swix rullahiihto550 90

Novak ja Öyre Slind voittoihin Toppidrettsvekan 55 kilometrin avauskilpailussa

Max Novak onnistui voittamaan kovatasoisen Toppidrettsvekan avauskilpailun. Kuva: Magnus Östh / W Sportsmedia

Max Novak onnistui voittamaan kovatasoisen Toppidrettsvekan avauskilpailun. Kuva: Magnus Östh / W Sportsmedia

Team Ramuddeniin ruotsalainen Max Novak onnistui voittamaan Toppidrettsvekan 55 kilometriä pitkän perinteisellä ja yhteislähtönä rullahiihdetyn kilpailun Norjassa. Naisten voittoon hiihti Astrid Öyre Slind, joka oli viime talvena kevätpuolen kokonaan pois laduilta ylikunnon takia.

Miesten kilpailussa Morten Eide Pedersen, Max Novak, Sivert Wiig ja Mattis Stenshagen pääsivät pääjoukosta irti reilun 30 kilometrin kohdalla olleen kirimaalin jälkeen. Nelikko onnistui kasvattamaan seuraavan 10 kilometrin aikana eron pääjoukkoon vuorovedolla noin minuuttiin.

Palkintopallisijoitukset ratkottiin viimeisellä viidellä kilometrillä Max Novakin laittaessa kaasun pohjaan. Ensin kyydistä taipui Mattis Stenshagen, sitten Morten Eide Pedersen. Sivert Wiig yritti loppuun asti, mutta ei saanut enää Novakin muutaman kymmenen metrin etumatkaa kiinni viimeisen kahden kilometrin aikana. Eide Pedersen tuli maaliin kolmantena.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa ja että minulla on saumat hyviin sijoituksiin, mutta ihan voittoon en uskonut ennakkoon, kommentoi Novak kilpailun jälkeen TV-haastattelussa.

Pääjoukosta Mikael Gunnulfsen onnistui lopussa ohittamaan viidenneksi taipuneen Stenshagenin. Gunnelfsen voitti viime syksynä Norjan kauden avauksen Beitostölenissä, valittiin Rukan maailmancupiin, mutta sairastui ja joutui jäämään kotiin. Tammikuun alussa Gunnulfsenin jalka katkesi ja hän oli koko loppukauden sivussa – hieno paluu kilpailuihin. Andreas Nygaard oli kuudes.

48-vuotias Anders Aukland hiihti sijalle 15. Martin Johnsrud Sundby oli 21:s ja Johannes Hösflor Kläbo 25:s. Heikki Korpela 40:s, 3:57 kärjelle jääneenä.

Petter Northug pysyi kärjen mukana noin puoleen väliin asti. Maalissa hän oli 65:s, 9:37 kärjestä.

Naisten kilpailussa Astrid Öyre Slind näytti, että hän on palautunut täysin viime talven ylikunnostaan. Öyre Slind laittoi sukset nurkkaan tammikuun lopussa todettuaan, että kuormitus on jossain vaiheessa ylittänyt elimistön sietokyvyn.

Hedda Amundsen Östberg kesti heti alkumatkasta kaasun pohjaan laittaneen Öyre Slindin kyydissä yli 40 kilometriin. Maalissa eroa hiihtäjien välillä oli lopulta 2:21.

– Todella hienoa olla taas pelissä mukana! Lähes kaikki parhaat olivat viivalla. Tämä tuntuu lähes maailmanmestaruudelta, iloitsi Öyre Slind maalissa Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa.

Kolmas sija ratkesi maalisuoralla, kun Marit Björgen onnistui pesemään kirissä Emilie Fletenin. Björgenin ero kärkeen oli maalissa 3:45. Viime kaudella Visma Ski Classics -sarjan palkintopöytää urakalla putsannut Lina Korsgren oli viides.

Tulokset

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit