swix rullahiihto550 90

Petter Northug päästi tunteensa valloilleen

Northug_tunteet270211Eilisessä miesten yhdistelmähiihdossa ei ollut mitään yllättävää, ainakaan tulosten suhteen. Petter Northug otti voiton, niin kuin hänen pitikin. Mutta se kuinka hän käyttäytyi kilpailun jälkeen, oli hiukan toisenlaista kuin mihin me olemme tottuneet.

Northug_tunteet270211Northug päästi tunteensa valloilleen. Kuva: Hevoskuuri.fi

Maaliin tulon jälkeen oli vielä aivan normaalia, että Northug makaa maassa monta minuuttia kaikkensa antaneena. Mutta sitten tapahtui jotakin yllättävää. Northugiahan on pidetty röyhkeänä kukonpoikana ja koviksena, joka ei juuri anna tunteilleen tilaa. Tällä kertaa kävi kuitenkin toisin. Noustuaan ylös, Northug tukeutui Norjan valmentajan Morten Djupvikin hartioihin ja antoi tunteiden päästä valloilleen ja antoi itkun tulla. Eikä ihan pienen, vaan oikein kunnon itkukohtauksen, jota kesti hyvän tovin. Lopulta hän sai itsensä koottua ja oli aika ottaa yleisön huomio jälleen itseensä.

Toinen varsin poikkeava käyttäytyminen oli Northugin avoimuus myös mediaa kohtaan. Kuten hyvin tiedetään, niin Northug ei ole oikein ollut median kanssa väleissä viime aikoina, eikä varsinkaan Norjan median. Nyt hänellä oli kuitenkin aikaa jutella lähes jokaisen median edustajan kanssa ja vastailla kaikessa rauhassa kysymyksiin. Ja vitsaillakin jopa, ainakin ruotsalaisten kustannuksella. Myös Hevoskuuri pääsi kuuntelemaan Northugin juttusia.

-Olen tosi helpottunut ja huojentunut. Siitä ehkä tämä tunteenpurkaus. Olen viimeisen vuoden ajatellut tätä kisaa ja käynyt mielessä kaikki eri vaihtoehdot, mitä kisassa voisi tapahtua. Siis myös tämän äskeisen maaliintulon olen jo mielessäni aiemmin kokenut. Kaikki oli ajateltu valmiiksi etukäteen. Juuri tämä oli etukäteen kisojen se matka, jossa minulla olisi parhaat mahdollisuudet ottaa kultaa. Paineet olivat valtaisat. Se tuli sekä itseltä että yleisöltä. Nyt olen uskomattoman helpottunut. Ja yleisöltä sain aivan valtaisan tuen ja kannustuksen, joka työnsi minua eteenpäin.

- Minulla oli tosi hyvä päivä tänään ja huippusukset joten toivoin, että pidettäisiin kovaa vauhtia, niin mahdollisimman moni tippuisi matkalla pois. Luonnollisesti yritin kuitenkin säästää voimia loppuun. Perinteisellä Rickarssonin vauhdin kiristyksen huomasi toisella kierroksella ja luistelussa kaksi viimeistä kierrosta mentiin kovaa. Viimeisellä kierroksella tuli ensin Gjerdalenin ja Di Centan iskut. Tavoitteena oli vain olla kahden–kolmen parhaan joukossa koko ajan viimeisellä kierroksella. Viimeisellä kierroksella olin jopa itse valmis vetämään ja tekemään työn, jos muut eivät olisi sitä tehneet.

-Viimeinen kilometri oli hurja ja Maxim Vylegzhanin näytti tosi vahvalta. Tällä kertaa päätin kuitenkin voittaa kirin, en halunnut hävitä enää toista kertaa kotiyleisön edessä, ainakaan Hellnerille. Hänen näkeminen nousussa antoikin kummasti lisämotivaatiota. Ja ette todellakaan halua tietää, mitä ajattelin ja mitä päässäni liikkui viimeisessä mäessä, vitsaili Northug.

- Ajattelin myös, että sprinttereillä voi tuntua kovalta lopussa, Northug nauratti kuulijoita, viitaten jälleen Hellneriin.

Northugpresse270211Northug nauratti mediaa. Kuva: Hevoskuuri.fi- Loppukisat ovat vain bonusta tämän kullan jälkeen, mutta viestissä on tavoitteena saada viestikruunu takaisin. Ja luonnollisesti myös viisikymppiä on näiden kisojen päämatkojani. Toivon vain lisää hyviä ja kovia taisteluja kisojen aikana, jatkoi Northug ja olisi varmasti jatkanut paljon pitempäänkin, jos ei häntä olisi taas viety eteenpäin.

Petter Northugin kovan ulkokuoren ja armottoman taistelijaluonteen sisältä paljastuikin yllättäen varsin tunteellinen ja sympaattisen oloinen urheilija, joka osasi viljellä jopa hyvää huumoria. Ehkä hän on vain ollut hiukan väärin ymmärretty, kuten suurilla taiteilijoilla on tapana olla? Kuka tietää? Hänkin on siis vain inhimillinen ihminen, eikä olento toiselta planeetalta. Ja hyvä niin.

- Tero Viljanen, Holmenkollen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit