KU Swix Pro 550x90px

Pyhäjärvellä hiihdetään Suomen mestaruuksista raikkaassa pakkassäässä - katso lähtölistat

Viimeksi hiihdon SM-mitaleja jaettiin helmikuun alussa 2020 Vöyrillä. Kuva: Touho Häkkinen

Viimeksi hiihdon SM-mitaleja jaettiin helmikuun alussa 2020 Vöyrillä. Kuva: Touho Häkkinen

Pyhäjärvellä tänään alkaviin SM-hiihtoihin ennustetaan kirpeää pakkasta jokaiseksi kilpailupäiväksi. Näillä näkymin pakkanen pysyttelee sentään 20 asteen pakkasrajan leppoisammalla puolella.

Hiihtäjät altistuvat pakkaselle pahimmin tämän päivän pariviestissä ja sunnuntaina henkilökohtaisessa sprintissä. Pakkanen on kireimmillään aamuisin, mutta iltapäivällä lämpötilan pitäisi pinnistellä kymmenen pakkasasteen tuntumaan.

– Tilanne näyttää nyt paremmalta kuin vielä viikko sitten, maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen haisteli säätä ajellessaan torstaina kohti Pyhäjärveä.

– Toivottavasti pakkanen pysyy pakkasrajan alla ja olot olisivat niin hyvät, ettei tulisi järjestäjille eikä kilpailijoille viime hetken miettimistä, että hiihdetäänkö vai ei.

Pasanen oli kisojen aattona jo varsin luottavainen, mutta maajoukkuehiihtäjät on ohjeistettu käyttämään Pyhäjärvellä omaa harkintaa, koska Oberstdorfin MM-kisojen alkuun on vain puolitoista viikkoa.

– Nyt kannattaa olla järkevä, toimia tilanteen mukaan ja tehdä omat valinnat, koska pakkasen vaikutukset ovat yksilöllisiä. Joillekin tulee ongelmia muita helpommin, Pasanen totesi.

Kovasti kaivatut kilpailut

Pakkanen rasittaa pahimmin hengitysteitä, mikä korostuu sprintissä, kun urheilijat joutuvat olemaan ulkoilmassa pitkään ja hiihtävät maksimivauhtisia vetoja. Kehoa voi suojata pukeutumalla viimalta suojaaviin alusasuihin, vaihtamalla sormikkaat rukkasiin ja laittamalla monojen päälle suojat.

– Isompaa monoa ei oikein voi käyttää. Monojen täytyy olla oikean kokoiset, etteivät ne ala hiertää ja hangata, Pasanen huomautti.

Pyhäjärven kisat ovat Pasasen mielestä poikkeuksellisen mielenkiintoiset, koska kilpailuja on järjestetty koronatilanteen takia todella vähän tänä talvena. Edustustason urheilijat ovat mitanneet vauhtiaan maailmancupin kisoissa, mutta SM-kisoissa selviää lajin taso kansanvälisen ryhmän takana.

– SM-kisoissa näkee tason laajuutta. Sitä odotan mielenkiinnolla, kun kisoja on nyt ollut tosi vähän, Pasanen sanoi SM-kisojen odotuksistaan.

Kolme puuttuu joukosta

Maajoukkuehiihtäjistä Kerttu Niskanen potee jalkavammaa, Eveliina Piippo toipuu selkäleikkauksesta, Krista Pärmäkoski on jo MM-kisojen viimeistelyleirillä Italian Seiser Almissa, ja tulevaisuuden lupaukset kilpailevat nuorten MM-kisoissa Sotkamossa.

– Kaikkien muiden maajoukkuehiihtäjien pitäisi olla paikalla, mutta kaikki eivät välttämättä hiihdä kolmea matkaa, Pasanen kertoi.

Pyhäjärven SM-hiihdot alkavat tänään perinteisen hiihtotavan pariviesteillä. Naisten alkuerät hiihdetään klo 10.30 ja loppukilpailu kello 14.10. Miesten urakka alkaa 11.30 ja huipentuu finaaliin kello 14.40.

Vilma Nissinen ja Katri Lylynperä voittivat parikilpailun viime vuonna Vuokatti Ski Teamille ennen Ikaalisten Urheilijoiden ja Kainuun Hiihtoseuran joukkueita.

Markus Vuorela ja Ristomatti Hakola hiihtivät Vöyrin SM-kisoissa Suomen mestaruuden Jämin Jänteelle. Pohti SKi Team ja Skiteam 105 ottivat muut mitalit.

Pyhäjärven SM-kilpailut jatkuvat lauantaina vapaan hiihtotavan kilpailuilla. Naiset hiihtävät 10 ja miehet 15 kilometriä.

Sunnuntain ohjelmassa ovat henkilökohtaiset sprintit, jotka hiihdetään perinteisellä.

Katso viikonlopun lähtölistat

STT/Pasi Rein 

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit