KU Swix Pro 22 550x90px

Norjalle kultaa, Suomen naisille pronssia viestistä

Marit_viesti030311Niinhän siinä kävi, kuten Marit Björgen oli unelmoinut ennen kilpailua. Hän sai juhlia rauhassa maalisuoralla Norjan lipun kanssa. Suomen joukkue Pirjo Muranen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Lähteenmäki otti tämän päivän MM-viestistä pronssia.

Marit_viesti030311Björgen sai juhlian Norjan lipun kanssa. Kuva: Hevoskuuri.fiNiinhän siinä kävi, kuten Marit Björgen oli unelmoinut ennen kilpailua. Hän sai juhlia rauhassa maalisuoralla Norjan lipun kanssa. Suomen joukkue Pirjo Muranen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Lähteenmäki otti tämän päivän MM-viestistä pronssia.

Ensimmäisellä osuudella Pirjo Muranen tuli kärjessä vaihtaneen Italian tuntumassa vaihtoon. Toisella osuudella Aino-Kaisa Saarinen yritti alussa rajusti karkuun, mutta väsyi ja osuuden lopussa Norjan Therese Johaug sai revittyä eroa Suomeen ja Ruotsiin. Lopullisesti Suomi putosi voittokamppailusta kun Riitta-Liisa Roponen joutui antamaan suksella tasoitusta useita kymmeniä sekunteja.

Marit Björgen sai siis ankkuroida Norjan rauhassa voittoon. Hopeasta kamppailivat Suomi ja Ruotsi. Ruotsin Charlotte Kalla oli Lähteenmäkeä vahvempi ja pystyi karistaan Lähteenmäen hyvissä ajoin ennen loppusuoraa. Kärkikolmikko erottui muista jo toisella osuudella eikä Kristalla ollut hätäpäiviä pronssin varmistamisessa, Italia tuli neljänneksi melkein 30 sekuntia Suomelle hävinneenä.

Viestijoukkue030311Viestijoukkue sai pääministerin seurakseen. Kuva: Hevoskuuri.fiMaalissa Suomen naiset vaikuttivat varsin tyytyväiseltä saavutettuun mitaliin eikä mitalin pronssinen väri tuntunut heitä haittaavan. Pirjo kertoi tehneensä hyvän hiihdon, tosin ei ihan yhtä hyvää kuin maanantaina. Keli oli varsin haasteellinen perinteisillä osuuksilla ja Pirjokin joutui ylämäen päällä hiukan potkimaan lumia pois suksen pohjasta. Muuten osuus meni ongelmitta, Italian ja Ruotsin vauhtiin ei vaan tänään ollut vastaaminen.

Toisella osuudella Aikun taktiikkana oli yrittää alun tasaisilla pätkillä karkuun muista, tietäen Johaugin vahvuuden ylämäissä. – Kaikkeni yritin tänään, mutta parempaan en pystynyt. Lähdin ehkä hiukan liian lujaa liikkeelle ja lopussa en vaan pystynyt vastaamaan Johaugin ja Haagin vauhtiin. Ehkä eilinen painoi sen verran. Tosi tyytyväinen olen pronssiinkin, vaikka olin etukäteen sanonut, että meillä on kultamahdollisuuksia. Se on vain minun tapani sanoa tavoitteet. En sano etukäteen, että lähden yrittämään parhaani ja katsotaan mihin se riittää.

Riitta-Liisa Roposen kohtaloksi koituivat siis luistamattomat sukset ja näin Steira pääsi karkaamaan. Ritu oli jättänyt Norgrenin jo yli kymmenen sekunnin päähän, mutta niin vaan Norgren lopun laskuissa tavoitti Roposen ja meni ohitse. Näin kulta oli karannut ja Kallakin pääsi starttaamaan juuri ennen Kristaa.

Charlotte Kallan vauhti on vain parantunut kisojen edessä koko ajan ja niinpä hän hiihdätti Kristan hapoille heti ensimmäisellä kilometrillä ja peli oli sitä myöden selvä. Kärjessä Björgen sai rauhassa nauttia kotiyleisön riemusta, Kalla hiihteli hopealle ja Lähteenmäki varmisteli Suomen pronssin. –Kalla hiihdätti minut ovelasti hapoille heti ekalla kilometrillä ja olin aivan hapoilla. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen toiseen arvokisamitalini, jutteli iloinen Krista maalissa.

Naisten mitalikolmikko oli siis täysin sama kuin eilen, tosin hiukan eri järjestyksessä. Mutta on selvää, ettei muista maista ole nyt haastamaan mitalimaita. Italian naisetkin olivat varsin tyytyväisiä neljänteen sijaan ja kertoivat ettei heillä ollut mitään mahdollisuutta mitalivauhtiin.

Norjan lyöminen tänään olisi vaatinut muilta aivan täydellisen hiihdon, mutta sitä ei tapahtunut ja niin Norja sai hiihdellä varsin helppoon voittoon. Norjan naisten valmentaja Egil Kristiansen myhäilikin maalissa, että tänään heiltä onnistui aivan kaikki. Myös Norjan naiset olivat yhtä hymyä ja he kertoivat unelmoineensa tästä viestikullasta jo kauan ja olivat tehneet myös paljon työtä tämän voiton eteen. Björgen kertoi arvostavansa olympiakultaa enemmän kuin maailmanmestaruutta, mutta voittaminen täällä kotiyleisön edessä tekee tästä viestivoitosta aivan ainutlaatuisen.

Tyytyväisiä olivat Ruotsin naisetkin hopeaansa. He joutuivat tekemään viime hetken muutoksen joukkueeseen Maria Ryqvistin sairastumisen vuoksi, mutta Britta Norgren suoriutui varsin mallikkaasti kolmannesta osuudestaan, pienestä jännityksestä huolimatta. Kallan meno taas oli niin vahva, että naisten päätösmatkasta 30 kilometrin yhteislähdöstä on tulossa huikea taistelu Björgenin, Kallan ja Kowalczykin välillä. Sitä odotellessa.

- Tero Viljanen, Holmenkollen

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit