swix rullahiihto550 90

Oberstdorfin MM-startti jäi viimeiseksi Norjan asussa – Martin Johnsrud Sundby lopettaa maajoukkueuransa

Martin Johnsrud Sundby hiihti seitsemänneksi MM-hiihtojen 15 kilometrillä Oberstdorfissa. Kuva: NordicFocus

Martin Johnsrud Sundby hiihti seitsemänneksi MM-hiihtojen 15 kilometrillä Oberstdorfissa. Kuva: NordicFocus

Oberstdorfin MM-startti oli viimeinen maajoukkueasussa. Tulevina vuosina mies saatetaan nähdä Visma Ski Classicsin puolella.

Kaksi olympiavoittoa, viisi olympiamitalia, neljä maailmanmestaruutta, joista yksi henkilökohtainen. Kaikkiaan yhdeksän MM-mitalia ja kymmeniä maailmancupin osakilpailuvoittoja. Tämän verran meriittejä Martin Johnsrud Sundby keräsi maajoukkueurallaan vuosien 2005 ja 2021 välillä.

Nyt maajoukkueura on tullut päätökseen. Sundbyn viimeinen kilpailu Norjan asussa oli Oberstdorfin MM-kilpailun 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu, johon hän starttasi hallitsevana maailmanmestarina.

Uran viimeisen arvokisastartin tulos oli seitsemäs sija parikymmentä sekuntia mitalista. Tämän parempaan hän ei enää pysty.

– En enää aio panostaa olympialaisiin, Sundby kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:n dokumentissa.

NRK:n mukaan Sundby tiesi jo ennen Oberstdorfin kisoja, että ura päättyy tähän.

– Tiistai-iltana tehdessäni treeniä (keskiviikon) 15 kilometrin kilpailuun, tiesin, että tämä on viimeinen harjoitukseni, jota teen jonkin tavoitteen eteen, Sundby kertoo.

Sundbyn mukaan viime vuosien selkävaivat ovat väsyttäneet ja vieneet motivaatiota. Lisäksi hän haluaa viettää enemmän aikaa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Olympiaprojekti olisi vaikea

Miehen hiihtotuloksetkaan eivät ole olleet enää samalla tasolla kuin ennen. Sundbyn edellinen kansainvälinen voitto on Seefeldin MM-kilpailuista reilun kahden vuoden takaa. Saman kevään aikana hän onnistui voittamaan vielä Norjan mestaruuden kympillä ja viidelläkympillä.

Kuluvan talven aikana hän ei päässyt edes hiihtämään maailmancupia terveysongelmien takia. Ensi talven Pekingin olympialaisissa menestyminen vaatisi paljon korkean paikan harjoittelua, eikä Sundbyn perhetilanteessa sellaista olisi enää helppo järjestää. Lisäksi Sundby on epävarma siitä, mahtuisiko hän edes Norjan joukkueeseen.

Sundbyn mukaan Marieke-vaimo on kannatellut perhettä, ja samalla tukenut hiihtotähden uraa jo monen vuoden ajan.

– Marieke ansaitsee parempaa. Mutta en ole täysin valmis vielä.

Suksia 36-vuotias mestarihiihtäjä ei siis aio heittää nurkkaan, vaan tulevina vuosina mielessä on mitä todennäköisemmin Ski Classics. Tavoitteet ovat hieman erilaiset.

– Jos aion hiihtää pitkiä matkoja, en aio tavoitella mitaleja tai muita saavutuksia. Aion tehdä mahdollisimman hyviä suorituksia.

-Juho-Veikko Hytönen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit