KU Swix Pro 22 550x90px

Pärmäkoski valmistautuu olympialaisiin parhaiden kausiensa reseptillä

Krista Pärmäkoski mediapäivässään Kurotaneella. Taustalla manageri Aki Pajunoja ja valmentaja Matti Haavisto. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Krista Pärmäkoski mediapäivässään Kurotaneella. Taustalla manageri Aki Pajunoja ja valmentaja Matti Haavisto. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Krista Pärmäkoski on julkaissut tänään mediapäivänsä yhteydessä dataa kesäharjoittelustaan. Valmentaja Matti Haaviston mukaan Pärmäkoski hakee olympiakuntoa menestyskausiensa 2017 ja 2018 rytmityksellä.

Pärmäkoksi ei ollut viime kaudella alkutalven sairasteluiden myötä parhaimmillaan. Onnistunut lähtö uuteen harjoituskauteen varmistettiin normaalia kevyemmällä alulla.

– Harjoituskauden alku aloitettiin poikkeuksellisen kevyesti. Normaalisti keväällä tunteja on kertynyt lumilta tai pyöräleiriltä, mutta nyt leirit jätettiin alkukaudesta tekemättä. Tänä keväänä halusimme varmistaa, että kroppa palautuisi varmasti sairasteluista ja raskaasta kilpailukaudesta, kirjoittaa Haavisto Pärmäkosken kotisivuilla.

Kesän harjoittelu on sujunut Pärmäkoskelta ilman ongelmia.

– Olemme edenneet suunnitelmien mukaisesti ja olemme sekä harjoitussisällön että -määrien osalta täysin suunnitellussa aikataulussa, jatkaa Haavisto.

Pärmäkoski on harjoittelussaan nostanut selvästi rullahiihdon osuutta. Kun kesällä 2020 rullahiihto muodosti 33 prosentin osuuden kesäharjoittelusta, niin nyt sitä oli 41 prosenttia harjoittelusta. Vastaavasti sauvakävelyn ja -juoksun osuus on pudonnut 22 prosentista 14 prosenttiin.

Merkittävin muutos Pärmäkosken harjoitelussa monen muun maajoukkuehiihtäjän tapaan on korkeanpaikanharjoittelun määrän normalisoituminen. Ennen ensimmäistä olympiastarttia Pärmäkoskelle kertyy noin 80 vuorokautta korkealla.

Haaviston mukaan tavoitteena on löytää huippukunto pari-kolme viikkoa ennen olympialaisia.

Ravintovalmentaja mukaan tiimiin

Pärmäkosken tueksi tälle kaudella on liittynyt ravintovalmentaja ja entinen triathlonisti Merja Kiviranta-Mölsä.

Pärmäkoski kertoo, että tavoitteena on olympialaisten lähestyessä optimoida painoa ja samalla varmistaa riittävä ja laadukas ravinto.

– Olen jaksanut harjoitella paremmin. Unen laatu ja yleisvire on ollut hyvä. Olemme pitäneet huolen, että saan oikeita ravintoaineita ja että muistan syödä riittävästi. Edelleen aterioilla syödään perusruokaa, mutta hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan oikeaan suhteeseen on kiinnitetty huomiota.

Valmentaja Haavisto kiittelee Kiviranta-Mölsän panosta.

– Merjalla on hyvä ote ja kun olympiamitalia tavoitellaan, niin jokaisella osa-aluella on oltava huippuosaamista, sanoo Haavisto.

Krista Pärmäkosken harjoittelu lukuina 9.5.-26.9.

• 140 vuorokautta
• 251 yksittäistä harjoitusta
• 380 tuntia harjoittelua
• 3963 kilometriä
• 53325 nousumetriä
• Keskimääräinen treenimäärä päivässä: 2 tuntia 43 minuuttia (2020: 2h 57min, 2019: 2h 45min, 2018: 2h 34min)

-Petri Ikävalko

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit