KU Swix Pro 550x90px

Norja vei miesten MM-viestin, Suomi viides – näin kisa eteni

Krogh hallitsi tilannetta ankkuriosuuden kärjessä. Kuva: Modica/NordicFocus

Krogh hallitsi tilannetta ankkuriosuuden kärjessä. Kuva: Modica/NordicFocus

Venäjä ja Norja karkasivat muilta jo 4x10 km viestin avausosuudella. Suomen aloittaja Jauhojärvi saapui vaihtoon viiden joukkueen ryhmässä puoli minuuttia kärkikaksikosta.

Toisella osuudella Suomen viestiä vei maailmanmestari Iivo Niskanen. Mutta kovat nimet menivät kärjessäkin: Niklas Dyrhaug ja Alexander Bessmertnykh olivat 15 km perinteisellä sijoilla kolme ja neljä.

Ruotsi joutui pahaan saumaan, kun aloittaja Daniel Rickardsson putosi ryhmästä aivan osuuden lopussa ja Johan Olsson joutui yksin takaa-ajoon kahdeksan sekunnin rakosen takaa.

10 km osuudet hiihdettiin neljänä 2,5 km kierroksena. Niskanen otti ensin vauhdinpitäjän roolin viisikossa, peesasi toisen kierroksen Manificatia ja iski kolmannella kierroksella. Ranska, Sveitsi ja Saksa putosivat heti.

Norja ja Venäjä vaihtoivat kolmannelle osuudelle samalla sekuntiluvulla. Niskanen ei pystynyt tavoittamaan kärkeä, mutta takaa-ajajat hän pudotti kauas. Neljäntenä vaihtanut Ranska jäi 16 sekunnin ja seitsemäntenä saapunut Ruotsi peräti minuutin ja kuuden sekunnin päähän.

Lehtonen taipui takaa-ajajille

Lari Lehtonen teki kolmannella sijalla yksin töitä osuuden toiselle puolikkaalle asti. Takana Sveitsin Dario Cologna ja Ruotsin Marcus Hellner pitivät raakaa vauhtia. He nousivat neljännen kierroksen alkaessa Lehtosen kantaan ja toivat kyydissään myös Ranskan ja Saksan mukaan pronssikamppailuun.

Hellnerillä oli aivan käsittämätön kulkupäivä. Lehtonen ei pysynyt Ruotsi-Saksa-Sveitsi-trion mukana ja vaihtoon tullessa hän oli jäänyt ryhmästä 13 sekuntia.

Kärjessä Sundby kyttäsi Chervotkinin takana kaksi kierrosta ja kiristi vauhtia kolmannella. Neljännellä kierroksella Chervotkin putosi peesistä ja Finn Haagen Krogh pääsi ankkuriosuudelle 17,7 sekuntia ennen Sergei Ustjugovia.

Suomi vaihtoi ankkuriosuudelle kuudentena.

Heikkinen pronssikamppailussa

Utsjugov aloitti räväkästi, mutta alussa napsaistun viiden sekunnin jälkeen ero Norjaan ei kaventunut.

Räväkän startin otti myös Suomen ankkuri Matti Heikkinen, joka nappasi pronssikamppailuryhmän kiinni heti. Vetohalukasta hiihtäjää ei löytynyt ja vauhti oli välillä sunnuntaihiihtelyä. Ruotsin ankkurina hiihti Calle Halfvarsson, Sveitsillä Curdin Perl ja Saksalla Lucas Bögl.

Kärjessä Venäjä kävi jo viiden sekunnin päässä Norjasta, mutta ei päässyt kantaan. Krogh säilytti kärkipaikan ja toi Norjan maaliin maailmanmestarina.

Pronssikamppailussa Heikkinen piti viimeistä sijaa nelikossa tilannetta tarkkaillen. Ensimmäiset iskuyritykset teki Saksa, joka ei mahtanut mitään, kun nousussa takaa tuli Matti Heikkinen. Vain Calle Halfvarsson kesti pitkän iskun Heikkisen kannassa. Loppulaskuun Heikkinen suoristi selkänsä ja haki peesihyötyä Halfvarssonista. Sveitsikin ehti takaa mukaan.

Loppusuoralle Halfvarsson käänsi ensimmäisenä, Heikkinen aivan kannassa. Heikkinen kompastui, Halfvarsson luisteli pronssille ja Sveitsi ehti edelle neljänneksi.

Norjan mestarijoukkueessa hiihtivät Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby ja Finn Haagen Krogh.

- Outi Hytönen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit