swix rullahiihto550 90

Olympiasankari totuttelee kisapaineisiin

Iivo Niskanen vetää letkaa miesten 50 kilometrillä perässään tuleva olympiavoittaja Aleksandr Legkov. Kuva: NordicFocus

Iivo Niskanen vetää letkaa miesten 50 kilometrillä perässään tuleva olympiavoittaja Aleksandr Legkov. Kuva: NordicFocus

Väsynyt Iivo Niskanen taisteli päätösmatkalla kymmenenneksi.

Hiihtäjien valmentajat ja huoltojoukko huusivat Iivo Niskaselle sunnuntaina viiden kilometrin jälkeen, että ei ole pakko hiihtää maaliin, kun näyttää niin raskaalta.

Niskanen myönsi maalissa, ettei sen kuuleminen ollut kovin mieltä nostavaa. Olympialaisten 50 kilometrillä Niskanen näytti kuitenkin viimeisillekin epäilijöille, millaisesta puusta hänet on veistetty. Vaikka kisaan lähteminenkin arvelutti ja välillä oli vaikeaa, hän taisteli kuninkuusmatkalla loppukiriin asti.

– On Niskasten syndrooma, että numerolappu houkuttaa niin paljon, että siihen (kisaan) pitää lähteä, Iivo Niskanen kertoi.

Niskanen otti matkan varrella vastaan pari nyrkiniskua voittajaksi hiihtäneeltä Venäjän Aleksandr Legkovilta. Tätä ärsytti, kun Niskanen jarrutti pääjoukon vauhtia Matti Heikkisen irtioton vahvistamiseksi. Heikkinen taipui kärjestä, mutta Niskanen nappasi kymmenennen sijan.

Hiihdon uusi messias

Niskasesta kehkeytyi Sotshin talvikisoissa mieshiihdon messias, nuorukainen, joka ei pääse enää yksinkään kisoihin ilman ulkopuolelta tulevia odotuksia.

– Toivottavasti menestys ei muuta minua. Haluaisin lähteä tuleviin vuosiinkin vielä nöyränä. Henkilökohtainen mitali puuttuu vielä, Niskanen jutteli.

Niskanen oli hyvillään, että kuntopohja kesti viisi olympiamatkaa, vaikka sairastelu söi syksyllä kaksi kuukautta tärkeää harjoitusaikaa.

Pariviestin kultamitali oli Niskaselle uskomaton palkinto kisoista, mutta aina unelmana olleen mitalin voittaminen osoitti myös raadollisen puolensa. Mitaliseremoniaan kului useita tunteja, ja yöunet jäivät vähiin.

– Adrenaliini oli aika korkealla, kun sai kultamitalin kaulaan. Pari yötä meni kuuden tunnin unilla. Siihen nähden oli uskomaton suoritus, että väsy ei tuntunut tänään muussa kuin lihaksessa. Pää oli sillä lailla kunnossa, että pystyi taistelemaan, Niskanen tuumasi.

Iivo kaipaa perunoita

– Iivo Niskanen arveli elämänsä muuttuvan olympiakisojen jälkeen ainakin ruokailun osalta.
– Kotiin palattuaan hän joutuu itse laittamaan ruokaa, vastapainoksi sille, että on istunut kolme olympiaviikkoa valmiiseen pöytään.
– Hän arveli päätösmatkan jälkeen, että perusperuna tulee kotona ruokalistalle. Sotshissa hän on syönyt paljon pastaa ja riisiä.

-STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit