swix rullahiihto550 90

Orsa2Levi Podcast esittelee Visma Ski Classics Challengers-rullahiihtokisat huomenna

Kesä jo lähestyy loppuaan, joka tietysti tarkoittaa, että rullahiihtokisat alkavat. Visma Ski Classics-urheilijat ovat innolla mittaamassa kuntoaan tosiaan vastaan nähdäkseen, kuka on kunnossa ennen kuin syksyn vaativat harjoitukset alkavat.

Huomenna voit kuunnella Orsa2Levi-podcastissa kuuden eri rullahiihtokisajärjestäjän tunnelmia ja tulevaisuuden tavoitteita. Osalla tapahtumista on jo pidempi historia takana ja toisilla tämän vuoden kisa on vasta ensimmäinen. Yksi kisa on jo järjestetty, Båstad-Mölle Ruotsissa kesäkuun 5. päivänä, ja yksi ei ehtinyt lähetykseen mukaan myöhäisen sarjaan liittymisensä vuoksi, Vaajmarathon Ruotsissa tämän kuun viimeisenä päivänä.

Näistä kuudesta rullahiihtotapahtumasta yksi on Suomessa, yksi Itävallassa ja loput neljä Ruotsissa. Norjassa on monia kovia rullahiihtokisoja, kuten Blink Festivalen, mutta ne eivät ole vielä sarjassa mukana. Tässä on lyhyt kuvaelma jokaisesta tapahtumasta:

Båstad-Mölle, 5.6. – Tämä on ensimmäinen pitkän matkan rullahiihtokisa eteläisessä Ruotsissa. Rata sijaitsee Hallandåsenilla ja on varsin mäkinen. Järjestäjillä oli vaikeuksia tämän vuoden tapahtuman kanssa koronarajoitusten takia, mutta he onnistuivat viemään tapahtuman läpi onnistuneesti. Heillä on kolmen vuoden strategiasuunnitelma, joka tähtää siihen, että tapahtumasta tulisi maailman pisin rullahiihtokisa 100 kilometrin reitin myötä. Tällöin ideana on aloittaa Båstadista ja lopettaa Mölleen. Tämän vuoden 57 km kisan voitti Stian Hoelgaard miestensarjassa ja Lina Korsgren naistensarjassa.

Alliansloppet 28.8. – Tämä on maailman suurin rullahiihtotapahtuma, johon osallistuu vuosittain noin 1300 hiihtäjää. Kisa pidetään Trollhättanissa Ruotsissa. Kaupunki on tunnettu näyttävistä vesiputouksistaan. Ratana on helpohko 16 km lenkki, joka kierretään kolme kertaa. Maisemat ovat ruotsalaiseen tyyliin varsin näyttävät ja kisa kerää maailman parhaat pitkän matkan sankarit ja useita World Cup-hiihtäjiä yhteen taistelemaan rullilla maantien herruudesta.

Ring Frei 29.8. – Tämä kisa järjestetään kuuluisalla Formula-1-radalla lähellä Mozartin syntymäkaupunki Salzburgia Itävallassa. Rata on nähnyt monia kuuluisia ajajia ja moottoripyörätaitureita kuten Michael Schumacher, Keke Rosberg, Jochen Rindt, Niki Lauda, Gerhard Berger ja Helmut Marko. Elokuun lopussa paikka on pyhitetty eri urheilulajien karnevaalille, joista yksi kisa on Visma Ski Classics Challengers-sarjan rullahiihto, 42 km vapaalla.

Värnamorullen 4.9. – Viidettä kertaa järjestettävä Värnämorullen Ruotsissa on nyt ensimmäistä kertaa myös Challenger-tapahtuma. Tämä 40 kilometrin reitti kulkee läpi kauniiden maisemien ja hiihdettävällä tiellä on erittäin hyvä asvalttipinta. Smålandin niityt ja pikkukylät viehättävät hiihtäjiä ja kisan jälkeen osallistujilla on mahdollisuus ottaa ilo irti ja tavata muita innokkaita kisailijoita jälkikekkereillä järjestäjien klubitalolla.

 Lake Saimaa Roller-ski Marathon 11.-12.9. – Tämä on aivan uusi rullahiihtotapahtuma Suomen Imatralla. Kisa on 60 km pitkä ja siinä kierretään 15 km lenkki neljä kertaa. Rata on melko helppo ja se käy kahden eri kylpylän kautta. Saimaan huikeat näkymät tulevat varmasti tutuksi osallistujille. Imatran loistavaa rullahiihtorataa käytetään myös hyväksi kisassa, joka alkaa ja loppuu Ukonniemen stadionille. Tapahtuman erikoisuutena on kaksipäiväisyys eli naiset kilpailevat lauantaina ja miehet sunnuntaina. Mukana ovat eliitti- ja kuntosarjat.

Klarälvsloppet 19.9. – Tämä tapahtuma on yksi hienoimmista rullahiihtokisoista maailmalla. 90 kilometrin reitti kulkee pitkin Klarälv-jokea EU-rahoituksella tehdyllä pyörätiellä keskellä luontoa Värmlandin kauniita maisemia halkoen. Paikalla tulee olemaan koko Visma Ski Classics-eliitti. Maali sijaitsee Karlstadissa, joka tunnetaan Ruotsin aurinkoisimpana kaupunkina. Kisan jälkeen vierailija voi istahtaa hetkeksi alas keskustaan ja nauttia aromikkaan kupin kahvia suoraan Löfbergin tehtaalta.

Teksti ja podcast-isäntä: Teemu Virtanen

 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit