KU Swix Pro 22 550x90px

Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona

Helene Marie Fossesholmia ei nähdä Rukalla. Kuva: NordicFocus

Helene Marie Fossesholmia ei nähdä Rukalla. Kuva: NordicFocus

Norja on valinnut hiihtäjänsä Rukalle ja varmasti jonkinlaisia jälkipuheita on luvassa.

Norjassa oli tehty ennakkoon selväksi, että kaikilla maajoukkuehiihtäjillä on pääsy Rukalle. Tämän perusteella esimerkiksi Ingvild Flugstad Östberg hiihtää liki puolentoista vuoden tauon jälkeen ensimmäistä kertaa kilpaa Rukalla. Norjan kauden avauksessa Beitöstölenissä hän ei hiihtänyt.

Sen sijaan nuorta Helene Marie Fossesholmia ei Rukalla nähdä. Hän ei hiihtänyt Beitostölenissä lievän sairastelun takia, mutta ei saanut samaa kohtelua kuin Flugstad Östbergiä vaikka on niin ikään maajoukkueurheilija. 

Norjan yleisradioyhtiä NRK:n sivuilla Norjan valmentaja Ole Mårten Iversen sanoo, että Fossesholm oli valinnoista eri mieltä.

– Helene ei ole päässyt näyttämään kuntoaan. Hän sanoo, että hän on kunnossa. Mutta hänellä ei ole ollut mahdollisuutta näyttää sitä, kommentoi Iversen NRK:n sivuilla.

Fossesholm joutui keskeyttämään maajoukkueleirin syyskuussa ja jätti kokonaan väliin lokakuisen korkeanpaikan leirin.

Östberg sai kuitenkin valinnoissa eri kohtelun kuin Fossesholm. Iversenin mielestä ansaitsi Östberg sen.

– Luulen että hiihtävä Norja hyväksyy päätöksen. Saman päätöksen tekeminen Helenin suhteen olisi kuitenkin ollut vaikeaa tai mahdotonta, sanoo Iversen.

Viikonloppuna Norjassa sijat kolme ja neljä hiihtänyt Silje Thedorsen jäi auttamatta Rukan ryhmän ulkopuolella. Maajoukkueessa oleva ja Rukalla myös distanssimatkoja hiihtävä Tiril Udnes Weng hävisi lauantaina Theodorsenille noin 40 sekuntia. Maajoukkueen ulkopuolelta Fossesholmin paikalle nousi hallitseva olympiavoittaja Ragnhild Haga.

Miesten puolella Rukalta jäivät ulos vakiomenestyjä Sjur Röthe (sunnuntaina vapaalla toinen) sekä Oberstdorfin MM-hiihtojen pronssimitalisti Harald Östberg Amundsen, joka voitti sunnuntaina Beitöstölenissä vapaan kilpailun. Miehille oli ilmoitettu, että Beitostölenin lauantaisella perinteisen kilpailulla on suurempi painoarvo Rukan valinnoissa.

Rukalle distannsimatkoille valittiin sprintterinä profiloitunut Erik Valnes, joka hiihti lauantaina perinteisen kilpaiussa neljänneksi. Norjan hiihtoliiton tiedotteessa miesten valmentaja Eirik Nossum kertoo, että olympiavuonna valinnoissa painotetaan olmypialaisten henkilökohtaisia kilpailumatkoja ja sen takia Valnes sai paikan. Pekingissä 15 kilometrin väliaikalähtökilpailu hiihdetään perinteisellä

– Normaalivuonna Amundsen olisi varmasti valittu, toteaa Nossum tiedotteessa.

Ulosjääneitä helpottaa varmasti se, että seuraavan viikonlopun osakilpailuihin Lillehammeriin Norja voi nimetä 12 hiihtäjää. 

Lisätty julkaisun jälkeen tieto Fossesholmin syys- ja lokakuun leireistä.

-Petri Ikävalko

Banner Swix Pro22 550 350

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit