swix rullahiihto550 90

Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa

Oberstdorfin sää aiheuttaa haasteita suksivalinnalle. Kuvituskuva reilun vuoden takaa Falunista. Kuva: NordicFocus

Oberstdorfin sää aiheuttaa haasteita suksivalinnalle. Kuvituskuva reilun vuoden takaa Falunista. Kuva: NordicFocus

Torstaina Oberstdorfin MM-kisoihin matkustaneet suomalaishiihtäjät pääsivät Suomen pakkasista keväisiin olosuhteisiin. Baijerilaisessa alppikylässä oli perjantaina kymmenkunta lämpöastetta ja aurinkoista. Kisojen aikana lämpötilan ennustetaan nousevan jopa 18 lämpöasteeseen.

–  Keli muuttui aika paljon siitä, mihin Suomessa oli totuttu, maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen tiivisti tilanteen joukkueen etänä järjestetyssä ennakkotilaisuudessa.

– Täällä on aika keväistä ja näyttää, että sää näyttelee näissä kisoissa aika isoa roolia. Siihen pitää varautua koko ajan, mutta me olemme tulleet tänne hyvissä ajoin valmistautumaan.

Lämpö laittaa koetukselle urheilijat ja varsinkin suksihuollon.

–  Olot ovat kaikille samat, mutta pehmeällä lumella hiihtäminen ei ole mukavaa ja voi se aiheuttaa joitakin yllätyksiä, perinteisen hiihtotavan matkoille keskittyvä Ristomatti Hakola arvioi lämmön vaikutusta.

–  Ja se on varmaa, ettei välineitä ole tällä kaudella hirveästi testattu tällaisissa oloissa.

Italian Seiser Almista Oberstdorfiin matkannut Krista Pärmäkoski ei odota säästä isompaa riesaa.

–  Ei lämpö periaatteessa vaikuta kilpailemiseen. Lumi on pehmeätä, mutta olemme hiihtäneet ennenkin vesikelissä. Sitten vasta joudumme oudompaa tilanteeseen, jos on lämmintä ja vielä sataa, Pärmäkoski totesi.

Krampin uhka kasvaa lämpimällä

Markus Vuorela ennakoi, että hiihtäjien on nautittava kilpailluissa tavallista enemmän nestettä.

–  Pidemmillä matkoilla voi tulla kramppeja varsinkin kilpailuiden viime kilometreillä, Vuorela pohdiskeli.

Olympiavoittaja Iivo Niskanen on määrittänyt Oberstdorfin kisojen päämatkakseen päätöslajin, 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdön 7. maaliskuuta.

–  Näillä keleillä 50 kilometrin kilpailusta voi tulla aika pitkä, Niskanen muotoili arvionsa ylimääräisestä rasituksesta.

Myös Seefeldin 2019 MM-kisoissa ja Sotshin 2014 olympialaisissa oli lämmintä. Hakolan mielestä ilmiössä on jo kyse nykyisten arvokisojen jonkinlaisesta normaalista.

–  Tuntuu, että arvokisoissa on yleensä erikoiset olosuhteet, Hakola muistutti.

Oberstdorfin MM-kisat alkavat ensi keskiviikkona.

STT/Pasi Rein

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit