KU Swix Pro 22 550x90px

Norjan suurin maratonhiihto – Birkebeinerrennet

birke160311_intro

Vasaloppet on tuttu kaikille suomalaisille hiihdon ystäville, mutta kuinka moni tietää Birkebeinerrennetistä, joka on joillakin mittareilla jopa Vasaloppetia suurempi.


birke160311Tunnelmia Birkebeinerrennetistä. Kuva: Birkebeiner

Vasaloppet on tuttu kaikille suomalaisille hiihdon ystäville, mutta kuinka moni tietää Birkebeinerrennetistä, joka on joillakin mittareilla jopa Vasaloppetia suurempi. Tämän vuoden hiihto käydään tulevana lauantaina 19.3.

Birkebeinerrennet hiihdetään vuosittain maaliskuun puolen välin jälkeen perinteisellä tyylillä. Lähtöpaikka on Renassa ja maali Lillehammerin olympiastadionilla. Reitti kulkee avotunturissa ja huikeissa maisemissa. Mittaa reitillä on 54km ja se sisältää suuria korkeuseroja, mutta kaikki nousut ovat hiihdettäviä.

Vasaloppetin tapaan Birkebeinerrettin taustalla on historiaa, joka saattaa omalta osaltaan selittää tapahtuman suosiota. Tarina liityy 1200-luvun alkuun, jolloin Norjassa oli sisällissota. Muutaman kuukauden ikäinen prinssi Haakon, josta myöhemmin tuli Norjan kuningas, piti viedä tuntureiden yli suojaan vihollisjoukoilta. Tuon tapahtuman kunniaksi kilpailijoiden pitää kantaa selässään 3,5kg painoista reppua, joka symbolisoi prinssiä.

Birbebeinerrennetin suosio on jotain käsittämätöntä. Norjalaisille varattu 16 000 kilpailijan kiintiö myytiin loppuun 18 minuutissa! Ulkomaalaiset hiihtäjät mukaan lukien kilpailijoita on yli 16 500.

Hiihto ei ole ainoa Birkebeiner-tapahtuma vaan ympärille on kehittynyt myös Birkebeinerrittet-maastopyöräily ja Birkebeinerlöpet-maastojuoksu. Lisäksi palkintoja jaetaan kolmen tapahtuman yhteenlasketuista ajoista. Tämän vuoden maastopyöräily järjestetään 27. elokuuta ja juoksu 17. syyskuuta. Uskomatonta, mutta totta; tämän vuoden Birkebeinnerrittetin kiintiö 18 000 pyöräilijää myytiin loppuun hiihtoakin nopeammin - 53 sekunnissa!

Hevoskuuri.fi on paikan päällä raportoimassa tunnelmista. Suora lähetys on nähtävissä ainakin SVT:n sivujen kautta. Lähetys alkaa kello 8:50 Suomen aikaa.

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit