swix rullahiihto550 90

Oslon sumu maineensa veroinen, Björgenin komennossa mentiin jälleen

bjorgen260211Holmenkollenin sumu halusi näyttää naisten takaa-ajossa katsojille, miksi se on niin kuuluisa. Naisten takaa-ajon lähtöhetkellä näkyvyys oli suunnilleen metrin luokkaa ja hiihtäjistä ei juuri mitään näkynyt. Edes sumukaan ei voinut estää Marit Björgeniä saavuttamasta kisojen toista kultamitaliaan.

bjorgen260211Holmenkollenin sumusta ei ollut Björgenin pysäyttäjäksi. Kuva: Hevoskuuri.fiHolmenkollenin sumu halusi näyttää naisten takaa-ajossa katsojille, miksi se on niin kuuluisa. Naisten takaa-ajon lähtöhetkellä näkyvyys oli suunnilleen metrin luokkaa ja hiihtäjistä ei juuri mitään näkynyt. Edes sumukaan ei kuitenkaan voinut estää Marit Björgeniä saavuttamasta kisojen toista kultamitaliaan.

Lähtölaukauksen pamahtaessa kolmikko Björgen, Justyna Kowalczyk ja Therese Johaug lähti heti pitämään hurjaa kyytiä ja muilla oli vaikeuksia pysyä perässä. Parhaiten mukana pysyivät Aino-Kaisa Saarinen ja Charlotte Kalla, mutta heidänkin oli lopulta taivuttava perinteisen osuuden loppuvaiheilla. Niin hurjalta vauhti näytti ja tuntui, siis sen vähän perusteella mitä urheilijoista erotti sumun keskeltä. Monilla ennakkosuosikeilla oli myös ongelmia suksien pidon kanssa, mm. Aino-Kaisa Saarisella, Krista Lähteenmäellä sekä Italian Arianna Folliksella. Erot muodostuivatkin varsin suuriksi ja perinteisen jälkeen oli selvää, että mitalista taistelisivat kolmikko Björgen, Kowalczyk ja Johaug. Kalla ja Saarinen tappelisivat sen sijaan neljännestä sijasta. Viimeisellä kilometrillä Björgen pystyi tekemään ratkaisevan eron Kowalczykiin ja Johaugiin ja nappasi näin toisen henkilökohtaisen kultamitalinsa. Nähtäväksi jää, pystyykö kukaan horjuttamaan Björgeniä näissä kisoissa, niin vahvalta meno juuri ny näyttää. Taistelussa hopeamitalista Kowalczyk piti Johaugin takanaan, joten Norjaan ei sentään tullut kaksoisvoittoa. Charlotte Kalla sai rauhassa hiihdellä neljänneksi, kun taas Aino-Kaisa Saarinen taipui sen verran lopussa, että kolme naista meni ohitse ja Aikun oli tyytyminen kahdeksanteen sijaan. Kisan suurimpina yllättäjinä voidaan ehdottomasti pitää Ruotsin Maria Rydqvistin ja Saksan Nicole Fesseliä, jotka ohittivat lopussa Saarisen ja tulivat hienosti sijoille kuusi ja seitsemän.

Muilla suomalaisilla oli siis hiukan epäonnea, Riitta-Liisa Roponen kaatui heti kisan alussa ja näin kärki karkasi häneltä. Odotukset olivat luonnollisesti paljon korkeammat, kuin mitä jäi nyt käteen. Myös Riikka Sarasoja juuttui alussa sumppuun, mutta muuten hänen hiihtonsa sujui hyvin ja hän sai tehdä oman hiihdon. Riikka olikin selvästi tyytyväisin suomalaisista, varsinkin kun hän päihitti vielä Arianna Folliksen loppukirissä. Tosin vapaan osuudelle hän olisi kaivannut hiukan matkaseuraa, nyt hän sai painella yksin lähes koko matkan. Krista Lähteenmäen kilpailu kaatui tällä kertaa heikkoon sukseen, mutta onneksi hänellä on vielä monta arvokisastarttia edessä, joten tämä jätti vain mukavasti näyttöhaluja tulevia startteja varten. Hiukan alakanttiin on kisat suomalaisten osalta alkanut, mutta toivottavasti tämä antaisi oikean latauksen  ja sisun naisille perinteisen kymppiä ajatellen.

Kisan aikana ei hiihtäjiä todellakaan juuri näkynyt, mutta onneksi sentään kisan jälkeen maalialueella, joten Hevoskuurikin sai napattua kommentit urheilijoilta.

bjorgen2_260211Marit Björgen, kaksinkertainen kultamitalisti. Kuva: Hevoskuuri.fi Marit Bjørgen (NOR): -Tänään voin vain kiittää kavereita voitelukopilla, minulla oli aivan huippusuksi, parempi kuin Kowalczykillä. Minulla ei ole koskaan ollut näin hyviä suksia, voisin melkein mennä kiitokseksi alasti voitelukopille, virnuili Björgen. Nyt minulla on kaksi kultaa ja olen aivan älyttömän tyytyväinen siihen. Lopussa sain pienen eron ja yritin vain painaa täysillä. Tiesin, että stadionilla minua ei saada kiinni. Sumu oli kyllä uskomaton, suunnilleen metrin näki eteensä, mutta yleisön pauhusta kuuli, että se oli siellä kannustamassa. Aivan uskomaton tunnelma tänäänkin. Nyt tuntuu aivan uskomattomalta. Marit vakavoitui vain hetkeksi kun VG:n toimittaja otti puheeksi Björgenin astmalääkkeen. – Minä olen sinut ja valmis asian suhteen. Kaikki paperit ovat kunnossa ja lääkäriltä lausunnot kunnossa, joten minulla ei ole siihen enää mitään lisättävää. Sitten Maritia vietiin taas eteenpäin.

kovaltsukki260211Justyna Kowalczyk. Kuva: Hevoskuuri.fiJustyna Kowalczyk (POL): Tietysti olen onnellinen ja tyytyväinen hopeaan. Kunto on nyt hyvä. Kaikkihan tietävät kuinka vahva Marit on tällä hetkellä. En ajatellut mitaleita etukäteen, vaan keskityin vaan omaan suoritukseen.

 

 

johaug260211Therese Johaug. Kuva: Hevoskuuri.fiTherese Johaug (NOR): Tämä on avian mieletön kokemus hiihtää kotiyleisön edessä. Tänään vaikkei yleisöä sumun läpi nähnytkään, niin kuuli kuinka se pauhusi ja kannusti radan varrella. Kisa meni aivan suunnitelmien mukaan, lähdettiin heti tosi kovaa liikkeelle niin kuin olin toivonutkin. Kroppa toimi tosi hyvin koko matkan, ja fiilis ja tuntemukset vaan paranivat koko ajan matkan varrella. Myös sukset olivat tosi hyvät. Suksenvaihdossa tiesin, että tämä on meidän kolmen välinen kisa. Viimeisellä kierroksella en vaan mahtanut Maritille enkä Justynalle mitään. Tavoittelin kisoista mitalia ja nyt olen sen saavuttanut, joten olen tosi onnellinen, päätti Therese juttutuokion.

Charlotte Kalla (SWE): En vain pysynyt mukana perinteisellä, vauhti oli niin kovaa. Olen tyytyväinen neljänteen sijaan. Siellä oli niin kovia tyttöjä minun edellä. Odotan innolla maanantain perinteisen kisaa.

Italialaiset Marianna Longa ja Arianna Follis olivat aivan varmoja, että Björgen tulee voittamaan kisojen kaikki matkat.

Aino Kaisa Saarinen: Sen tein minkä pystyin. Pito oli aavistuksen liian takaliukas eikä siihen ole varaa. Tytöt pääsivät karkuun. Totta kai täytyy uskoa, että voin voittaa maanantain kisan. Hyvällä suksella myös Marit ja Justyna ovat lyötävissä.

sarasojaRiikka Sarasoja. Kuva: Hevoskuuri.fiRiikka Sarasoja: Olen tyytyväinen suoritukseeni. Perinteinen kulki hyvin. Alussa oli sumppu ja kärki karkasi, mutta sen jälkeen pääsin hiihtämään omaa hiihtoani. Minulla suksi toimi hyvin. Vapaalle olisin kaivannut hiukan matkaseuraa vauhdinpitoon, yksin sain painella. Lopussa ajattelin sprintistä sisuuntuneena, että Folliksen pidän takanani ja sen myös tein.

 

- Tero Viljanen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit