swix rullahiihto550 90

Petter Northug kruunasi norjalaisten kotikisat

Northug060311Norjalaiset saivat jälleen sen mitä halusivatkin. Petter Northug otti voiton Oslon MM-kisat päättäneellä 50 km:n yhteislähdössä yli 100 000 katsojan riemuksi. Hopeaa sai jälleen kerran Northugille lopussa taipuneena Venäjän Maxim Vylegzhanin ja pronssia hieman yllättäen isäntämaan Tord Asle Gjerdalenille.

Northug060311Northug kruunasi norjalaisjuhlat. Kuva: Hevoskuuri.fiNorjalaiset saivat jälleen sen mitä halusivatkin. Petter Northug otti voiton Oslon MM-kisat päättäneellä 50 km:n yhteislähdössä yli 100 000 katsojan riemuksi. Hopeaa sai jälleen kerran Northugille lopussa taipuneena Venäjän Maxim Vylegzhanin ja pronssia hieman yllättäen isäntämaan Tord Asle Gjerdalenille.

Kisa lähti juuri niin kuin oli arvattavissakin. Hiihdettiin kaikessa rauhassa yhteisellä laturetkellä ja nautittiin auringosta ja upeasta ulkoiluilmasta. Vasta toiseksi viimeisellä kierroksella alkoi tapahtua, kun Ruotsin Marcus Hellner päätti iskeä nousuosuudella. Porukka alkoi venymään ja enää parisenkymmentä miestä pysyi kärkiryhmässä mukana. Northugilla oli jälleen hyvä päivä ja normaalista poiketen hän pysyi koko ajan aivan kärjen tuntumassa tarkkaillen tilannetta. Holmenkollenin rata kun antoi mahdollisuudet irtiottoon ja Northug halusi olla mukana sellaisen tapahtuessa, niinpä hän ei päästänyt Hellneriä silmistään missään vaiheessa.

Juha Lallukka oli myös koko kisan ajan kärkiryhmässä mukana ja yritti rajusti irti toiseksi viimeisessä nousussa, mutta ei onnistunut, ja sai taipua lopussa kun kiriherkemmät kaverit pistivät täyden höyryn päälle. Joka tapauksessa hieno hiihto Juhalta ja palkintona loistava kahdeksas sija.

Hellner-nousussa vajaat kilometri ennen maalia iski Vylegzhanin ja vain Northug pystyi seuraamaan häntä. Valko-Venäjän Sergei Dolidovich (neljäs 30 km:lla) näytti myös erittäin vahvalta, mutta hän kaatui epäonneksekseen ja katkasi samalla sauvansa. Näin mitalisijat karkasivat hänen ulottumattomiin. Myös Lallukka ja Northug olivat kaatua samassa paikassa. Vylegzhaninkin joutui lopussa luovuttamaan ja näin Northug pääsi jälleen kerran juhlimaan loppusuoralla kotiyleisön hurratessa aivan villisti.

Lallukka060311Juha Lallukka taisteli hienosti kahdeksanneksi. Kuva: Hevoskuuri.fiJuha Lallukka oli maalissa tosi tyytyväinen kahdeksanteen sijaansa ja kertoi antaneensa kaikkensa ladulla. Lopussa ei vaan ollut enää mitään mahdollisuuksia vastata muiden kiriin. Loistavaa taistelua Juhalta joka tapauksessa! Kilpailun vaiheista Juha kertoi sen verran, että ennen Hellnerin iskua hiihdettiin välillä todella hiljaa ja paikoitellen oli tosi vaikeaa, kun oli niin ahdasta ja paljon tönimistä ynnä muuta. Mutta tätähän FIS on arvokisoihin halunnut tuoda mukaan. Lallukka olisikin toivonut hiukan kovempaa matkavauhtia, mutta kenestäkään ei siihen tänään ollut, väsyneitä miehiä oli monta. Naisten yhteislähdöistä onkin tullut paljon mielenkiintoisempia miesten vastaaviin verrattuna ainakin siitä syystä, että lähtölaukauksen pamahdettua lähdetään yleensä täysiä liikkeelle, eikä jäädä kyttäilemään muita ja taktikoimaan. Tosin naisten tasoerot ovat miehiä selvemmät ja naisten kärki on selvästi muita vahvempi tällä hetkellä, joten heidän on helpompi päästä irti.

Muilla suomalaisilla kaksi viimeistä kierrosta ottivat todella koville ja he joutuivat jäämään kärkiryhmän vauhdista ja loppu oli enemmän taistelua maaliin. Ville ja Teemu olivat saaneet uudet sukset tänään alleen, mutta nekään eivät tänään auttaneet parempiin sijoituksiin. Maalissa Ville jaksoi kuitenkin iloita parhaasta henkilökohtaisesta arvokisasijoituksestaan (8. 15 km:llä) ja Teemu kertoi arvokilpailuhiihtojen olleen nyt tässä. Kiitokset Teemulle monista hienoista hiihdoista!

Loppuun vielä hiukan Petter Northugin kommentteja lehdistötilaisuudesta:

-Tänään oli aivan uskomaton tunnelma ladun varrella, varsinkin Frognerseterissä, jossa yleisö oli hyvin valmistautunut yön aikana. Henkilökohtaisesti juuri tämä matka oli minulle tärkein ja olen ajatellut pitkään voittaa maailmanmestaruus 50 kilometrillä Holmenkollenilla kotiyleisön edessä. Tunsin, että kunto parani koko ajan Tour de Skin jälkeen ja viestissä ja tänään olivat näiden kisojen parhaimmat tuntemukset. En ollut siis missään vaiheessa huolissani vauhdinpidosta ja irtiottoyrityksistä, niin vahvalta minusta tuntui koko ajan. Lisäksi sukset olivat jälleen kerran aivan erinomaiset. Lopussa ajattelin, että Maxim olisi varmasti vahva ja kovin vastus. Hän osaa hiihtää niin viisaasti matkan varrella ja iski todella kovaa viimeiseen nousuun.

Oslon MM-hiihdot ovat nyt ohitse ja Hevoskuuri kiittää kaikkia lukijoitaan kisojen aikana. Toimittaja häviää nyt pariksi päiväksi internetin tavoittamattomiin, mutta ensi viikolla on luvassa vielä muutamia juttuja lisää, joita ei ehditty kisojen aikana julkaista. Luvassa on myös muutamia parhaita kisakuvia viikon varrelta. Mutta nyt toimittaja lähtee itsekin hiihtämään Holmenkollenin viisikymppisen, siis sen ainoan ja oikean klassikon, eli 25 kilometrin lenkin. Holmenkollen kiittää ja kuittaa!

Tulokset:

1. NORTHUG Petter
2. VYLEGZHANIN Maxim +1.7
3. GJERDALEN Tord Asle +6.3
---
8. LALLUKKA Juha +10.4
---
26.NOUSIAINEN Ville 3:22.3
---
31. SIMILÄ Tero +5:19.3
---
35. KATTILAKOSKI Teemu +6:47.6

- Tero Viljanen, Holmenkollen

16449731211626309866

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit