KU Swix Pro 550x90px

Ohtonen täydentää Suomen valmennusta

Olli Ohtonen maajoukkueen valmennusryhmään. Kuva: Hiihtoliitto

Olli Ohtonen maajoukkueen valmennusryhmään. Kuva: Hiihtoliitto

Maastohiihdon valmennustiimiä vahvistetaan huippuosaajalla. Olli Ohtonen ottaa vetovastuun Suomen sprinttihiihtäjien valmennuksesta.

Maastohiihdon maajoukkue tekee yhteistyötä Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön kanssa. Entinen maajoukkuehiihtäjä Olli Ohtonen osallistuu maajoukkuevalmennukseen vastuualueenaan erityisesti sprinttihiihtäjät.

- Oman urheilu-urani hiihtäjänä lopetin neljä vuotta sitten. Omat vahvuusalueet urheilijana oli kestävyyspuolella, mutta olen valmentanut sprinttihiihtäjä Toni Ketelää vuodesta 2007, joten se on ajanut minun ajatteluani sprintin suuntaan, Ohtonen kertoo.

- Tilanne on sinänsä mielenkiintoinen, kun joukkueessa on urheilijoita, joiden kanssa olen hiihtänyt kilpaa. Ryhmään on ollut hyvä tulla ja minut on otettu hyvin vastaan. Urheilijoiden kanssa on aina mukava tehdä töitä, kun he ovat innostuneita ja osaavia ihmisiä.

Päävalmentaja Reijo Jylhä on kovan luokan työkaverista luonnollisesti innoissaan:

- Olli on väittelyä vaille valmis tohtori, joka viime vuonna hän oli sprinttihaastajaryhmän valmentaja. Nyt hän ottaa vastuuta sprinttihiihtäjien valmennuksesta, mutta hänen suorituskykysosaamistaan hyödynnetään myös distanssihiihtäjien kanssa. Tässä on kyseessä yhteistyömalli, jossa voimme hyödyntää heidän teknologiaosaamistaan.

Oma ura hiihtäjänä ja sen läheisyys helpottaa valmentajaa asettumaan myös urheilijan monoihin:

- Kun valmentajalla on kokemus ihan hyvällä tasolla urheilusta, niin urheilijoille se varmaan tuo luottamusta, kun valmentaja on kokenut ne samat tunteet harjoittelussa ja kilpailussa: välillä sen tuskan ja kärsimyksenkin, samoin kuin ne ilon hetket ja onnistumiset. Omaa valmennuskäsitystäni ohjaa suurilta osin oma ura urheilijana ja ne kokemukset, mitä siitä on tullut ja siihen päälle vielä tämä opiskeluiden kautta tullut osaaminen sekä keskustelut akateemisen urheilukentän kanssa, Ohtonen kertoo.

Maajoukkueet ovat leireilleet tämän viikon Vuokatissa ja Ohtonen on jo keskustellut urheilijoiden kanssa. Ohtonen jatkaa päivätyössään, mutta on osa-aikainen Hiihtoliiton työntekijä.

- Ollilla on tällainen yksi neljäsosa työsopimus eli on leirivalmentajana ja tietyissä kisoissa mukana. Hän jatkaa Jyväskylän yliopistolla liikuntabiologian laitoksella ja olemme sopineet hänen työaikansa käytössä yhteistyössä hänen esimiehensä kanssa, Jylhä kertoo ja jatkaa:

- Lähtökohtaisesti olemme halunneet pitkiä sopimuksia ja Vuokatin liikuntateknologian yksiköllä oli samanlainen tahtotila. Kyllä olemme ajatelleet, että sopimus olisi olympiadin mittainen. Se myös turvaisi sen teknologiakehityksen ja sen hyödyntämisen maajoukkuetoiminnassa, kun sopimus on pidempiaikainen.

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit