär.

- STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit