swix rullahiihto550 90

Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia

Krista Pärmäkoski järjesti tänään mediatilaisuuden Lahdessa. Kuva: Jesse Väänänen

Krista Pärmäkoski järjesti tänään mediatilaisuuden Lahdessa. Kuva: Jesse Väänänen

Krista Pärmäkosken harjoituskausi on sujunut ilman suurempia ongelmia. Määrällisesti harjoittelua on kertynyt enemmän kuin koskaan.

Pärmäkoski järjesti tänään mediatilaisuuden Lahdessa ja paljasti samassa yhteydessä dataa harjoittelustaan myös kotisivuillaan.

Aikaisin päättyneen kilpailukauden myötä Pärmäkoski hyödynsi keväällä pohjoisen hyviä lumiolosuhteita pitkään ja siirsi kesäharjoittelukauden alkua 1,5 viikkoa tavallista pidemmällä.

Tänään harjoituskausi on kestänyt 144 vuorokautta ja se on sisältänyt 273 yksittäistä harjoitusta ja kasaan on kertynyt 425 tuntia harjoittelua.

– Kauden 2020-2021 tavoitteet harjoitusmäärän osalta ovat 900-950h. Tällä hetkellä ollaan suunnilleen tavoitteessa, vaikkakaan suunnitellun harjoitusmäärän saavuttaminen ei ole se tärkein asia. Tärkeintä on saada tehtyä mahdollisimman paljon onnistuneita harjoituksia. Viime kauteen verrattuna harjoitusmäärässä ollaan noin 15-20h edellä, vaikka harjoituskausi aloitettiin tänä vuonna noin 1,5 viikkoa myöhemmin, kertoo Pärmäkosken Matti Haavisto Pärmäkosken kotisivuilla.

Haavisto on toiminut Pärmäkosken valmentajana jo 17 vuoden ajan. Tulevalle kaudelle ei ole tehty suuria muutoksia arkiharjoitteluun. Sen sijaan leirityksessä on osin olosuhteiden pakosta tapahtunut muutoksia. Viime vuonna Pärmäkoski harjoitteli kesän maajoukkueen ulkopuolella, nyt maajoukkueen mukana. Koronatilanne on vaikuttanut leirityksen. Maajoukkue on leireillyt vain kotimassa ja tekee niin myös alkutalven ajan.

Elokuussa Pärmäkoski oli kolme viikkoa korkealla.

– Tuosta leiristä palautuminen kesti melkein pari viikkoa, kuvaa Pärmäkoski kuormaa.

Valmentaja Haavisto kuvaa kesän linjaa seuraavasti:

– Kristalla on takana pitkä ura ja olemme tukeutuneet siihen toimivaan harjoitusmalliin, mikä on vuosien varrella koettu hyväksi. Krista tarvitsee suhteellisen paljon aerobista määräharjoittelua. Kovat tehoharjoitukset ovat olleet kesän harjoituskaudella sivuroolissa. Niitä on tullut pääosin maajoukkueleireillä ja sieltäkin on karsittu joitain kovempia tehoharjoituksia. Uusia ärsykkeitä tai muutoksia pitää kuitenkin sopivassa määrin hakea, että kehittymistä tapahtuisi.

Maajoukkueen seuraava leiri alkaa parin viikon päästä Vuokatissa. Pärmäkoski ennakoi haastavaa leiriä olosuhteiden puolesta.

– Jos ensi leirikin pitää hiihtää koko ajan putkessa, niin onhan siinä betoniseinässä eroa Val Senalesin maisemiin. Varmasti ensi leiri on haasteellinen. On syyslomaviikot ja Vuokattiin on tulossa paljon porukkaa. Onnistunut leiri vaatii varmasti sen ettei ole ensilumenladulla vaan pitää hiihtää putkessa.
Syksyn osalta Haavisto korostaa maltin merkitystä harjoittelussa.

– Pitää välttää liiallista kuormitusta. Vaikka takana on hyvä kesä, niin seuraavan kuukauden aikana pystyy vetämään monttuun. Mieluummin liian vähän, kuin yhtään liikaa.

Katso lyhyt video lehdistötilaisuudesta:

Krista Pärmäkoski paljasti tänään myös toteuttaneensa kuusiosaisen podcastin, joka saattaa saada vielä jatkoa myöhemmin.

-Petri Ikävalko 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit