swix rullahiihto550 90

Randall voittoon – Laukkanen hienosti viides

Mari Laukkanen sijoittui hienosti viidenneksi Sotshissa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Mari Laukkanen sijoittui hienosti viidenneksi Sotshissa. Kuva: Manzoni/NordicFocus

USA:n sprintticupia hallitseva Kikkan Randall oli Sotshin sprinttikilpailun ykkönen. Suomen ampumahiihtäjänä tunnettu Mari Laukkanen oli hienosti viides.

Toiseksi tuli Ranskan Aurore Jean ja kolmas Norjan Celine Brun-Lie. Laukkasen viides sija oli hänen uran parhaansa maailmancupissa.

Mona-Liisa Malvalehto ja Anne Kyllönen karsiutuivat puolivälierässä. Malvalehto kaatui viimeisessä kurvissa kolaroituaan Ruotsin Stina Nilssonin kanssa ja Kyllösellä oli ongelmia lähtökiihdytyksessä.

Miesten kisan voitti Norjan Petter Northug ennen Sveitsin Dario Colognaa ja Italian David Hoferia. Suomalaisista mieshiihtäjistä vain Anssi Pentsinen selvitti aika-ajon, mutta jäi puolivälieränsä viimeiseksi. Matias Strandvall, Lasse Paakkonen, Martti Jylhä ja Sami Jauhojärvi eivät selvinneet jatkoon aika-ajosta.

Laukkanen kaipaili lisää sprinttikokemusta

Suomalaisten parhaasta hiihdosta perjantaina vastasi Mari Laukkanen, joka selvitti tiensä vapaan sprintin finaaliin ja sijoittui viidenneksi.

- Kyllä sain tähän päivään lähteä aika tyhjällä mielellä. Ei ollut oikein mitään odotuksia kisan suhteen, kun edellisestä sprintistä on useampi vuosi aikaa. Tehtiin kuitenkin hyvä valmistava leiri korkealla meidän omia MM-kisoja ajatellen ja se palveli hyvin myös tätä kisaa, ampumahiihtäjä kertoo.

Kokemuksen puute sprinttikisoista näkyi Laukkasen mukaan eniten voimien käytössä.

- Toki se on heikkous, kun ei ole kokemusta. On se ihan eri lähteä karsintoihin silloin, kun on rinnassa numero yksi. Osaa jättää finaalia varten energiaa. Tänään riitti viidenteen sijaan, mutta toki olen tähän tyytyväinen. Ja finaaliin lähtiessä jalat tuntuivat ihan tuoreilta, Laukkanen kertoo.

Anne Kyllönen hiihti kokonaiskisan 13:nneksi ja Mona-Liisa Malvalehto 30:nneksi. Suomalaisnaiset lähtivät karsinnasta loistavista asetelmista erävaiheeseen. Laukkanen oli karsintojen nopein, Malvalehto kolmanneksi ja Kyllönen kahdeksanneksi nopein.

Malvalehto ja Ruotsin Stina Nilsson kolaroivat erässään viimeisessä mutkassa ennen loppusuoraa, samassa erässä hiihtänyt Kyllönen pystyi väistämään, mutta paukut eivät enää loppusuoralla riittäneet.

- Minulla jäi siinä alussa suksi jonkun alle, kierähdin sitten niin, että oli naama melkein lähtösuuntaan, Kyllönen kertoo erävaiheen hiihdostaan.

Pyörähdys kuoletti vauhdin ja naisen oli haettava hiihtotahti uudestaan.

- Rytmihän siinä sekosi ja jouduin hiihtämään porukan kiinni, mutta se söi turhan paljon energiaa, eikä lopussa ollut enää loppukiriin mitään rutistaa. Turhan paljon kirittävää tuli noin lyhyellä matkalla, erän kolmanneksi hiihtänyt Kyllönen toteaa.

Mona-Liisa Malvalehto oli koko matkan hyvissä asetelmissa ennen törmäystä ja kaatumistaan.

- Tein väärän valinnan jo edellisellä suoralla. Olisi pitänyt hiihtää oikealla. Olin mutkassa liian ulkona ja yritin puskea siihen aggressiivisesti. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut järkevämpi hiihtää ulompana, mutta nämä tilanteet tulee aika nopeasti, Malvalehto pohti.

Tuomaristo katsoi kolaroinnin olleen Malvalehdon syytä ja tiputti tämän eränsä viimeiseksi.

Sotshin miesten kisalatua on luonnehdittu jopa kaikista raskaimmaksi vapaan hiihtotavan laduksi. Ainoana tiensä karsinnoista selvittänyt Anssi Pentsinen oli samaa mieltä.

- Yksi rankimpia ratoja mitä olen hiihtänyt. Viimeinen nousu on niin pitkä ja raskas, se on se pahin juttu. Siihen, miksi tänään ei kulkenut, en osaa sanoa yksittäistä syytä, mutta tänään ei ollut ollenkaan hyvää tekemistä. Minä olen sen verran raskasrakenteinen ja tämä ilmanala ei sovi minulle. Siinä mielessä tämä oli hyvä reissu, että oppia kertyi olympialaisiin. Tiedän, mitä pitää tehdä ensi kesänä: totutella ilmanlaatuun ja pudottaa painoa, Pentsinen kertoo jäätyään oman eränsä viimeiseksi.

Pentsinen sijoittui Sotshin vapaan sprintissä 30:nneksi.

Muista suomalaismiehistä Matias Strandvall oli karsintojen 42:s., Lasse Paakkonen 47:s., Martti Jylhä 50:s. ja Sami Jauhojärvi 62:s.

Sotshi:
Maailmancupin sprintti (v):

Naiset, 1,25 km:

Finaali: 1) Kikkan Randall USA, 2) Aurore Jean Ranska 0,52 sekuntia jäljessä, 3) Celine Brun-Lie Norja –0,66, 4) Astrid Uhrenhodlt Jacobsen Norja –0,91, 5) Mari Laukkanen Suomi –3,26, 6) Ida Sargent USA –3,98.
Puolivälierissä karsiutuneet suomalaiset: 13) Anne Kyllönen, 30) Mona-Lisa Malvalehto.

Maailmancupin pistetilanne:

1) Justyna Kowalczyk Puola 1 372, 2) Therese Johaug Norja 947, 3) Randall 874, 4) Kristin Störmer Steira Norja 742, 5) Kyllönen Suomi 681, 6) Heidi Weng Norja 628. Suomalaiset: 8) Krista Lähteenmäki 545, 12) Riitta-Liisa Roponen 382, 14) Kerttu Niskanen 316, 26) Aino-Kaisa Saarinen 29) Malvalehto 170, 32) Riikka Sarasoja-Lilja 160, 58) Laukkanen 45, 79) Laura Ahervo 22.

Sprintticup: 1) Randall 356, 2) Maiken Caspersen Falla Norja 240, 3) Brun-Lie 195.

Miehet, 1,8 km:
Finaali:

1) Petter Northug Norja, 2) Dario Cologna Sveitsi –0,57, 3) David Hofer Italia –0,81, 4) Sergei Ustjugov Venäjä –1.26, 5) Nikita Krjukov Venäjä –6,92, 6) Aleksei Petuhov Venäjä –13,56.
Puolivälieriin karsiutunut suomalainen: 29) Anssi Pentsinen.
Matias Strandvall (aika-ajon 42.), Lasse Paakkonen (47.), Martti Jylhä (50.) ja Sami Jauhojärvi (62.) karsiutuivat aika-ajossa.

Maailmancupin pistetilanne:

1) Cologna 898, Aleksandr Legkov Venäjä 865, 3) Northug 859, 4) Maksim Vilegzhanin Venäjä 706, 5) Alexey Poltoranin Kazakstan 653, 6) Marcus Hellner Ruotsi 559. Suomalaiset: 40) Matti Heikkinen 127, 53) Pentsinen 70, 78) Jylhä 31, 84) Lari Lehtonen 28, 87) Jauhojärvi 26, 89) Strandvall 25, 134) Antti Häkämies 6.

Sprintticup: 1) Emil Jönsson Ruotsi 342, 2) Krjukov 213, 3) Teodor Peterson Ruotsi 210.

>> Naisten tulokset

>> Miesten tulokset

- Maastohiihdon tiedotus - STT

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit