KU Swix Pro 550x90px

Raivolla liikkeelle ja rennosti maaliin

Iivo Niskasen huippuhiihto palkittiin maailmanmestaruudella. Kuva: Heidi Lehikoinen

Iivo Niskasen huippuhiihto palkittiin maailmanmestaruudella. Kuva: Heidi Lehikoinen

Viisitoista kilometriä perinteisellä hiihtotavalla kulki Iivo Niskasella torstaina kuin unelma.

Niskanen hallitsi nuorten MM-kisoissa kilpailua alusta loppuun ja maalissa hän juhli alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruutta.

Niskanen sai itselleen tarpeellisen vetoavun norjalaisesta Mathias Rundgreenista, joka lähti ladulle puoli minuuttia ennen suomalaista.

– Ensimmäisellä kierroksella lähdin kohtuullisen kovalla raivolla ottamaan edellä hiihtänyttä kaveria kiinni. Yhteistuumin tehtiin siinä töitä, Niskanen kertoi STT:lle puhelimitse.

– Jo sillä pätkällä tuli hyvän olon tunne, että käy hyvin. Rundgreen oli lopulta kolmas. Tuo sopi varmasti hänellekin hyvin.

Hopealle jäänyt Venäjän Sergei Ustjugov hävisi Niskaselle 17,4 sekuntia ja Rundgreen vajaat puoli minuuttia.

– Yllättävän iso oli ero. Harvoinpa on tuollainen kulku ollut, Niskanen myhäili.

Savolaishiihtäjä ei lähtenyt kilpailuun henkseleitään paukutellen, mutta jo kymmenen kilometrin jälkeen oli jokseenkin voitonvarma olo.

– Siinä vaiheessa tuntui jo, että lihaksissa on sopiva elastisuus ja pystyy rennosti hiihtämään mäkiä. Tuntui, että pystyy vielä napsun laittamaan.

Suomen menestystä täydensi Perttu Hyvärisen yhdeksäs sija.

Kovempiin kisoihin

Olympiajoukkueeseen valittu Niskanen arvioi, että samanlaisella suorituksella voisi Sotshissa saavuttaa "ok"-sijoituksen. Tältä kaudelta hänellä on niukasti kokemusta maailman huippujen kohtaamisesta.

– Haluan maailmancupiin hiihtämään, koska niitä kisoja en ole paljon hiihtänyt sairastelun takia.

Niskanen mieliikin lauantaiksi Toblachiin maailmancup-kisaan, jossa matka ja hiihtotapa ovat samat kuin torstain kultahiihdossa. Ratkaisu tarkoittaisi nuorten kisojen yhdistelmäkilpailun sivuuttamista.

– Yhdistelmäkisalla todennäköisesti aloitan Sotshissa. Haluaisin antaa onnistuneen näytön, että vieläkö olisi rahkeita tulla valituksi 15 kilometrin kisaan.

- STT–MIKAEL HOIKKALA

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit