swix rullahiihto550 90

Naapurukset pääsivät mitalijuhliin

Kuortaneella asuvat Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja pääsivät yhdessä mitalijuhliin. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kuortaneella asuvat Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja pääsivät yhdessä mitalijuhliin. Kuva: Laiho/NordicFocus

Sarasoja-Lilja avasi mitalitilinsä, parisprintti Lähteenmäen mitalisampo.

Yhteiset sauvarinneharjoitukset Lapualla hitsasivat Riikka Sarasoja-Liljasta ja Krista Lähteenmäestä MM-kisojen mitalikaksikon. Maajoukkuehiihtäjät asuvat Kuortaneella alle kilometrin päässä toisistaan, ja tie vie yhteisiin harjoituksiin aina, kun se sopii aikatauluihin.

Sauvarinteen lisäksi he ovat valuttaneet yhdessä hikipisaroita Sarasoja-Liljan ja ampumahiihtäjä Mari Laukkasen lanseeraamilla "blondileireillä". Viime kesänä Lähteenmäki pääsi Vuokattiin mukaan, vaikka hänen hiustensa väri on ihan muuta kuin vaalea.

Kaksikkoa yhdistää myös koiraharrastus. Sarasoja-Liljalla on bordercollie, Lähteenmäellä novascotiannoutaja.

– Joskus käydään yhdessä koirien kanssa lenkillä, Sarasoja-Lilja kertoi.

Uran paras mieli

Sarasoja-Lilja nautti sunnuntaina täysin siemauksin uransa ensimmäisestä arvokisamitalista. Pronssi oli arvokas.

– Ei minulla varmaan koskaan ole ollut hiihtokisan jälkeen näin hyvä mieli, lauantaina 31 vuotta täyttänyt Sarasoja-Lilja tunnelmoi.

Kokenut hiihtäjä on jäänyt useissa arvokisoissa ulos Suomen viestijoukkueista. Vancouverin olympialaisissa kutsu kävi parisprinttiin, mutta siitä kisasta Sarasoja-Lilja palasi itku silmässä, koska koki pilanneensa mitalitoiveet.

Val di Fiemmessä kunto oli kovempi, ja palkinto sen mukainen. Harjoittelun koventamisen lisäksi hän arvioi kehittymisensä syyksi terveenä pysymisen.

– Viimeksi olen ollut vuosi sitten helmikuussa kipeänä. Tourilla meni selkä, mutta se on ainoa takapakki. Oli pettymys jättää Tour kesken, mutta ehkä se oli hyväkin, kun tuli levättyä, Sarasoja-Lilja sanoi.

Parisprintistä kympille

Sarasoja-Liljan mukaan hänen hiihtämisestään MM-parisprintissä puhuttiin jo syksyllä Ramsaun leirillä, mutta lopullisesti valinta varmistui viikko sitten hänen hiihdettyä kahdeksanneksi Davosin maailmancupissa.

Hänen toinen pääkisansa Fiemmessä on tiistainen kymppi. Kehon vertyminen iskuun ei ole Sarasoja-Liljan mukaan vaarassa, vaikka parisprintin loppusuora olikin maitohappoisilla lihaksilla tuskaa.

– Mitä fysiikkapuolella tulee takkiin, sen mieli korjaa, hän muistutti mitalin henkisistä vaikutuksista.

Menestyksekäs arvoitus

Lähteenmäki on yhdeksän vuotta joukkuekaveriaan nuorempi, mutta sai jo kolmannen MM-mitalinsa. Huippu-urheilijan mentaliteetilla hän tavoitteli luonnollisesti kultaa, mutta pronssikin maistui.

Val di Fiemmessä suomalaisten edelle ehtivät selvillä eroilla Yhdysvallat ja Ruotsi. Norja hiipui neljänneksi Ingvild Flugstad Östbergin kopsahdettua polvilleen viimeisellä osuudellaan.

Lähteenmäellä on parisprintissä tuhti menestyssaldo: kahdesta arvokisasta kaksi mitalia. Silti matka on22-vuotiaalle hiihtäjälle arvoitus.

– Aina sitä miettii, miten tämä pitäisi hiihtää, mutta hyvin se on mennyt.

Oslon ja Val di Fiemmen MM-kisojen lisäksi Lähteenmäki on kilpaillut parisprintissä vain Düsseldorfin maailmancupissa syksyllä 2008 Mona-Liisa Malvalehdon kanssa. Seurajoukkuetta SM-tasolle Ikaalisten Urheilijoilla ei ole, sillä Lähteenmäki on seuran ainoa hiihtäjä.

Rehtiys on Sarasoja-Liljan ohjenuora

Huippu-urheilun maailmassa itsekkyys on voimavara, usein jopa huippumenestyksen edellytys. Riikka Sarasoja-Lilja on toista maata.

Kun kärjessä Sarasoja-Liljan edellä hiihtäneeltä Yhdysvaltain Jessica Digginsiltä irtosi sauva parisprintin finaalissa, Sarasoja-Lilja ei ajatellut ampaista ohi. Osin siksi, että lumisella ladulla oli vain yksi hyvä linja, mutta pääosin hyvän kotikasvatuksen takia.

– Tuntui pahalta, että hiihdin Jessican sauvan päälle. Kävin maalissa tosi pahoillani pyytämässä anteeksi ja hän sanoi, että elä murehdi sitä, Sarasoja-Lilja kertoi.

Sarasoja-Lilja haluaa olla kilpailijana rehti.

– Vaikka täällä kilpaillaan, en missään nimessä halua hyödyntää toisten epäonnea. Haluan hiihtää hyvällä hengellä.

Sauvaepisodista huolimatta Diggins ja Kikkan Randall voittivat Yhdysvalloille maan historian ensimmäisen MM-kultamitalin maastohiihdosta. Diggins sanoi olleensa sauvan irrotessa niin täynnä adrenaliinia, ettei ainakin 10 senttiä liian pitkä varasauva haitannut.

– Totuin lapsena hiihtämään isän välineillä, hän tuumasi.

Valmentaja Pusa: Sarasoja-Lilja oppinut tulkitsemaan kehoaan

Hiihtäjä Riikka Sarasoja-Lilja tasapainoilee harjoittelussaan luontaisen nopeutensa ja maastohiihdon vaatimien kestävyysominaisuuksien viidakossa.

Sarasoja-Liljaa neljä talvea valmentaneen Heikki Pusan mukaan harjoittelun rajat ovat silloin tarkat. Pusan mukaan määriä on lisätty ja vauhteja hiljennetty.

Pusa korostaa hiihtäjän kykyä kertoa, miltä hänen kropassaan tuntuu. Parin vuoden opettelun jälkeen Sarasoja-Lilja osaa nykyään sanoa tarkkaan, milloin tekniikka on kohdallaan ja miten lihakset toimivat.

Tällä kaudella Sarasoja-Liljan akilleen kantapääksi oli koitua selkä, joka meni lukkoon vuodenvaihteen Tour de Skillä. Välilevyn madaltumasta johtuva vaiva veti mielen matalaksi, mutta Kuortaneen urheiluopistolla tehty työ palautti hiihtäjän iskuun.

Nykyään Sarasoja-Lilja tekee kaksi kertaa päivässä kuntojumppaa pitääkseen selän kunnossa.

- STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit