swix rullahiihto550 90

Oskar Svärd valmistautuu Vasaloppetiin hiihtämällä Finlandia-hiihdon

mathias_oskar220211Kolminkertainen Vasaloppetin voittaja Oskar Svärd on tulossa Finlandia-hiihtoon viimeistelemään kuntoaan ennen kauden päätavoitetta. Hevoskuuri.fi:llä oli ilo haastatella Oskaria maanantaina.

mathias_oskar220211Mathias Fredriksson ja Oskar Svärd. Kuva: Team ExspiritKolminkertainen Vasaloppetin voittaja Oskar Svärd on tulossa Finlandia-hiihtoon viimeistelemään kuntoaan ennen kauden päätavoitetta. Hevoskuuri.fi:llä oli ilo haastatella Oskaria maanantaina.

 

Finlandia-hiihto sopii Svärdin ohjelmaan hyvin valmistavaksi kilpailuksi ennen Vasalopettia. Vaihtoehtona oli myös Tartu Maraton, mutta siellä Svärd on ollut useaan kertaan. Finlandia-hiihdossa Svärd on hiihtänyt vain kerran aiemmin, vuonna 2001. Finlandia-hiihdon puolesta puhui myös lyhyempi matka ja se, että Tartoon oli tänä vuonna vaikeuksia saada huoltoporukkaa mukaan.

Svärd on tulossa Finlandiaan yhdessä tallikaverinsa (Team Exspirit) ja maanmiehensä Mathias Fredrikssonin kanssa. Ryhmä on tulossa Lahteen torstaina ja ennen kisaa luvassa on reittiin tutustumista ja suksitestejä.

-Meillä on mukana kaksi voitelijaa ja kolmas kaveri joka auttaa esimerkiksi juotossa, kertoo Svärd.

Palautuminen tärkeintä kilpailukaudella

Kilpailukauden harjoittelu on luonnollisesti kevyempää kuin harjoituskaudella. Pitkät kisat kuluttavat ja matkustelu vaatii veronsa ja tämä on otettava koko ajan huomioon.

-Jos kunto on kohdallaan, niin palautuminen kilpailusta tapahtuu parissa kolmessa päivässä. Toki tähän vaikuttaa se, kuinka pitkä kisa on ja kuinka kovaa se hiihdetään. Esimerkiksi tämän vuoden Marcialongassa hiihdimme alusta asti kovaa ja palautumiseen meni muutama ylimääräinen päivä, valottaa Svärd ja korostaa, että on ehdottoman tärkeää kuunnella kehoaan tarkasti koko ajan.

svard220111Oskar Svärd Marcialongassa.-König Ludvig Laufin (6.2.) jälkeen palauttelin ja sen jälkeen olen tehnyt kovan ja onnistuneen kymmenen päivän harjoitusjakson. On kuitenkin tärkeää saada startti alle ennen Vasaloppettia, kertoo Svärd, vaikuttaen varsin tyytyväiseltä tämän hetkiseen kuntoonsa.

-Minulle ei sovi se, että kilpailen paljon, vaan kilpailujen määrä ja ajankohta on mietittävä etukäteen. Pari edeltävää päivää on otettava kevyesti ennen pitkiä kisoja ja tankattava. Näinä päivinä yleensä tutustutaan latuun ja testataan suksia. Tyypillisesti kilpailukaudella maanantai on matkustus- tai lepopäivä jolloin ei harjoitella. Tiistaista torstaihin on mahdollista tehdä jopa kehittäviä harjoituksia mikäli tuntee olevansa palautunut.

-Näinä päivinä saatan tehdä kaksi harjoitusta päivässä, kuvailee Svärd tyypillistä viikkoaan kilpailukaudella.

Valmistautuminen pääkilpailuihin tapahtuu vanhoilla hyväksi havaituilla kaavoilla. Ensi viikolla Svärdin ohjelmassa on yksi kolmen tunnin kevyt lenkki ja intervalleja. Sen jälkeen alkaa tankkaus kohti kauden päätavoitetta, Vasaloppettia.

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit