KU Swix Pro 22 550x90px

Niskanen palautti jalkansa nopeasti maan pinnalle

Kerttu Niskanen (kesk.) iloitsee maailmancupin osakilpailuvoittajana Sveitsissä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kerttu Niskanen (kesk.) iloitsee maailmancupin osakilpailuvoittajana Sveitsissä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

25-vuotias hiihtäjä avasi uuden vuoden uransa ensimmäisellä voitolla.

Kerttu Niskanen harppasi keskiviikkona aimo loikan urallaan eteenpäin. Moni hiihtäjä tavoittelee kansainvälisen kilpailun voittoa koko uransa siinä onnistumatta, mutta Sveitsin Lenzerheidessa oli Niskasen päivä.
Uran ensimmäinen ykkössija sai Niskasen tuulettamaan riehakkaasti, mutta hän laittoi nopeasti jarrut voitonhuumassa leijumiselle.

– Vähän siinä tulivat pienet ilon kyyneleetkin silmiin, mutta ajattelin, että älä vaan ala itkeä. Ei tämä niin vakavaa ole, Niskanen nauroi maalialueella.

Niskasella on tarttuva nauru, ja hän tuntuu suhtautuvan huippu-urheilijan elämäänsä turhia pingottamatta. Tavoitteet ovat silti korkealla, ja viime kauden lopulla hän teki lopullisen läpimurtonsa hiihtoeliittiin. Aseman kärkikaartissa varmisti kolmossija Tukholman kuninkaanlinnaa ympäri kiertävässä sprintissä, uran ensimmäinen palkintosija.

Keskiviikkona kolmosesta kehkeytyi ykkönen, ja suomalaiselle naishiihdolle sopivaan saumaan. Edellisestä normaalimatkan ykköstilasta oli ehtinyt kulua yli neljä vuotta, ja olympialaiset ovat edessä.

Niskasen edellä enää Jacobsen

Niskasen voittoa ei himmennä se, että kisasta puuttuivat yhtä lukuun ottamatta tämän hetken naishiihdon suurimmat tähdet. Norjan Marit Björgen jätti Tour de Ski -kiertueen kesken sairastuttuaan, ja Justyna Kowalczyk suivaantui kiertueen matkavalikoimaan ja jätti sen hiihtämättä. Ruotsin Charlotte Kalla keskittyy jo olympialaisiin eikä kierrä Keski-Eurooppaa kilpalatujen perässä.

Niskanen sai silti karistaa kannoiltaan kovia norjalaisuhkaajia, Hän pääsi kaartumaan Lenzerheiden loppusuoralle ensimmäisenä ja piti paikkansa. Kiertueen kärkeen noussut Astrid Uhrenholdt Jacobsen kukistui 0,4 sekunnilla.

– Todella hienoa. Oli kaiken kaikkiaan hyvä kisa. Yllättävän mukava sitä pitkää maalisuoraa on lykkiä, kun tulee keulassa, Niskanen kertasi.

Hän uskalsi vetää koko viimeisen kolmen kilometrin kierroksen, mikä lupaa hyvää jatkoa ajatellen. Niskaselta ei hevillä mene sisu kaulaan.

Niskanen nousi Tour de Skin kokonaiskilpailussa kolmanneksi 36,8 sekunnin päähän kärjestä. Käytännössä hän on toisena, koska kakkonen, Norjan Ingvild Flugstad Östberg ei jatka Italian kisoihin.

Saarinen nousi viidenneksi

Suomalaisnaisten panos oli vahva. Ratkaisuja rohkeasti yrittänyt Aino-Kaisa Saarinen oli viides, ennen puolimatkaa kaatunut Anne Kyllönen kuudes, Krista Lähteenmäki 13:s ja kisaansa aaltoliikkeeksi kuvannut Riitta-Liisa Roponen 25:s.

– Olen iloinen siitä, että kympilläkin laskuissa palautuu. Kunto on mennyt eteenpäin, kokonaiskisassa viidenneksi noussut Saarinen iloitsi.

Kyllönen kaatui, kun oma hiihtolinja leikkasi sisäkurvista ulos ajautuneen Norjan Heidi Wengin linjan kanssa.

– Piti rauhassa palautella ja lähteä sitten vasta ottamaan kärkeä kiinni, kuudentena kiertuetta jatkava Kyllönen harmitteli.

Lähteenmäellä oli hankala päivä. Tiistain sprintti veti alaselän jumiin, eivätkä jalat toimineet.

- STT–KAIJA YLINIEMI

 

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit