swix rullahiihto550 90

Perinne-Finlandia Finlandia-hiihdon perinteitä kunnioittaen

Perinne-Finlandian isä Mikko Reitti (kesk.) ja Finlandia-hiihdon ikineuvokset Antti Eskola ja Mauri Patamäki esittelevät edessä olevaa reittiä kartalla. Kuva: Rauno Lahti

Perinne-Finlandian isä Mikko Reitti (kesk.) ja Finlandia-hiihdon ikineuvokset Antti Eskola ja Mauri Patamäki esittelevät edessä olevaa reittiä kartalla. Kuva: Rauno Lahti

Finlandia-hiihto täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Monilla on varmasti monena vuonna mielessä käynyt vanhan kunnon Finlandian uudelleen hiihtäminen. Nyt se toteutuu, kun tusina hiihtäjiä on hiihtämässä lähes autenttista reittiä Hämeenlinnasta Lahteen.

Idean isä Mikko Reitti Lammilta on saanut houkuteltua mukaan reissuun 12 muuta kaveriaan. Matkaan lähdetään perjantaina 22.2. klo 18.00 Katumajärven jäältä Hämeenlinnasta. Hiihtäjät kokoontuvat viimeistelemään varusteitaan Idänpään Nesteelle klo 17. Tavoite on hiihtää vuoden -74 reitti Lahteen niin, että maalissa ollaan lauantaiaamuna 23.2. klo 8.30, puoli tuntia ennen virallisen Finlandia-hiihdon lähtöä. Matkalla on yksi isompi huoltopiste, joka sijaitsee Lammilla, muutoin joukko hiihtää koko ajan pitäen pieniä tankkaus-/ huoltotaukoja tunnin välein.

Hiihto tapahtuu metsäsuksilla, koska suurin osa matkasta tullaan hiihtämään umpihangessa. Hiihtäjät ovatkin viimeiset viikkojen aikana kunnostaneet vanhoja puusuksia koitosta varten. Etukäteistiedon mukaan valmista latupohjaa matkasta on n. 20 km, metsäautotietä n. 25 km ja peltoja, metsiä, järvien jäitä loput 30 km. Haastavinta tulee olemaan pimeässä läpi yön eteneminen sekä epätietoisuus urien kunnosta.

Retkeä ovat olleet edesauttamassa Finlandia-hiihdon järjestäjät sekä erityisesti vanhat ratamestarit Veijo Tahvanaisen johdolla. Myös lammilaiset Finlandia-hiihdon ikineuvokset Antti Eskola ja Mauri Patamäki ovat olleet isoksi avuksi mietittäessä alkuperäistä hiihtoreittiä.

Idean isä Mikko Reitti, kuinka idea hiihdosta oikein syntyi ja miten lähdit hommaa viemään eteenpäin?

– Olen vuosittain hiihdellyt seurakaverini ja toisen poikani kummisedän Johanssonin Jarin kanssa jonkinlaisen umpihankihiihdon. Kaikki lähti vuodesta 2005 jolloin oltiin hiihtämässä Kaukopartiohiihtoa Utista Pajulahteen ja takaisin. Hiihdetty on mm. Lammilta Porvooseen (2011, 110km 25h) ja sellaista. Idea tästä tulikin viime vuoden reissulla, jolloin hiihdimme Porvoon maarajoja ympäri. Finlandia 40 vuotta ja vanha kunnon reissu tuli mieleen. Jotenkin luontaisesti lähdin sitten vetämään juttua. Ei ihmeemmin huudeltu asiasta, vain vähän facebookissa kyselyä ja juttu pystyyn ja siitä sitten hommaa viemään eteenpäin, Reitti kertoo, kuinka tähän Perinne-Finlandiaan oikein päädyttiin.

Millaisella "taktiikalla" tulette reitin hiihtämään läpi ja kuinka paljon pidätte taukoja?

– Hiihtotaktiikka on se, että koko ajan mennään. Vauhti sellaista 6-7km/h. Tunnin välein tauko, jollin juodaan ja syödään kevyesti. Lammilla eli hieman ennen puoltaväliä sitten on pidempi tauko, jossa huolletaan ja syödään. Alustavasti taukoon varattu on 30–45 min.

Ja millaista elämystä odotatte ja millainen reissu on luvassa?

– Odotuksessa on mukava reissu. Haaste on että ehditään ajoissa Lahteen, mutta uskon kaiken sujuvan hienosti. Jos vaan ei tuu ihan plussakeliä. Lunta on hyvin ja riittävästi koko reitillä eikä tarvitse mennä pohjia myöten, vaan siellä on kova hanki alla. En ole juurikaan tehnyt maastotiedusteluja eli sen saa sitten nähdä, että millaista maastoa on luvassa, onko sähkölinjat raivattu vai onko kauheaa pusikkoa ja pajukkoa luvassa, onko metsätiet aurattu vai ummessa. Mutta sen näkee sitten hiihdon aikana ja se antaa oman mukavan lisänsä tähän reissuun, Mikko Reitti kertoo.

Perinne-Finlandiasta on luvassa myöhemmin varmasti mielenkiintoista matkakertomusta.

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit