swix rullahiihto550 90

Petter Northug otti omansa

Northug270211Miesten yhdistelmähiihdossa kävi juuri niin, niin kuin siinä pitikin käydä. Loppujen lopuksi tulee kirikamppailu, jonka voittaa Petter Northug.

Northug270211Petter Northug otti omansa. Kuva: Hevoskuuri.fiMiesten yhdistelmähiihdossa kävi juuri niin, niin kuin siinä pitikin käydä. Loppujen lopuksi tulee kirikamppailu, jonka voittaa Petter Northug. Onneksi tällä kertaa kisaan mahtui paljon tapahtumia matkan varrella, eikä kilpailu ollut pelkkää tylsää letkassa hiihtoa. Päivän hienoimmasta suorituksesta vastasi ehdottomasti Kanadan Alex Harvey, harmi vain ettei sitä tällä kertaa palkittu mitalilla.

Perinteisen osuus lähti liikkeelle Norjan Martin Johnsrud Sundbyn viedessä joukkoa. Vauhti oli kuitenkin vielä varsin rauhallista ensimmäisellä kierroksella. Toisella perinteisen kierroksella ruotsalaiset ottivat komennon Daniel Rickardssonin johdolla ja se näytti jo kunnon vauhdinpidolta. Perinteisen kierroksen laskuosuudella takaisin stadionille kävi kuitenkin ilmi, että Rickardssonilla ja Marcus Hellnerillä oli heikko luisto suksissaan ja he juuttuivat kärkiporukan häntäpäähän. Viimeisen perinteisen kierroksen nousuosuudella kärkeen nousi hiukan yllättäen Saksan Tobias Angerer, ainakin jos katsotaan hänen tämän kauden suorituksia. Mitään yllättävää ei kuitenkaan enää tapahtunut ja niinpä suksien vaihtoon tultiin porukalla hyvässä sovussa.

Luisteluosuudella alkoi kuitenkin tapahtua. Hiukan yllättäen kärkeen oli noussut Kanadan lahjakkuus, 22-vuotias Alex Harvey ja eroa alkoi kertyä pikkuhiljaa pääjoukkoon. Harveyn hiihto näytti todella helpolta ja pääjoukko ei vaan millään meinannut saada häntä kiinni, vaikka yritystä selvästi oli nähtävissä. Lähdettäessä viimeiselle kierrokselle Harveyn vauhti alkoi kuitenkin hiipua ja niin hänet napattiin kiinni pääjoukon toimesta. Todella upea yritys kuitenkin Harveylta. Kisan jälkeen selvisi, että Harvey ei edes yrittänyt irtiottoa, mutta hiihto vain kulki niin hyvin ja sukset olivat hyvässä kunnossa, joten yhtäkkiä hän vain oli irti. Suuri yllätys oli selvästi ilmassa, mutta sitten Harveyn harmiksi hänen reisiin ja nivusiin iski niin kovat krampit, että hiihdosta ei tullut enää mitään ja pääjoukko ajoi hänet kiinni. Pettynyt Harvey päätyi lopulta kahdenneksitoista.

Northug_maali270211Täysin uupunut Northug maalissa. Kuva: Hevoskuuri.fiViimeisellä kierroksella tuli luonnollisesti monta iskuyritystä. Ensin yrittivät Italian Giorgio Di Centa ja Kanadan Devon Kershaw, mutta ilman tulosta. Niinpä viimeiseen nousuun tultaessa kärjessä olivat tutut miehet, Norjan Northug, Venäjän Maxim Vylegzhanin ja Ruotsin Hellner. Stadionille tultaessa Northug pääsi kärkeen ja siitä paikasta hän ei ollut enää lyötävissä. Hopeaa sai Vylegzhanin ja pronssia hiukan yllättäen hänen maamiehensä Ilia Chernousov. Väsynyt Hellner taipui kuudenneksi ja hänen edelle ehtivät kisan yllättäjät Valko-Venäjän Sergei Dolidovich ja Norjan Johnsrud Sundby.

Suomalaisista Matti Heikkinen oli koko kisan ajan hyvissä asemissa kärjen tuntumassa ja hänen meno olikin parasta pitkään aikaan. Ihan riittävän vahva hän ei kuitenkaan ollut kisan ratkaisuvaiheessa, joten hän juuttui porukan hännille ollen lopulta 18. Tero Similä roikkui hienosti mukana pääjoukossa lähes loppuun saakka taktiikkansa mukaan, mutta sitten häneenkin iski krampit ja porukka karkasi. Maaliin hän tuli lopulta sijalla 28, mitä voidaan pitää varsin hyvänä suorituksena. Lari Lehtonen ja Kari Varis kävivät oman jäsentenvälisen kamppailunsa, joka päättyi Lehtosen voittoon viimeisellä kierroksella, kun myös Varikselle iskivät armottomat krampit viimeisellä kierroksella. Miesten sijat olivat lopulta 43 ja 45. Maaliin he tulivat nelisen minuuttia Northugin jälkeen, joka oli juuri päässyt ylös hangesta maattuaan siellä uupuneena useamman minuutin.

Lopulta ei siis mitään uutta Oslon auringon alla. Northug ja Norja voitti ja suomalaisilla meni jälleen hiukan alakanttiin. Saas nähdä, mennäänkö samoissa merkeissä kisoissa loppuun saakka... Kärkimiesten ja muiden hiihtäjien kommentteja tulossa vielä iltalukemiseksi.

-Tero Viljanen, Holmenkollen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit