swix rullahiihto550 90

Norjan kone osoitti tehonsa

Norjan kone osoitti tehonsa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Norjan kone osoitti tehonsa. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Naishiihdon parhaimmat moottorit löytyvät Norjasta. Neloisvoitto MM-hiihtojen yhdistelmäkilpailussa ja viidennen hiihtäjän sijoittuminen yhdeksänneksi laittoi muut tukevasti järjestykseen Val di Fiemmessä.

Maajoukkuevalmentaja Magnar Dalen muistuttaa toistuvasti, että Marit Björgen, Therese Johaug ja Justyna Kowalczyk harjoittelevat naishiihtäjistä eniten ja koviten. Lauantaina viidenneksi sijoittunutta Kowalczykiä ei pelastanut kova kuntokaan, koska hänen vapaan tekniikkansa on niin kuluttava.

Björgenin ja Johaugin takana Norja nosti parrasvaloihin tulevan tähtensä. Vasta 21-vuotias Heidi Weng avasi pronssillaan mitalitilinsä aikuisten arvokisoissa. Nuorten sarjoissa menestyneelle Wengille kisaa kovempi koettelemus oli sen jälkeinen lehdistötilaisuus, jossa hänen piti puhua englantia.

– Olen todella onnellinen. Alan kohta itkeä, hermostunut Weng sopersi.

Kymmenennen MM-voittonsa hiihtäneeltä Björgeniltä ja hopeaa juhlineelta Johaugilta englanti sujuu rutiinilla. Sitä oli myös selitys norjalaisten vahvuudesta.

– Meillä on iso joukkue, jossa kaikki ovat kovia. Minäkin tiedän, että viime vuoden tekemisillä en enää pärjää seuraavana vuonna, ja se laittaa harjoittelemaan tosissaan, Björgen tuumasi.

Joskus ankara treeni tuottaa uhreja. Tänä vuonna esimerkiksi Vibeke Skofterud ja Marthe Kristoffersen putosivat kelkasta, mutta Norjalla on odottaa heidän toipumistaan.

Lähteenmäen vire nousussa

Nuorimpien suomalaisten harjoitusmäärät nousevat hiljalleen kohti norjalaisten tasoa. Krista Lähteenmäki treenaa nykyisin noin 700 tunnin vuositahtia, mutta aikoo kohentaa sen 800 tuntiin lähivuosina.

Kestävyyslajissa harjoitusmäärä on avainsana, mutta yhdistelmähiihdossa kahden hiihtotavan vaihtokin vaatii opettelua. Sitä Lähteenmäki ei juuri ole tehnyt.

– En ollut etukäteen ajatellut hiihtää tätä matkaa näissä kisoissa, mutta Davosin maailmancupin jälkeen Magnar pyysi, että hiihtäisin ja antaisin näytön kunnostani, Lähteenmäki kertoi.

Näyttö oli vahva, ja kahdeksas sija petasi Lähteenmäelle paikan sunnuntain parisprinttiin Riikka Sarasoja-Liljan seuraksi.

Perinteinen sujuu tutusti

Suomalaishiihtäjät osoittivat jälleen, että Riitta-Liisa Roposta lukuun ottamatta perinteinen hiihto on vahvemmassa kuosissa kuin vapaa. Kerttu Niskanen tuli suksien vaihtoon kärjessä, Lähteenmäki viidentenä ja Anne Kyllönen yhdeksäntenä.

Kun norjalaiset pistivät vapaan aluksi uuden vaihteen silmään, suomalaiset jäivät.

– Jos olisin lähtenyt Johaugin kyytiin, ekan nousun päällä olisi tarvittu ambulanssia, 12:nneksi päätynyt Niskanen naurahti.

Roponen ohitti maalisuoralla Anne Kyllösen, ja pari vei sijat 16–17.

– Minulla ei ollut niin pitävä suksi, että olisin omalla tekniikallani pystynyt kamppailemaan keulan mukana, Roponen kuvasi perinteisen osuutta, jolta hän tuli vaihtoon 26. sijalla.

Vapaalla hän oli joukon yhdeksänneksi nopein, ja piti luisteluhiihtoaan kilpailukykyisenä.

Kyllösen toinen peräkkäinen vaisu hiihto sai pohtimaan, onko kajaanilaisen kunto laskussa juuri kauden tärkeimmässä paikassa.

– Minulla oli perus-ok vire, mutta viimeinen vaihde vapaalla puuttui, Kyllönen sanoi.

Niskanen pehmitti uudet monot aamulenkillä kisakuntoon

Matkailijoille korostetaan aina, että reissuun ei saa lähteä uusilla kengillä. Jalat voivat mennä rakoille, ja loma on pilalla.

Hiihtäjä Kerttu Niskaselle moinen viisaus ei tullut edes mieleen, vaan hän kilpaili lauantaina Val di Fiemmen MM-hiihdoissa tuliterillä monoilla.

Niskanen sai kahdelle hiihtotavalle sopivat uudet monot perjantaina ja pehmitti niitä kisakuntoon lauantaina vartin aamulenkillä.

Niskasen mukaan uudet monot olivat sen verran istuvammat jalkaan kuin entiset, että hän uskalsi ottaa ne käyttöön.

Mäkäräiselle varattu kahdet lentoliput

Maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen on tarkan euron mies. Val di Fiemmeen lauantai-iltana saapuneen ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen osalta Dalen on varautunut kahteen mahdolliseen MM-kuvioon.

– Minulla on hänelle kahdet lentoliput. Joko hän lähtee täältä tiistain vapaan kympin jälkeen tai vasta torstain viestin jälkeen, Dalen kertoi lauantaina.

Dalen hoitaa hiihtäjien lentolipputilaukset. Hän on hyvissä väleissä matkatoimiston kanssa, sillä saa peruuntuneista lipuista takaisin 93 prosenttia hinnasta. Päävalmentajan mielestä oli halvempaa varata Mäkäräiselle kaksi paluulippua kuin tehdä tarvittaessa hintavia muutoksia yhteen varattuun tikettiin.

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu ensi viikolla Oslossa. Val di Fiemmessä huhutaan, että Mäkäräinen saa Italiasta helikopterikyydin Müncheniin saksalaisen Miriam Gössnerin siivellä. Kyydin maksaisi juomasponsori.

– Minulla ei ainakaan ole helikopteriin varaa, Dalen naurahti.

STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit