KU Swix Pro 22 550x90px

Norjassa paheksutaan naapurimaita, ei Sundbytä

Martin Johnsrud Sunbyn tapausta puidaan monen maan mediassa. Kuva: NordicFocus

Martin Johnsrud Sunbyn tapausta puidaan monen maan mediassa. Kuva: NordicFocus

Tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median maailmassa on menossa tällä hetkellä melkoinen Norja vastaan muu maailma –ottelu Martin Johnsrud Sundbyn dopingkohun tiimoilta.

Sundbyn maajoukkuekolleegat ovat yhdessä rintamassa seisseet Sundbyn takana ja tukeneet kohun keskellä olevaa hiihtäjää. Marit Björgen lähetti omat kommenttinsa medialle Norjan hiihtoliiton avulla.

- Minulla itselläni on lääketieteelliset todisteet siitä, että olen oikeutettu käyttämään Symbicortia. Minulla on Kansainvälisen hiihtoliiton hyväksyntä ja kaikki tutkimukset osoittavat, että tällä astmalääkkeellä ei ole suorituskykyä parantavaa vaikutusta, jos ei ole astmaatikko, Björgen totesi NRK:n mukaan tiedotteessa.

- Martinin tavoin en olisi voinut ikinä olla maailman paras ilman astmalääkkeitä, hän jatkoi.

Sinänsä omien tukeminen vaikeina hetkinä on ymmärrettävää ja toivottavaa, mutta norjalaisten argumentit ihmetyttävät. Astmalääkkeet ovat hyvin yleisesti käytettyjä lääkkeitä niin urheilijoiden kuin “tavallisten kuolevaistenkin“ parissa. Norjalaiset ovat tosin tuntuneet unohtaneen uutisoinnissaan sen, että Sundbyn virtsasta löydettiin suuret määrät salbutamolia. Sopii kysyä, miksi aineilla sitten on antidopingviranomaisten puolelta annetut rajat, mikäli niillä ei voi suorituskykyä parantaa? CAS:n päätöksen mukaan Sundbyn astman hoidossa käytettiin myös lääkesumutinta, joita yleensä löytyy vain sairaaloista tai terveyskeskuksista. Norjassa mutkia on oiottu huolella: kyllähän kaikki ovat samaa mieltä siitä, että astmalääkkeitä pitää saada astmaatikkojen käyttää, olivatpa he urheilijoita tai ei.

Bjoergen150315mf017Marit Björgen tukee Martin Johnsrud Sundbytä ja kertoo, ettei olisi ikinä noussut maailman huipulle ilman astmalääkkeitä. Kuva: NordicFocus

Ruotsalaiset vääräsä, Saariselle sähköpostia

Vuonomaassa paheksutaan sitä, että Sundbytä syytetään dopingin käytöstä, vaikka kyse oli vain “sääntörikkomuksesta“. Norjan yleisradioyhtiö NRK julkaisi keskiviikkoiltapäivänä uutisen, jonka otsikossa syytettiin ruotslaistiedotusvälineitä siitä, että Sundby douppaa. Tällaisia otsikoita ei norjalaisten omissa lehdissä nähty, kun norjalaisviestimien mukaan kyse ei ollut dopingista.

Myös Aino-Kaisa Saarisen Ilta-Sanomille antamat kommentit on saatu nettilehtien palstoille. Saarinen totesi, että norjalaisten toiminta vaikuttaa erään toisen Suomen naapurimaan touhuilta.

- On aika hankkia Saarisen sähköpostiosoite, jotta voin lähettää hänelle vähän infoa. Heidän on muistettava, että olemme olleet avoimia ensimmäisestä päivästä lähtien, vastaa Norjan hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Vidar Löfshus uutistoimisto NTB:lle.

Wadan johtokuntaan kuuluva norjalainen Thorhild Widvey on Sunbyn tapauksen johdosta päässyt kokeilemaan alakoulusta ja rippileireiltä tuttua “kahden tulen välissä“ –leikkiä. Maailman antidopingtoimiston johtavassa asemassa olevana norjalaisena ei ole varmasti helppoa olla juuri tällä hetkellä. Yhtäältä kysytään, miksi Sundby pääsi niin helpolla samalla kun toisaalla ihmetellään sitä, miksi hänet ylipäätänsä tuomittiin.

- Minun mielestäni tämä on ikävä tapaus, mutta ei voi olla niin että Wadalla on oma säännöstö ulkomaalaisille urheilijoille ja sitten hieman armeliaampi säännöstö norjalaisille, Widvey totesi NRK:lle.

Samalla hän muistutti siitä, etteivät norjalaiset voi tulkita Wadan sääntöjä itselleen sopiviksi.

SundbyOtsikkoNRK

Kirjoitetaan, mitä halutaan lukea

Oli totuus asian tiimoilta mikä tahansa, suhtautuvat norjalaisviestimet tapaukseen aivan eri tavalla kuin naapurimaiden vastaavat. Norjalaisia tiedotusvälineitä voi syyttää tietenkin asian yksipuolisesta käsittelystä, mutta täytyy muistaa, että media toimii markkinataloudessa. Uutistoimistojen on kirjoitettava juttuja, joita halutaan lukea. Mikäli suurin osa norjalaisista pitää tapausta Sundbyn kannalta kohtuuttomana, tulee juttujen olla saman linjan mukaisia. Muuten vähenee lukijat.

Torstaina lounasaikaan Sundbyn tapaus on edelleen NRK:n pääotsikoissa, mutta asiaa ei edelleenkään käsitellä turhan kriittisesti. Norjalaishiihtäjä saa tukea Venäjältä. Nimittäin Aleksandr Legkovin valmentaja Markus Cramerin mielestä Sundbyn tapauksessa ei ole kyse dopingista. Tosin Cramer on saksalainen.

Muuten koko tapaus haluttaisiin ehkä jo unohtaa, sillä venäläisten järjestellisestä huijaamisesta on kiusallista kirjoittaa, jos omassa hiihdossa tapahtuu jotain tällaista. Tapaus siirtynee pikkuhiljaa unholaan. Nyt jo otsikoissa kakkospaikalla komeilee viimeöinen hurja ukkosmyrsky Pohjanmerellä. Salamat löivät melkein alle 100 kilometrin päässä Norjan rannikosta!

- Juho-Veikko Hytönen

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit