swix rullahiihto550 90

Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin

Krita Pärmäkoski paljastaa säästävänsä tykkipariaan olympialaisiin. Kuva: Touho Häkkinen

Krita Pärmäkoski paljastaa säästävänsä tykkipariaan olympialaisiin. Kuva: Touho Häkkinen

Krista Pärmäkoski on tuottanut kevään ja kesän aikana kuusiosaisen podcast-sarjan, joka julkaistu Nelonen Median omistamassa Supla-palvelussa. Tänä aamuna julkaistussa neljännessä osassa Pärmäkoski perehdyttää kuulijansa suksihuoltoon ja ennen kaikkea valmentajan, suksihuoltajan ja urheilijan väliseen yhteistyöhön.

Lähes 40 minuutin jaksossa käydään läpi tiukkoja tilanteita, joita syntyy väistämättä pitkän maailmancup-kauden aikana nopeasti muuttuvissa olosuhteissa. Ääneen pääsee myös maajoukkueen huoltaja Mika Huita.

Pärmäkoksi kertoo, että hänen ensimmäisissä olympialaisissaan Vancouverissa hänellä oli kuusi suksiparia. Nyt niitä on noin 60. Kisaa edeltävänä päivänä pyritään suksitestien perusteella valkkaamaan parhaat parit kisapäivän testiin.

– Loppukaudesta testejä on tehty jo niin paljon, että parhaat parit ovat löytyneet. Yleensä pareja on noin kahdeksan. Alkukaudesta pareja voi olla kuusi uutta ja kuusi vanhaa.

Kisapäivänä Pärmäkoski testaa itse korkeintaan neljä vapaan paria ja kaksi tai kolme perinteisen paria.

– Mitä vähemmän kisapäivänä on suksia testattavana, sen parempi, tiivistää Pärmäkoski.

Pärmäkoski puhuu jaksossa paljon luottamuksesta. Itseluottamuksen osalta Pärmäkoski antaa esimerkin viime talvelta Lahden maailmancupista, jossa Pärmäkoski sijoittui 10 kilometrin perinteisen kilpailussa kolmanneksi. Kilpailuviikolla näytti siltä, että sääennusteiden valossa Pärmäkoski pääsee starttaamaan Lahdessa pikkupakkasen luottoparillaan, suksipakan parilla numerolla 322.

– Keli oli koko viikon selllainen, että sillä pääsi hiihtämään ja puoliso sanoi, että olin koko viikon kuin Naantalin aurinko. Sillä (itseluottamuksella) on iso merkitys. Kyllä silloin tulee parempi tulos.

Samalla parilla Pärmäkoski otti voiton Lahdessa vuonna 2018. Hän paljastaa, että kyseinen pari on edelleen kisapakassa.

– Minulle on sanottu, että sillä ei saa enää hirveästi hiihtää, mutta se odottaa Pekingin olympialaisia. Katsotaan jos tässä välissä tulee sille kisoja, mutta harkitsevasti käytän sitä, mutta katsotaan jos saisin Pekingin pakkaskelissä kuivassa lumessa vielä viimeisen kerran käyttää sitä, ennakoi Pärmäkoski.

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit