swix rullahiihto550 90

Petoteamin SM-viestispekulaatio

Petoteamin Anssi Pentsinen Jämin SM-hiihdoissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Petoteamin Anssi Pentsinen Jämin SM-hiihdoissa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Petoteam eli Jämsänkosken Ilveksen mieshiihtäjät lähestyivät Hevoskuuria SM-viestispekulaatiolla.

***************

SM-viesti M 4x10 km Imatra 2012                              

1. Vantaan Hiihtoseura                                                                    
(Niklas Colliander-Janne Mononen-Olli Hiidensalo-Matti Heikkinen)                  
2. Jämsänkosken Ilves                                                                     
(Henri Jelonen-Anssi Pentsinen-Tomi Oittinen-Jussi Simula)                                                                              
3. Vuokatti Ski Team Kainuu                                                          
(Martti Jylhä-Iivo Niskanen-Teemu Härkönen-Mikko Koutaniemi)                        
4. Ounasvaaran Hiihtoseura
(Antti Haahti-Ari Luusua-Morten Priks-Hannu Manninen)
5. Imatran Urheilijat
(Ville Ahonen-Olli Jarva-Alexander Artemyev- Lari Lehtonen)
6. Kuhmo-Ski
(Kusti Kittilä-Juho Mikkonen-Tino Tiilikainen-Paavo Puurunen)

Suomen cupin seuratilanne

1. Jämsänkosken Ilves             360 p
2. Vuokatti Ski Team Kainuu  320 p

3. Ounasvaaran Hiihtoseura  220 p
4. Oulun Hiihtoseura               190 p

5. Valkeakosken Haka              170 p
6. Kuhmo-Ski                             160 p


Tulevana viikonloppuna hiihdetään kauden viimeiset SM-hiihdot Kontiolahdella. Panosta kisoissa riittää, sillä ohjelmassa on kaksi viestimatkaa, pariviesti ja normaali viesti sekä pitkät kuninkuusmatkat 30 km ja 50 km. Kaikki matkat ovat lisäksi Suomen cupin osakilpailuja.

"Spekuleeraus" on urheilun suola ja keväisillä hangilla hiihdellessä kuuleekin jo varmoja tietoja, älykkäitä arvauksia ja tuulesta temmattuja näkemyksiä siitä, kuka heiluttaa viestivaltikkaa tänä vuonna Kontiolahdella miesten 4 x 10 km viestissä. Petoteam haluaa laittaa myös oman atraimensa tähän soppaan ja ruotii eri joukkueiden mahdollisuuksia viestissä.

Vantaan Hiihtoseura

Petoteamin arvio: Joukkuejohdon papereissa varma mitalikandidaatti.
Hallitseva Suomenmestari - Enough said. Vai onko sittenkään? Kliseinen lause kuuluu, että joukkue on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki ja vahvimpien lenkkien puuttuessa Suomenmestarijoukkue löytyykin Suomen Cupin viestitilastosta vasta sijalta 20.

SM-kisoihin Vantaa saanee ykköskenttänsä lumelle ja odotettu joukkue Niklas Colliander, Janne Mononen, Olli Hiidensalo ja maailmanmestari Matti "Happo" Heikkinen leipovat varmasti kärjen tuntumaan. Riittääkö tänä vuonna korkeimmalle korokkeelle?

Niklas Colliander on tehnyt uran vaihtoa sprinteistä pitkille matkoille ja osoittanut vahvaa kuntoa kovissa kilpailuissa. Perinteisen avausosuuden luottomies. Stadionille tultaessa pääsemme luultavasti ihailemaan kuuluisaa "Colli-tassua".

Janne Mononen ei ole päässyt tänä talvena aivan yhtä varmaan lyöntiin kuin viime vuonna viestin aikaan. Yksittäisiä pommeja mies on kuitenkin tiputellut mm. Skandinavia cupissa. Päivän kunto suuressa roolissa.
Olli Hiidensalo on joukkueen kuopus ja odotettu toinen vapaan osuuden hiihtäjistä. Ehkä paremmin ampumahiihtäjänä tunnettu nuori mies on ikäluokkansa kärkitasoa Suomessa. Yleisessä sarjassa kyyti voi vielä olla kylmää.

Matti Heikkinen luultavimmin ankkuroi joukkuetta ja mikäli "Happo" pääsee liikkeelle kohtuullisen eron päässä kärjestä, on joukkue vahvoilla. Pöljän päivän sattuessa kohtuullinen on hyvin venyvä käsite.

Kouvolan Hiihtoseura

Petoteamin arvio: Onnistuneella huuhdonnalla vaskoolista löytynee jalometallia.
Viime vuosien viestimitalirohmu, jonka riveissä on tapahtumassa selkeää sukupolven vaihdosta.
Kouvola ei myöskään ole saanut ykköstrioaan mukaan Suomen Cupin osakilpailuihin mikä näkyy sijoituksessa ja joukkue majailee cup-tilastoissa paikalla 9. SM-kisoihin tullaan kuitenkin varmasti täynnä virtaa. Viestipäivän nelikon tarkkaa kokoonpanoa on vielä hankala veikata. Kokeneet sotaratsut Varis ja Nousiainen ovat terveenä ollessaan varmasti lappu rinnassa, mutta kaksi muuta joukkueen jäsentä on vielä arvoitus. Viime vuodesta joukkue saanee vahvistusta kivikovasta nuorisokaartista Lauri Vuorisesta ja Lauri Lepistöstä. Mahdollisia muita viestin viejiä voivat olla Pasi Vuori, Johannes Kohonen tai Marko Mänttäri. Petoteam veikkaa nuorisoketjua.
Lauri Vuorinen ja Lauri Lepistö ovat 18-sarjalaisia suurlupauksia, joille omasta ikäluokasta ei tahdo Suomesta löytyä vastusta. Pojilla on tiukka paikka aikuisten sarjassa, mutta onnistuessaan pojille saatetaan ripustaa kaulaan myös aikuisten sarjan jalometallia.

Ville Nousiainen on totuttu näkemään kovatasoisella kakkososuudella ja sillä mennään varmasti tänäkin vuonna, jos selkä kestää. Alavireistä kautta on sävyttänyt selkä- ja keuhko-ongelmat. Viestissä varmasti osuutensa nopeimpia hiihtäjiä ja elintärkeä lenkki joukkueelle.

Kari Varis on tämän kauden yksi suurin tason nostaja miesten normaalimatkoilla. Onko se kehu vai karu totuus, sen saa lukija itse päättää. Karpalta on nähty tasaisen hyviä suorituksia molemmilla hiihtotyyleillä läpi kauden. SM-pronssimitalisti löydettäneen vapaan osuudelta ja koska myös kirivoimaa riittää, veikataan Karppaa yleisesti ankkuriosuuden hiihtäjäksi.

Kuhmo Ski

Petoteamin arvio: Mitalikahinoihin yltäminen vaatii äärimmäistä venymistä.
Kuhmo Ski majailee viesticupissa sijalla 6. ja marssittaa tämänkin viestin lähtöviivalle kovan joukkueen. Vuokatin Suomen Cupin avauksessa Kuhmo sijoittui hopealle ja pääsi näyttämään pitkää nenää monelle joukkueelle. Joukkueen syömähampaana häärii Tour de Ski Chinan legenda Kusti Kittilä, joka väläytti vahvaa kevätkuntoa sotilaiden MM-kisoissa napaten sijan 7. jättäen taakseen useita maajoukkuehiihtäjiä mukaan lukien Dario Colognan.

Muita kovia viestinviejiä ovat Juho Mikkonen ja Tino Tiilikainen. Mikkonen voitti hopeaa nuorten MM-kisoissa perinteisen sprintissä ja hiihtänee viestissä avausosuuden. Tiilikainen puolestaan tunnetaan vaparin erikoismiehenä. Kysymyksiä nostattaa joukkueen neljäs hiihtäjä. Paavo Puurunen osallistuu tänä vuonna Lapponiaan, joten kuka paikkaa ampumahiihdon vuoden 2001 maailmanmestaria?

Vuokatti Ski Team Kainuu

Petoteamin arvio: Hiihtojärjestys ruletilla merkitystä mitalin väriin
Suomen Cupin viesticupissa toisella sijalla majaileva VSTK on tottunut menestymään SM- viestissä. Kivenkovan joukkueen viiden vuoden voittoputki kuitenkin katkaistiin viime keväänä ja VSTK jätettiin pronssille. Sami "Musti" Jauhojärven poissaolo saattoi olla selkeä syy joukkueen "tappioon" viime vuonna, mutta tänä vuonna Musti ei ole ilmeisesti poikimassa ja on mukana joukkueen kokoonpanossa. Viestin ykkössuosikin viittaa harteillaan pitävän joukkueen hiihtojärjestys onkin sitten hankalampi yhtälö. Monella eri variaatiolla menestystä varmasti tulee, mutta mikä on manageri Koivusalon lopullinen joukkue.vuokatti

Perinteisen osuudet: VSTK:n luottoaloittajana on toiminut viimeisen kuuden vuoden ajan Martti Jylhä. Ja toimisi varmasti tänäkin vuonna, jollei mies olisi taittanut nilkkaansa pahasti Viron sprinttitourilla. Nilkan takia mies on joutunut korvaavien harjoitteiden pariin, joten esiintyminen Kontiolahdella on epätodennäköistä. Aloitusosuudelle nousee siis uusi mies. Petoteamin spekulaatioissa tämä mies on joko Iivo Niskanen tai Mikko Koutaniemi. Iivo on tehnyt vahvan nousun miesten sarjaan ja on kovassa iskussa. Mikon kausi on sen sijaan ollut hieman mollivoittoinen ja "Hitlerkin" antoi siitä oman mielipiteensä Vuokatin Suomen Cupin jälkeen. Joka tapauksessa sekä Iivo että Mikko pystyvät tuomaan joukkueensa aivan kärkikahinoissa ensimmäiseen vaihtoon.

Toiselle osuudelle Koivusalo asettanee Jauhojärven, joka on useasti ratkaissut viestin jo tässä vaiheessa. Mustin kausi ei ole ollut mitään ruusuilla tanssimista, joten haastajien tiputtaminen ja viestin ratkaiseminen on epätodennäköistä. Laphin miehen kunto on kuitenkin ollut noususuhdanteessa keväthangilla, joten Mustin panos jää nähtäväksi.

Vapaan osuudet: Vapaan osuuksille on tarjolla Niskanen, Koutaniemi ja Teemu Härkönen. Härkösellä on hyviä muistoja Kontiolahdelta, kun mies ankkuroi parina vuonna Vuokatin Suomen mestariksi. Härkönen on todennäköisesti kolmannella osuudella viime vuoden tapaan ja kokenut viestimies hoitaa sen varmasti kunnialla, vaikka kauden aikana Härkösen meno ei ole ollut edellisvuosien tasoista. Ankkuriksi valikoituu Niskanen tai Koutaniemi. Eli toinen em. miehistä aloittaa viestin ja toinen ankkuroi. Koivusalon pitää järjestää miehet viisaasti, jos mielii palauttaa joukkueen ykköspallille. Ankkureita, kun saattaa olla loppusuoralla useampikin yhtä aikaa viime vuoden tapaan.

Ounasvaaran Hiihtoseura

Petoteamin arvio: Joukkue taistelee viimevuotisen neljännen sijan pitämisestä, mutta korkeammalle se ei taida riittää.
Viime vuonna Imatralla OHS:n joukkue pysyi kärkikahinoissa lähes loppuun asti ja tuloksena oli mainio neljäs sija. Joukkueen miehitys on kokenut kovia tänä vuonna, joten muutoksia kokoonpanoon on tiedossa.
Viime vuonna Antti Haahti toimi aloittajana, mutta Antin kausi on ollut heikko, joten uusi mies astuu aloittajan raskaisiin saappaisiin. Ongelmalliseksi tilanteen tekee perinteisen tyylin hiihtäjien vähäisyys. Varteenotettavaksi vaihtoehdoksi nousee hyvä vapaan hiihtäjä Morten Priks, joka hiihti nuorten SM- kisoissa alle 23 - vuotiaiden perinteisen 15km kisan viidenneksi sekä 18-vuotias Markus "Eeronpoika" Hietanen joka on kauhonut menestystä Nuorten sarjoista.

Kakkososuuden luottomiehenä toimii Ari Luusua. Viime vuoden komeetta ei ole löytänyt parasta iskuaan vielä tälle kaudelle, mutta lykkii perinteisen 10km osuuden kunnialla ja petaa joukkueelleen hyvät asemat vapaan osuuksille.

Kolmannen osuuden mies on veteraani SM:ssa M35- sarjan kakkoseksi sivakoinut Heikki Loukusa. Mies on vapaalla tyylillä kuin kotonaan, josta kertoo viime vuoden mainio hiihto Imatran viestissä. Heikki oli OHS:n kakkosjoukkueen kolmannella osuudella ja oli osuutensa 12:sta nopein. OHS:n kakkosjoukkue oli muuten Imatralla paras kakkosjoukkue.

Ankkuriksi OHS:ltä löytyy viime vuoden tapaan Hannu Manninen. Tämä ex- yhdistetyn mies ei esittelyjä kaipaa. Mutta se pitää muistaa, että Hannulta löytyy Suomen kaikkien aikojen paras noteeraus miesten sprinttihiihdossa, jos olympiamenestystä tarkastellaan. Salt Lake Cityn sprintin 7., joten tämän miehen kanssa ei kannata tulla loppusuoralle samaan aikaan.

Valkeakosken Haka

Petoteamin arvio: Tasainen ja potentiaalinen joukkue on vielä tänä vuonna mitalikahinoiden ulkopuolella.
Perinteikkäässä seurassa on tapahtunut viime vuosina sukupolvenvaihdosta ja tänä vuonna Haka asettaa viestiin varsin nuoren joukkueen. Nestorina häärii Juha-Matti Mikkolainen, joka oli Jämillä vapaan hiihtotavan SM-kisoissa 13. Muiksi ykkösjoukkueen viestinviejiksi Petoteam veikkaa Tuomas Saksaa, Vesa Kalliota ja Artturi Pensasmaata. Kaikki ovat väläytelleet kovaa kansallista vauhtia talven mittelöissä ja Pensasmaa voitti Keuruulla nuorten SM-hiihdoissa kultaa M20-sarjan kolmellakympillä.

Oulun Hiihtoseura

Petoteamin arvio: Yllätysvahva joukkue, mutta ei mitaleilla.
Oulu löytyy viime vuoden SM- viestin tulosluettelosta sijalta 14., mutta joukkue osoitti vahvaa kuntoa Vantaan Suomen Cupin viestissä sijoittumalla neljänneksi. Viime vuoden SM- viestijoukkueen miehet olivat Lasse Paakkonen, Jarmo Rissanen, Jonne Seppänen ja Heikki Palosaari, joka on todennäköisesti myös tämän vuoden viestikvartetti.

Paakkosen sprinttisatsaus ei tuottanut tänä vuonna toivottua tulosta, joten mies on käynyt haastamassa kestävyyttään muutamassa pitkän matkan kisassa. SM-viestiä ajatellen "Lars" on varteenotettava aloitusosuuden mies. Tuo joukkueensa kärjen tuntumassa vaihtoon.

Rissanen on tänä vuonna ollut Oulun porukan vahvin normimatkoilla. Hyvää kautta hiihtävä "Temporainer" voi hiihtää niin pertsan kuin vapaan osuuden. Päivän isku toki riippuu pitkälti asfaltin kuumuudesta. Saattaa meinaan olla, että "Jarkki" käy ulkoiluttamassa fillariaan vielä edellisenä päivänä parin sadan kilometrin verran.
Jonne Seppänen hiihti hienot kisat Vantaan Suomen Cupissa, mutta meno on ollut hieman ailahtelevaista kauden aikana. Jäi viime vuoden viestissä kolmannen osuuden nopeimmalle lähes 2,5min, mutta tänä vuonna ero ei todennäköisesti kasva noin suureksi.

"Palo Hessu" on Oulun joukkueen kysymysmerkki. Mies on popsinut aimo annoksen antibioottia eli sairastelut ovat vieneet miehen kauden pahasti penkin alle. Taitaa kuitenkin elpyä sen verran, että ankkurin paikka aukeaa, mutta mitalia ei "Hessu" pääse tuulettamaan.

IF Minken

Petoteamin arvio: IF Minken kohentaa viime vuoden sijaa 16. tuntuvasti
Kahdella maajoukkue hiihtäjällä terästetty Minkki-ryhmä on kilpailun musta hevonen. Suomen cupin viestit on hiihdetty kauden aikana vapaalla hiihtotavalla mitä kautta joukkue ei ole päässyt näyttämään terävimpiä kynsiään. Minken tekee monen muun rannikkoseudun seuran tapaan vahvaa juniorityötä. Christoffer Lindvall, Robin Eriksson ja Joakim Kronqvist ovat kova ryhmä 18-vuotiaiden viestissä.

Nuorta sekä kokeneempaa kansallisen tason reserviä siis löytyy myös viestijoukkueeseen. Talven MM-kisojen paras mieshiihtäjä Toni Ketelä on vahvistanut joukkuetta ja hiihtänee toisen perinteisen osuuden. Matias Strandvall pystyy hiihtämään laadukkaasti molemmat tyylit ja viestipäivä näyttää, miltä osuudelta tämä viidet arvokisat hiihtänyt sprintti-ikoni löytyy. Hiihtojärjestyksestä riippuen Minken voidaan nähdä pitkäänkin kärkiletkojen mukana.

NÄHDÄÄN KONTIOLAHDELLA: Jussi, Mikko ja Anssi

 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit