KU Swix Pro 22 550x90px

Niskanen hiihti ensimmäisen maailmancup-voittonsa

Kerttu Niskanen hiihti upeasti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoiton. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kerttu Niskanen hiihti upeasti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoiton. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kerttu Niskanen on voittanut maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen neljännen etapin Sveitsin Lenzerheidessä. Voitto on Niskasen uran ensimmäinen maailmancupissa ja kaikkiaan toinen palkintopallisija.

Niskanen kukisti 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa Norjan Astrid Jacobsenin 0,4 sekunnilla.

Kerttu Niskanen tuuletti tänään riehakkaasti Lenzerheiden hiihtostadionin maalialueella. Hän hiihti uransa ensimmäisen voiton maailmancupissa, kun piti loppusuoralla norjalaiset uhkaajat takanaan. Astrid Uhrenholdt Jacobsen taipui 0,4 sekunnilla.

– Vähän siinä tulivat pienet ilon kyyneleetkin silmiin, mutta ajattelin, että älä vaan ala itkeä. Ei tämä niin vakavaa ole, Niskanen nauroi.

Niskanen kertoi hiihdon tuntuneen kohtalaisen hyvältä koko ajan, ja hän uskalsi vetää viimeisen kolmen kilometrin kierroksen.

– Oli loistava tunne tulla maalisuoralle ensimmäisenä, Niskanen tunnelmoi.

Lenzerheiden voitto oli Niskasen uran toinen palkintopallisija. Viime maaliskuussa hän oli kolmas Tukholman kuninkaanlinnan ympäri hiihdettävässä sprintissä. Sekin kisattiin perinteisellä.

Irtiottoakin yrittänyt Aino-Kaisa Saarinen oli tänään viides, neljän kilometrin kohdalla kaatunut Anne Kyllönen kuudes ja Krista Lähteenmäki 13:s. Riitta-Liisa Roponen hiihti 25:nneksi.

Uransa ensimmäisen maailmancup-voiton ottanut Kerttu Niskanen oli kisan jälkeen luonnollisesti paitsi äärimmäisen onnellinen myös hiukan hämmentynyt.

- Aivan mahtavaa. Suurin piirtein sanaton olen, puheliaana tunnettu Niskanen nauraa.

Etukäteen Niskanen ennusti Lenzerheiden perinteisen kympin yhteislähdöstä kovavauhtista hässäkkää. Alussa hiukan kärjen vauhdista jäänyt urheilija uskoi omaan kuntoonsa, eikä hätääntynyt erosta.

Norjalaiset ottivat kolme seuraavaa sijaa: Astrid Jacobsen hiihti toiseksi jääden Niskasesta neljä kymmenystä. Therese Johaug oli kolmas ja Heidi Weng neljäs.

- Alussa oli pikkuisen vaikeuksia pysyä kärkihiihtäjien vauhdissa, kun lähdettiin niin reippaasti liikkeelle. Ajattelin, että matkaa on kuitenkin ja lähden rennosti menemään ja nostan sijoja sitä mukaa kuin paukkuja on, Niskanen kertoo.

- Toisella kierroksella latasin siihen, missä saa bonussekunteja ja pääsin ykköseksi. Päätin, että hiihdän viimeisenkin kierroksen keulalta ja tulee ohi, kuka tulee ohi. Oli aivan huikeata, ettei kukaan tullutkaan ohi. Lopussa oli vähän alamäkeä ja minua jännitti, että tuleeko sieltä tytöt ohi. Aivan huikeeta. Tuntuu todella hyvältä, tämä on aivan mahtavaa, Niskanen iloitsi ensimmäistä maailmancupin osakilpailu -voittoaan.

Päävalmentaja Magnar Dalen oli naisten kisan jälkeen muikeana:

- Ai miltä tuntuu... no olihan tuo fantastista. Olen todella ylpeä Kertusta, hän otti bonussekunteja ja jatkoi keulassa hiihtämistä.

Suomen naisilla oli kaikkiaan hyvä päivä tulosten valossa. Aino-Kaisa Saarinen taisteli palkintopallisijasta loppusuoralle saakka sijoittuen viidenneksi.

Kuudenneksi hiihtänyt Anne Kyllönen oli kisan jälkeen hiukan pettynyt. Kajaanilaishiihtäjä kaatui kisan alkuvaiheessa.

- En ollut tänään väsynyt, itse asiassa hiihto tuntui tänään hyvältä. Weng tönäisi mut seinään ja kaaduin. Vei todella paljon energiaa ja siitä oli vaikea lähteä jatkamaan. Huollon mukaan tulin viimeisen kierroksen kaikista nopeinta aikaa. Olin siinä kärkiporukassa ja kun kaaduin ja ryhmä pääsi karkaamaan. Siitä oli vaikea lähteä ajamaan kärkeä kiinni. Tilanteesta ei ole tv-kuvaa, joten protestin tekeminen on turhaa energian haaskausta, minä keskityn nyt tuleviin kisoihin.

Krista Lähteenmäki hiihti 13:nneksi ja Riitta-Liisa Roponen 25:nneksi.

Tour de Skin kokonaistilanteessa Niskanen nousi kolmanneksi reilut puoli minuuttia johdossa olevaa Jacobsenia perässä. Saarinen on viidentenä ja Kyllönen kuudentena.

>> Tulokset

>> Tourin kokonaistilanne

- STT - Maastohiihdon tiedotus

 

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit